Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα.

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 12:22
Διαβάστηκε 5880 φορές

Ένα άτακτο φάντασμα πλανιέται πάνω από την οικονομία. Κυβερνήσεις, τραπεζίτες και ο Josef Stiglitz εξορκίζουν το εννιάχρονο δημιούργημα του φανταστικού Satoshi Nakamoto. Αν και μάλλον υποκρίνονται, οι διαμαρτυρίες τους έχουν κάποια βάση. Το σύστημα, που παρουσιάστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2009 και έγινε γνωστό ως Peer-to-Peer Electronic Cash System, θέτει εν αμφιβόλω τη σημασία των μεσαζόντων και κατ’ επέκταση την ίδια την αξία των παραδοσιακών νομισμάτων που επιβλέπουν και διακινούν οι επίσημοι δημιουργοί και διαχειριστές.

Μέλη και ομάδες που δρούν στα πλαίσια του καλούμενου φιλελεύθερου συστήματος, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες στην επεξεργασία και στη ροή των πληροφοριών, αχρηστεύουν τους πρωταγωνιστές του. Οι θιασώτες του παραδοσιακού συστήματος μοιάζουν όλο και περισσότερο με παρωχημένους βιολογικούς αλγόριθμους. Οι μοιραίοι πολιτικοί και οι θλιβεροί συμβουλάτορές τους τιμωρούνται. Επαναπαύονταν στην πεποίθηση ότι ο λόγος που δεν κατανοούσαν τον κόσμο ήταν ότι δεν χρειαζόταν να τον κατανοούν. Τώρα που η κυριαρχία τους εμφανίζει ρωγμές απλώς φωνασκούν. Ταυτόχρονα, όπως θα δούμε, πασχίζουν να προλάβουν και, ει δυνατόν, να κατευθύνουν τις εξελίξεις.     

Η έννοια Peer-to-Peer Electronic Cash System σημαίνει τη διακίνηση και αποθήκευση αξιών χωρίς την παρεμβολή οποιουδήποτε τρίτου. Η διαδικασία απόκτησης κρυπτονομισμάτων δεν είναι απλή. Όσο μάλιστα αφορά το bitcoin, η εξόρυξη, όπως ονομάζεται η αγορά, για τον απλό χρήστη είναι σχεδόν απαγορευτική. Η διαδικασία απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Για μια ολοκληρωμένη συναλλαγή δαπανάται η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα μικρό διαμέρισμα· η λειτουργία όλου του συστήματος απορροφά ενέργεια περίπου ίση με εκείνη μικρών κρατών. Αρκετοί επίδοξοι επενδυτές κάνουν πλέον mining σε ομάδες, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν και υποδιαιρέσεις του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος.

Η κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων στηρίζεται στην τεχνολογία Blockchain, η οποία σε γενικές γραμμές δεν είναι παρά μια βάση δεδομένων που τηρείται διασκορπισμένη ταυτόχρονα σε ένα εκτεταμένο δίκτυο υπολογιστών. Οι κινήσεις δεν αποθηκεύονται μεμονωμένα, αλλά σε block. Την προστασία των ηλεκτρονικών αρχείων την εγγυάται η τήρησή τους σε μονάδες αποθηκευμένες σε πρώην στρατιωτικά καταφύγια βάθους 300 μέτρων μέσα στις ελβετικές Άλπεις (Urner Alpen). Η μέθοδος, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επαΐοντες, καθιστά το σύστημα πρακτικά απρόσβλητο.blockchain

Θεωρείται τόσο ασφαλές, ώστε χώρες όπως η Σουηδία άρχισαν να αποθηκεύουν κρατικούς περιουσιακούς τίτλους στις εν λόγω εφαρμογές για να τις προστατέψουν από τις πλαστογραφίες. Οι αρχές της χώρας προωθούν και τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος, του E-Krona. Ακόμη και η Fed, παρά τις κατ’ αρχήν διαμαρτυρίες της, πειραματίζεται πλέον με τη δημιουργία ενός Fedcoin. Μέχρι το σημείο αυτό τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν στη βάση του θεμελιώδους χαρακτηριστικού των νόμιμων αδελφών τους. Δηλαδή έχουν αξία επειδή κυκλοφορούν. Σε αντίθεση, ας πούμε, με τον χρυσό που κυκλοφορεί επειδή έχει αξία.   

Ο Nicolas Maduro διακρίνει στις συγκεκριμένες εφαρμογές το υποκατάστατο ορισμένων εθνικών νομισμάτων και, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προσκαλεί τις χώρες της ομάδας ALBA-TCP να συμπράξουν στη δημιουργία και προώθηση ενός δικού τους κρυπτονομίσματος με την ονομασία petro. Αυτό, όπως προτείνει, θα καλύπτεται από τα αποθέματα πετρελαίου, αερίου, χρυσού και διαμαντιών της χώρας.

Κάποιοι, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών, διαβλέπουν στις εφαρμογές των κρυπτονομισμάτων μια δυναμική εφάμιλλη του Internet ή ακόμη και της τυπογραφίας. Είναι γνωστό ότι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για να φυγαδεύουν κεφάλαια. Ο βρετανικός The Economist θεωρεί χαζό να επενδύει κάποιος σε τέτοια προϊόντα, με την προσδοκία να κερδίσει, επειδή κάποιος άλλος θα ζητήσει να του τα αγοράσει σε μεγαλύτερη τιμή. Οι γερμανικές αρχές, όπως η BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) συστήνουν ανεπιτυχώς την αποχή από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Στη χώρα λειτουργούν χρηματιστήρια ψηφιακών νομισμάτων. Αντιθέτως η Γιαπωνέζα Guru του χώρου Mayumi Sakai θεωρεί ως αφελή την πίστη ότι τα κράτη με τα κολοσσιαία χρέη τους μπορούν να εγγυώνται εσαεί την αξία των νομισμάτων που εκδίδουν. Πρέπει να υπενθυμιστεί εδώ ότι τα απίστευτα χρέη των κρατών, ιστορικά τουλάχιστον, απομειώνονταν είτε με υπερπληθωρισμό, είτε με πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα της τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται πλήρως. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η Tokyo-Mitsubishi UFJ, δημιούργησε το δικό της MUFG Coin, το οποίο ανταλλάσσεται με ισοτιμία ένα προς ένα με το γεν. Το ίδιο συνέβαινε και στη Νότια Κορέα, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, οπότε η Κυβέρνηση σκέφτηκε τον περιορισμό ή και την κατάργηση της χρήσης τους, για να υπαναχωρήσει μετά από λίγο.  

Στο ίδιο μήκος κύματος με την M Sakai, οι Αμερικανοί αδερφοί Winklevoss, δισεκατομμυριούχοι του συστήματος, εκτιμούν τουλάχιστον δεκαπλασιασμό της τιμής του bitcoin. Εκτός αυτών όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν, αφού ήδη, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Mitsubishi, επηρεάζουν ήδη τη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Υποστηρίζεται ότι τα περιθώρια ανάπτυξης φαίνονται καθαρά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο συνολικός όγκος των συναλλαγών του κλάδου, αν μπορεί να ονομαστούν έτσι οι εν λόγω δραστηριότητες, βρίσκεται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ φτάνει σχεδόν στα 78 τρισεκατομμύρια και οι χρηματιστικές συναλλαγές υπερβαίνουν το σύνολο αυτό κατά τρείς φορές. Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο αλγόριθμος στον οποίο βασίζεται το bitcoin θέτει ως ανώτατο όριο τη δημιουργία 21 εκατομμυρίων νομισμάτων και ακόμη η ύπαρξη τεράστιων όγκων μαύρου χρήματος, που αναζητούν ασφαλείς τρόπους νομιμοποίησης. Μεγάλη σημασία για μια περαιτέρω άνοδο έχει επίσης ο περιορισμός των αποδόσεων σε κλασικά επενδυτικά προϊόντα των δυτικών χωρών. Ασφαλιστικές εταιρείες, στη Γερμανία για παράδειγμα, προσπαθούν να απαλλαγούν από αποταμιευτικά προγράμματα για τα οποία είχαν εγγυηθεί ετήσιες αποδόσεις περί το 3%. Κατ’ επέκταση η σοβαρή διόρθωση στις τιμές των ηλεκτρονικών νομισμάτων εκλαμβάνεται ως ευκαιρία.

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν μια εξαιρετική πρώτη ύλη και ευνοϊκή προϋπόθεση για μια επόμενη ανακατανομή εισοδημάτων, στην οποία κάποιοι ελάχιστοι από μάς τους καθημερινούς ανθρώπους θα μπορέσουν να ωφεληθούν. Δηλαδή πέρα από την ειδυλλιακή αντίληψη μιας αυτόνομης δράσης που παρακάμπτει το αμαρτωλό σύστημα, τα κρυπτονομίσματα δεν αποκλείεται να είναι ένα ακόμη έξυπνο και μάλλον αποτελεσματικό εφεύρημα του καπιταλισμού, που προσφέρει μια μερική εκτόνωση στα φανταστικά ή υπαρκτά αδιέξοδά του.         

Κύριες Πηγές:

Reuters, Der Spiegel, Al Jazeera. The Independent, Russia Today. The Economist.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)