10:21  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Σκυλάδικο ≠ Κωλάδικο

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 16:29
Διαβάστηκε 839 φορές
Σκυλάδικο ≠ Κωλάδικο by Henri Cartier-Bresson, Zeibekiko dancer in a café, Piraeus, Greece, 1953.

τέτλαθι δή, κραδίη· καὶ κύντερον ἄλλο ποτἔτλης

(Καρδιά μου, κράτα! Κράτησες άλλοτε και πιο σκυλίσιο πόνο)

Ὅμηρος, Ὀδύσσεια, υ 18.

Σε μια προηγούμενη δημοσίευση (Ακολασία και Ακόλαστοι, 19 Φεβρουαρίου 2021) είχα αναφερθεί στις έννοιες σκυλάς, σκυλάδικο, τις οποίες διαχώριζα από την έννοια κωλάδικο. Και επειδή οι δύο αυτές έννοιες συγχέονται και τείνουν να θεωρούνται συνώνυμες, μια παρουσίαση των διαφορών τους κρίνεται ως χρήσιμη.

Οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι επισκέπτες της σελίδας θα διακρίνουν πίσω από την κατηγοριοποίηση και τους συμβολισμούς τις προβολές και τις συνάφειες με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Και εννοείται ότι σε μια τέτοια περιγραφή δεν μπορώ παρά να μνημονεύσω τον κατά τη γνώμη μου σπουδαιότερο λαογράφο – ανατόμο της ελληνικής περίπτωσης· τον αείμνηστο Ηλία Πετρόπουλο:

Η λέξη σκυλάδικο βγαίνει από τη λέξη σκύλος. Η λέξη σκύλος υποδηλώνει τον σκληρό μάγκα, τον αμετανόητο, τον αδάμαστο, αυτόν που τη βγαίνει σπαρτιάτικα. Η λέξη σκύλος είναι αρχαιότερη από τη λέξη σκυλάδικο. Μετά τη λέξη σκυλάδικο λανσαρίστηκε η λέξη κωλάδικο.

Κωλάδικο πα να πει μαγαζί για κώλους, ενώ το σκυλάδικο από πάντα του ήτανε το μαγαζί για τους σκύλους και για τα τσακάλια. Η αντιπαράθεση των λέξεων σκυλάδικο/κωλάδικο μας παρέχει το κλειδί για την κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν στην δημιουργία των σκυλάδικων.

Οι μάγκες αποκαλούν κωλάδικα εκείνα τα άνοστα κέντρα διασκεδάσεως, όπου παίζουν διάφορες βεντέτες του μπουζουκιού. Τα κωλάδικα δυνάμωσαν κι απόχτησαν την μορφή, που διατηρούν και σήμερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Τα κωλάδικα – αντιπαθητικά και πανάκριβα μαγαζιά – απώθησαν τον κόσμο της μαγκιάς. Οι μάγκες αναγκάστηκαν να βρουν κάτι άλλο· εξ ου και η εφεύρεση του σκυλάδικου. Στο κωλάδικο ο μάγκας νιώθει σαν ξένος, ενώ στο σκυλάδικο είναι, κυριολεκτικώς, στο σπίτι του. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια το κωλάδικο απέβη το κατ’ εξοχήν κέντρο διασκεδάσεως των κώλων, τουτέστιν των μπουρζουάδων. Το κωλάδικο (διασημότερο δείγμα του το Χάραμα στο Σκοπευτήριο) είναι το μέρος όπου μπορείς να πεθάνεις από πλήξη και αηδία. Οι μάγκες δεν αγαπούν την πλήξη.

Βερολίνο, 8/12/1984.

Ηλία Πετρόπουλου, Το Άγιο Χασισάκι, Σελ. 70, Νεφέλη, 2010,

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ακολασία και Ακόλαστοι Κιτς & Τρολάρισμα »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis