Οι Συνεργοί του Θεού

Οι Συνεργοί του Θεού

Σ’ ένα εμπνευσμένο μήνυμά του, πέρα από τα τετριμμένα ευχολόγια των ημερών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι καθόλου τυχαίον, ότι πριν ο νεωτερικός πολιτισμός κατανοήση και εγκαθιδρύση τον άνθρωπον ως δημιουργόν της ιστορίας, οι πιστοί εκλήθησαν να καταστούν «Θεού συνεργοί»

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, που προέρχεται από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του Παύλου, επαναδιατυπώνεται αυτό που συγκροτήθηκε ως ιστορική συνείδηση από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.Χ. αιώνα. Την περίοδο εκείνη ο Πατέρας της Ιστορίας, διασκευάζοντας τη δράση του Σόλωνα, ο οποίος εφάρμοζε θετικά το δίκαιο, μετέθεσε το μεταφυσικό στα χέρια των ανθρώπων1. Από τότε οι άνθρωποι, απελευθερωμένοι από το εξωλογικό άγχος, γίνονται υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

῾Υμεῖς γὰρ ἐπ' ἐλευθερίᾳ ἐκλήθητε, ἀδελφοί, (Γιατί εσείς, αδελφοί, καλεστήκατε για να είστε ελεύθεροι) συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην επιστολή του Παύλου προς τους Γαλάτες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα προηγούμενα.

Κάπου εδώ θυμάμαι τον Τζακ Κέρουακ που Στο Δρόμο έγραφε: ό,τι υποστηρίχτηκε μετά τους Έλληνες είναι λάθος2.

Στην επικεφαλίδα η Ανάσταση, έργο του Ελ Γκρέκο της περιόδου 1584-94.

Για το έργο Passacaglia c-moll κάποιος ακροατής σχολιάζει: Only God and Bach could create something like this. The latter did so at the age of 22. Ακούστε το χωρίς να συντριβείτε.

Παραπομπές:

1 Bruno Snell, Η Ανακάλυψη του Πνεύματος - Ελληνικές Ρίζες της Ευρωπαϊκής Σκέψης, Σελ 213, ΜΙΕΤ 1997.

2 Jack Kerouac, Στο Δρόμο, Σελ 143, Πλέθρον 1985.

Read 320 times
Rate this item
(0 votes)
Last modified on Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2019 18:24

Leave a commentAnti-spam: complete the task

Πνευματικά Δικαιώματα

   Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα. Ως πράξη αντίστασης.     

  

Facebook Like

Επικοινωνία