08:22  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Τίσις

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 22:06
Διαβάστηκε 6838 φορές

Η τίσις τοποθετείται στο τέλος της νομοτελειακής αλυσίδας ὕβρις → ἄτη → νέμεσις → τίσις και δηλώνει την αντάξια πληρωμή, την ευθύδικη τιμωρία, την παραδειγματική συντριβή των αλαζόνων.

Στα διαλαμβανόμενα του παρόντος σχολίου η τίσις παίρνει τη μορφή ενός φαινομενικά δίκαιου φόρου, ο οποίος αν τελικά επιβληθεί, ο περιβόητος ενφια, για κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες ιδιοκτητών, θα μοιάζει μάλλον αστείος.

Πιο συγκεκριμένα. Αντιμέτωποι με αναδρομικές φορολογικές χρεώσεις θα έρθουν όλοι όσοι απέκτησαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία την τότε κατά πολύ χαμηλότερη αντικειμενική αξία, αντί της εμπορικής, που ήταν και το πραγματικό τίμημα, έχοντας καταβάλει έτσι σημαντικά λιγότερο φόρο. Επρόκειτο για μια συνήθη πρακτική που εφαρμόζονταν κατά κόρον την περίοδο εκείνη, χάριν των κερδών των εργολάβων και της ανάπτυξης με δανεικά, στα πλαίσια πάντα της κυριαρχούσας κλεπτοκρατικής αντίληψης για την ιδιωτική οικονομία. Η διαδικασία, όπως ο καθένας γνωρίζει, είχε την παρότρυνση των τραπεζών (εξασφαλισμένα μεγέθη) και την ενθάρρυνση του κράτους (εκπτώσεις φόρου). Έτσι μετά τη στοχευμένη περιουσιακή αναδιανομή μέσω του χρηματιστηρίου, ολοκληρώνονταν μια περαιτέρω ανακατανομή προς όφελος των αρπακτικών, χρεώνοντας πλέον και τους μη έχοντες. Το ύψος και ο αριθμός των κόκκινων δανείων αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της έκτασης του φενακισμού και της απάτης.

Όσοι λοιπόν είχαν παρασυρθεί από το καθόλα ανθρώπινο όνειρο της απόκτησης στέγης, ιδιαίτερα όμως όσοι κατέφυγαν στο δανεισμό για να το επιτύχουν, θα τιμωρηθούν. Υπήρξαν υπαίτιοι, ως επιδείξαντες ασύγγνωστη1 άγνοια, στην όντως θηριώδη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, όπως ανέφερε η εφημερίδα Δημοκρατία, για τα 182.103.538 τ.μ. που κατασκευάστηκαν την προαναφερθείσα δεκαετία το επιπλέον τίμημα που θα έπρεπε να καταλογιστεί υπερβαίνει το ποσό των 182 δισ. ευρώ! Η Εφορία έχει ήδη ξεκινήσει ενδελεχείς ελέγχους για τις αγοραπωλησίες ακινήτων την δεκαετία 2001-2011 και οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν στη διασταύρωση, ανά περιπτώσεις ακινήτων, του ποσού που δηλώθηκε στην Εφορία και με το αντίστοιχο που καταβλήθηκε στο τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι υπήρξε σημαντική (;) απόκλιση ανάμεσα στο ποσό που δηλώθηκε στην Εφορία και σ’ αυτό της κατάθεσης στον εργολάβο, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά φόρο μεταβίβασης για το τίμημα της αξίας της συναλλαγής που δεν δηλώθηκε τότε στην Εφορία. Αξιοσημείωτη, όχι όμως και εντυπωσιακή, είναι η απουσία οιασδήποτε μνείας και αναφοράς στους εργολάβους.

Η ανάγκη εξεύρεσης εσόδων μπορεί να είναι επείγουσα και επιτακτική. Οι τόκοι προς τους δανειστές (ΔΝΤ, ESM, hedge funds) πρέπει να καταβάλλονται απρόσκοπτα. Πρέπει επίσης να ενισχύονται κεφαλαιακά οι τράπεζες για να δανείζουν εν συνεχεία, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλοδαπές ΔΕΚΟ (Fraport) με σκοπό την «αξιοποίηση» της περιουσίας του ελληνικού λαού. Εννοείται προς όφελος τελικά της ίδιας της χώρας (sic) από την προσδοκώμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης. Κατ’ επέκταση και δεδομένου ότι υπάρχουν ανώτεροι εθνικοί λόγοι, ας αρθούν για άλλη μια φορά οι «ιδιοκτήτες» στο ύψος των περιστάσεων, πληρώνοντας τη διαφορά μιας πραγματικής αξίας, που δεν υφίσταται πλέον, την οποία όμως είχαν καταβάλει στο ακέραιο όταν «αποκτούσαν» το ακίνητό τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν πρέπει να απορούν και να αιφνιδιάζονται και οι ίδιοι οι «ιδιοκτήτες», αν συνεχίσουν να πιστεύουν στα είδωλα.

Όσοι τυχόν διερωτάστε ακόμη για την αλλαγή της στάσης των W Schäuble και J Dijsselbloem θα πρότεινα να το ξαναδείτε συνεκτιμώντας τα προηγούμενα. Με μια άλλη διατύπωση η όψιμη αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με την τραγελαφική εικόνα του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης.

Παραπομπή:

1. Ασύγγνωστος: Ασυγχώρητος. Ως ασύγγνωστη πλάνη ή και άγνοια ορίζεται το αδίκημα που στοιχειοθετείται και εδράζεται στη νομική αντίληψη ότι είναι ασυγχώρητη η άγνοια ενός νόμου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Upside Down Ελίχρυσος ο Εδώδιμος »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis