12:24  Τρίτη, 16  Απριλίου  2024 
elendetr

Faust

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 19:40
Διαβάστηκε 1537 φορές
Faust Joseph Heinz, Ponte dei Pugni,Venice 1673

Η βράβευση της Γερμανίδας Anne Imhof στην Biennale της Βενετίας τον Μάιο, επαληθεύει τη θέση του Oscar Wilde1 ότι η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Το συγκεκριμένο έργο, με την ονομασία Faust, που σημαίνει γροθιά, αλλά μπορεί και να δηλώνει τον ομώνυμο ήρωα2 του Johann Wolfgang von Goethe, πραγματεύεται σκηνογραφικά την αντίσταση των πολιτών κατά των περιοριστικών μηχανισμών της εξουσίας και ουσιαστικά απενοχοποιεί τις εκδηλώσεις της. Αξίζει να σημειωθεί και να εκληφθεί ως ένα είδος αυτοκριτικής ότι ένας από τους κύριους χορηγούς της καλλιτέχνιδας υπήρξε και το γερμανικό δημόσιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωνε ότι στην παρουσίαση εμπεριέχονται σημαντικές υπενθυμίσεις γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στην πολιτική, εστιάζοντας σε καταστάσεις, τις οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να παραβλέπουν. Η κριτική επιτροπή είχε αιτιολογήσει την απόφασή της με το σκεπτικό ότι: Faust is a powerful and disturbing installation that poses urgent questions about our time. Μερικές εβδομάδες αργότερα ακολουθούσε η βίαιη διαμαρτυρία της πανσπερμίας των δέκα χιλιάδων διαδηλωτών2 στο φιλήσυχο Αμβούργο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G-20. Η πανσπερμία προκύπτει από το γεγονός ότι αρκετοί επιτέλους αντιλαμβάνονται ότι πριν τις απλουστευτικές γενικεύσεις του δίπολου αριστερά-δεξιά, υπάρχει ο κατηγορηματικός προσδιορισμός του σωστού και του λάθους με αναγωγή σ’ εκείνες τις αξίες και τους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να προάγουν την κοινωνία στο σύνολό της. Η κραυγή Anticapitalista ήταν το σύνθημα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Παρατίθεται ένα σύντομο μέρος της εν λόγω performance:

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη μια σύντομη παρέκβαση που θα διευκολύνει την κατανόηση των προηγουμένων και κυρίως της οργής που εκδηλώθηκε. Στην προαναφερθείσα συνάντηση εκπροσωπήθηκαν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, τα 3/4 του παγκόσμιου α ε π και τα 4/5 των παραγομένων αερίων ρύπων παγκοσμίως. Στον αντίποδα της επιδειχθείσας ισχύος, κάθε δέκα δευτερόλεπτα λιμοκτονούσε και συνεχίζει να λιμοκτονεί ένα παιδί, αν και η παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες δέκα έως και δώδεκα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οχτώ άτομα, με πρώτους τους Bill Gates (Microsoft), Amancio Ortega (Zara), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που συνολικά υπολογίζονται στα 426 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι περισσότερα απ’ όσα κατέχει το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι ευνοημένοι απολογητές των αρπακτικών της επικρατούσας άποψης του προσχηματικά φιλελεύθερου οικονομικού παροξυσμού, έκπληκτοι δήθεν και ενοχλημένοι από τις διαμαρτυρίες, ελεεινολογούν την ανικανότητα των δυσαρεστημένων που δεν αντιλαμβάνονται την πρόοδο, η οποία συντελείται στο παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, την οποία επικαλούνται, υπάρχει ελπίδα και απορρέει από το γεγονός ότι το πλήθος των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας έχει πλέον περιοριστεί στο μισό. Όπως επισημαίνουν το μέγεθος των 1,84 δισεκατομμυρίων ατόμων, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, που αναγκαζόταν να διαβιούν με 1,90 δολάρια ημερησίως, έχει μειωθεί από το 2013 στα 766 εκατομμύρια, αποσιωπώντας ταυτόχρονα ότι η θεσμοθετημένη φτώχια και το νόμιμο παιδί της, η περιθωριοποίηση, είναι η πιο βάναυση και ύπουλη μορφή βίας. Και αυτά υποτίθεται ότι πρέπει, αν όχι να ικανοποιούν, τουλάχιστον να παρηγορούν και να καθησυχάζουν και τους αποκλεισμένους και στην οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Μιας ατμομηχανής που έφερε ένα πλεόνασμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 20163, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank για τον καταμερισμό της ιδιωτικής περιουσίας στη Γερμανία, επίσης για την περσινή χρονιά, το 10% του πληθυσμού κατέχει το 59,8%, το επόμενο 40% το 37,7% και το υπόλοιπο μισό του Γερμανικού πληθυσμού το 2,5%

Παραπομπές:

1. Oscar Wilde, The Decay of Lying, 1889, "Life imitates Art far more than Art imitates Life"

2. Σύμφωνα με τον γερμανικό θρύλο ο Johann Georg Faust (1480–1540) υπήρξε θεραπευτής, αλχημιστής και μάγος. Είχε πουλήσει την ψυχή του στον Διάβολο με σκοπό να αποκτήσει γνώση και δύναμη, ώστε να γευτεί χωρίς φραγμούς τις απολαύσεις αυτού του κόσμου. Η πτώση και το τέλος του υπήρξαν εξίσου άθλια και τραγικά.

3. Der Spiegel, Nr 29, 15. 7.2017

4. Για την ίδια χρονιά η Κίνα, των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και ενός α ε π που πλέον ξεπερνάει και αυτό των Η Π Α, πέτυχε πλεόνασμα που έφτασε στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. (Ενδεικτικό του ότι η Κίνα δεν έχει υπερκεράσει τις Η Π Α συγκυριακά σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον The Economist, εφτά μήνες μετά την αλλαγή στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας 390 από τις 562 θέσεις-κλειδιά στο κρατικό μηχανισμό παραμένουν κενές.)

ΚύριεςΠηγές:

Oxfam International, SÜDWIND-Institut, Der Spiegel. The Economist.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κωδικός Χίμαιρα Τα άσματα των πληγωμένων »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis