Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mare of Easttown

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 20:16
Διαβάστηκε 1112 φορές
Mare of Easttown Η Kate Winslet ως Mare Sheehan.

Λέγοντας: Νομίζω πως έχουμε ανάγκη να είμαστε αυτό που είμαστε, η 46χρονη Kate Winslet γοητεύει και εντυπωσιάζει στο ρόλο της αντιηρωίδας1 αστυνομικού Mare Sheehan στη σειρά Mare of Easttown της HBO.

Αν και έχει διακριθεί με 15 κορυφαία βραβεία σ’ ένα ποικίλο εύρος ερμηνειών, δηλώνει ότι ταυτίζεται περισσότερο με την εξουθενωμένη και τραχιά αντιηρωίδα της σειράς: Δεν ζω όπως οι παρελθοντικοί χαρακτήρες που είχα υποδυθεί. Η ζωή μου μοιάζει πολύ περισσότερο μ’ εκείνην της Mare Sheehan.

Η πρωταγωνίστρια, που είχε αναλάβει και την παραγωγή, λέγοντας ότι: Δεν πιστεύω στις ιεραρχίες, ιδιαίτερα μεταξύ ηθοποιών, περιέκοψε τα προνόμια των προβεβλημένων συμπρωταγωνιστών, με πρώτα τα δικά της.

Η σειρά αποτελεί μια κινηματογραφική πραγματεία στη διαχείριση της αναπάντεχης απώλειας και της σιωπηλής οδύνης στη μέση του πουθενά. Το Easttown είναι μια φανταστική και ωστόσο συνηθισμένη αμερικανική κωμόπολη κάπου στην ενδοχώρα της Πενσυλβάνια.

Η σκληρή ζωή της ανέχειας σ’ ένα ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο επαρχιακό περιβάλλον με υποτυπώδη παρουσία δικτύων κοινωνικής ασφαλείας και εντυπωσιακή ανυπαρξία πρόνοιας. Τα ναρκωτικά και η πορνεία αποτελούν όψεις μιας ανεκτής πλέον κανονικότητας, που δεν εξυπηρετούν την καταπολέμηση της ανίας, όπως συμβαίνει στις εισοδηματικά εύρωστες τάξεις. Πρόκειται για τον παραλογισμό της χρήσης αυτοκαταστροφικών μεθόδων κατά της απελπισίας μέσα στο κοινωνικό τέλμα. Τα εντεταλμένα κοινωνικά πρότυπα εγκαταβιώνουν μοιραία και αναποτελεσματικά στο δικό τους περιθώριο, ζώντας τις δικές τους πτώσεις. Σχεδόν δεν υπάρχει προτροπή για αρετή. Άλλωστε στο συγκεκριμένο περιβάλλον προσδιορίζεται κυρίως αρνητικά: καλό είναι το κακό που δεν κάνεις.

Στα θετικά της σειράς μπορεί να προσμετρηθεί και ο σίγουρος σκανδαλισμός μιας μερίδας του εγχώριου κοινού από την ανόθευτη σκηνική εμφάνιση και απροκατάληπτη δράση της Kate Winslet. Κυρίως των παραφθαρμένων οπαδών του αισθητικού καθωσπρεπισμού της ελληνικής δεκαετίας του 1960 με πρόταγμα τις ξυρισμένες γυναικείες μασχάλες2 που πανηγυρίζουν στο ενδεχόμενο3 της αναβίωσης του πληρωμένου με δανεικά lifestyle-kitsch της δεκαετίας του 1990.

Παραπομπές:

1. Αντιήρωας, ο - Αντιηρωίδα, η : ήρωας λογοτεχνικού, θεατρικού ή κινηματογραφικού έργου που δεν έχει τις παραδοσιακά γνωστές ιδιότητες του ήρωα. Αντί να παρουσιάζει μεγαλείο, αξιοπρέπεια, δύναμη ή ηρωισμό, ο αντιήρωας ή η αντιηρωίδα είναι ταπεινός, μικροπρεπής, παθητικός, αποτυχημένος ή άτιμος. (μεταφραστικό δάνειο από τη γαλλική: Antihéros ή την αγγλική: Antihero)

2. Η μάλλον περιορισμένη καλλιέργειά τους προφανώς τους έχει προφυλάξει από τη θέα των ευτραφών και με κυτταρίτιδα πινάκων της Αφροδίτης του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, 1577 – 1640.

3. Η περίπτωση της συστημικής χρηματοδότησης του πτωχευμένου επιχειρηματία για την επανέκδοση του οικονομικά αποτυχημένου περιοδικού του είναι φυσιολογική για μια κοινωνία που επέλεξε πρόθυμα να κυβερνηθεί και μάλιστα αυτοδύναμα από την ηγεσία ενός κόμματος, που μέσα σε μια τριετία όχι μόνο δεν περιόρισε τα δάνειά της, αλλά σχεδόν τα διπλασίασε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)