Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Don't be Fooled.

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 13:50
Διαβάστηκε 526 φορές
Don't be Fooled. Photo by Gustavo Zambelli, Neuquén, Argentina.

Μια αύξηση 10% στις τιμές της ενέργειας σε συνθήκες ενός συνηθισμένου ευρωπαϊκού χειμώνα θα προκαλέσει αύξηση 0,6% στους θανάτους. Εκείνοι που θα εκτεθούν περισσότερο στον κίνδυνο εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς θέρμανσης είναι οι φτωχότερες ομάδες των ηλικιωμένων και των ευπαθών.

Τα προηγούμενα μεταφράζονται σε τουλάχιστον 100 χιλιάδες επιπλέον νεκρούς. Στο μεταξύ τα μέχρι τώρα θύματα – άμαχοι, στρατιώτες, εθελοντές - του πολέμου στην Ουκρανία κι από τις δύο πλευρές υπολογίζονται στους 21.838 έως 27.338 νεκρούς1.

Αυτά υποστηρίζει ο Economist2 και συνεχίζει: Don’t be fooled by the rush of good news from Europe in the past few weeks. Energy prices are down from the summer and a run of good weather means that gas storage is nearly full. But the energy crisis still poses dangers. Gas prices are six times higher than their long-run average. On November 22nd Russia threatened to throttle the last operational pipeline to Europe, even as missile attacks caused emergency power cuts across Ukraine. Europe’s gas storage will need to be refilled once again in 2023, this time without any piped Russian gas whatsoever. 

Ο εισαγόμενος ενεργειακός πληθωρισμός όμως έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με την Allianz Research, του τμήματος εταιρικών ερευνών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της Γερμανίας, οι πτωχεύσεις εταιριών το 2023 κυρίως εξαιτίας του ενεργειακού κόστους θα είναι αυξημένες κατά 29% στη Γαλλία, 36% στην Ιταλία και 17% στη Γερμανία.

Από τη δική της πλευρά η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα σοβαρό και επείγον δίλημμα. Θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τις τιμές. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να μην προκαλέσει ασφυξία στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης και κυρίως στην Ιταλία.

Τα προηγούμενα επιτείνονται από τον αμερικανικό οικονομικό εθνικισμό* που με τις επιχορηγήσεις και τον προστατευτισμό απειλεί να προκαλέσει αναταράξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια των επιδοτήσεων για ενέργεια, παραγωγή και μεταφορές του Inflation Reduction Act του Προέδρου Joe Biden  με την πρόβλεψη της στρατηγικής make-in-America αντιγράφουν την αντίστοιχη πολιτική της Κίνας των προηγούμενων δεκαετιών. (* Ο όρος Americas economic nationalism προέρχεται από τον Economist.)

Και μια και αναφέρθηκα στην Κίνα να θυμίσω ότι η εξάρτηση των μεγάλων οικονομιών3 της Ευρώπης από την Κίνα είναι τέτοια που αναγκάζεται να δεχθεί σιωπηρά τη διείσδυσή της πλέον όχι μόνο στην περιφέρεια. Οι Γερμανοί συζητάνε την πώληση μέρους του λιμένα του Αμβούργου στην Cosco4. Κινεζικές εταιρίες συμμετέχουν οικονομικά και τεχνικά στην εκτέλεση έργων υποδομής συνολικής αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δυτικά Βαλκάνια5.. Τα κράτη αδυνατούν να πληρώσουν το τίμημα. Η άρνηση των ευρωπαϊκών αρχών να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια των συγκεκριμένων κρατών προς τις κινεζικές τράπεζες αναγκάζει τις κυβερνήσεις τους να εκχωρήσουν τη χρήση των υποδομών για μακρά χρονικά διαστήματα στους Κινέζους. Αυτό συνέβη ήδη με το βαθύ και έτσι σημαντικό λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο.

Οι Μαύρες Τρύπες είναι περιοχές του χωροχρόνου από όπου τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. Στις περιοχές αυτές, γνωστές και ως ανωμαλίες, καταρρέουν όλοι οι νόμοι της φυσικής. Κάθε δυνατότητα πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων εκλείπει. Οι Μαύρες Τρύπες είναι το αποτέλεσμα της βαρυτικής κατάρρευσης άστρων με μάζα μεγαλύτερη από το όριο Chandrasekhar. Δηλαδή περίπου μιάμιση φορά τη μάζα του Ήλιου.  

Μπορούν όμως να σχηματιστούν και Μαύρες Τρύπες με μικρή μάζα αν η ύλη συμπιεστεί σε μεγάλες πυκνότητες από μεγάλες εξωτερικές πιέσεις.  Τέτοιες Μαύρες Τρύπες θα ήταν δυνατόν να σχηματιστούν μόνον αν η ύλη εκείνη την εποχή δεν ήταν κατανεμημένη με απόλυτη ομοιομορφία, γιατί μόνο μια περιοχή που θα ήταν πυκνότερη από τις υπόλοιπες θα μπορούσε να συμπιεστεί με αυτόν τον τρόπο και να σχηματίσει μια μαύρη τρύπα6.        

Παραπομπές:

1. Με ενημέρωση έως τις 28. 11. 2022 και σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι νεκροί πολίτες φτάνουν τις 6.655. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανεβάζει τους νεκρούς στρατιώτες και εθελοντές της Ουκρανικής πλευράς σε ένα μέγεθος από 5.500 έως 11.000. Οι Ρώσοι υπολογίζουν τους νεκρούς στρατιώτες τους στις 5.937 και η Διοίκηση του Ντονέτσκ ανεβάζει το σύνολο των δικών της νεκρών στρατιωτών στις 3.746.

Σημειώνω πως υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στους αριθμούς των απωλειών που δηλώνονται. Κάθε πλευρά δίνει τα δικά της μεγέθη.

Οι αριθμοί των νεκρών που αναφέρω εδώ προέρχονται από: Ukraine: civilian casualty update 28 November 2022". Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights και τις κυβερνήσεις Ρωσίας, ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

2. November 26th-December 2nd, 2022, p. 11, 58.

3. Αναφέρω ενδεικτικά την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το 2020 δραστηριοποιούνταν στην Κίνα 2394 γερμανικές επιχειρήσεις με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 330.868 εκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας 750 χιλ. εργαζομένους. Τα 331 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 12% του ΑΕΠ της Γερμανίας.  

4. Der Spiegel, Nr.44/29.10.2022, s.74. 

5. Βοσνία-Ερζεγοβίνη:1.772 δισεκατομμύρια ευρώ. Σερβία: 3.085 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαυροβούνιο: 867 εκ. ευρώ. Βόρεια Μακεδονία: 573 εκ. ευρώ. Der Spiegel, Nr.35/27.8.2022, s.75. 

6. Stephen Hawking, Το Χρονικό του Χρόνου, Σελ.108 & 127.    

#energy  #EnergyBills  #WinterIsComing  #UkraineRussianWar #BlackHole 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)