Ξαστεριά

ή είναι σκοτάδι ή δεν έχουμε ανάγκη από φως.

Θελόνιους Μονκ-Τόμας Πίνστον

Κανείς δεν θα ’πρεπε να χάσει την εμπειρία μιας υγιεινής, ίσως βαρετής, απομόνωσης μέσα στη φύση. Εκεί όπου βασίζεται κανείς αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό του, άρα μαθαίνει την πραγματική κρυμμένη δύναμή του. Μαθαίνει, ας πούμε, να τρώει όταν πεινάει και να κοιμάται όταν νυστάζει. Μακριά από τη φρενίτιδα των γεγονότων του κάτω κόσμου ο χρόνος διαστέλλεται. Κάποιες φορές σαν να σταματάει.

Ξαφνικά, ένα ροδοπράσινο ουράνιο τόξο εμφανίζεται στη ράχη με συννεφάκια κι έναν πορτοκαλί ήλιο που στροβιλίζεται…

-Τι είναι το ουράνιο τόξο Θεέ;

-Ένα στεφάνι για τους ταπεινούς.

 

Οι άνεμοι διατηρούν καθαρή την κορυφή του κόσμου. Χαμηλότερα ο αέρας σαν μια ήρεμη καταιγίδα ανακατεύει τις ομίχλες. Κάπου εκεί ανάμεσα στις λόχμες και τις συστάδες η αρκούδα ακολουθεί μεγαλόπρεπα τα αιώνια μονοπάτια της. Περίμενα να τη δω. Την άκουγα τις φεγγαρόλουστες νύχτες. Τη φανταζόμουν ήρεμη και πελώρια. Δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον ενοχλούσε η παρουσία μου.

Ύστερα τα σιωπηλά ηλιοβασιλέματα σε ρόδινες και πορτοκαλιές συμφωνίες ελπίδας, σαν εκείνα που ζωγράφιζες παιδί. Λαμπερά και μουντά πέρα από κουβέντες. Καταλαβαίνεις ότι πλησιάζει το κενό ανάμεσα στους κόσμους, όταν ακούγεται η σιωπή. Ακολουθούν οι ψίθυροι της νύχτας. Η μεγαλοπρέπεια του έναστρου ουρανού αντικατοπτρίζεται στη βαθυγάλαζη λιμνούλα. Το άπειρο σου κλείνει το μάτι. Τα φύλλα, τα χόρτα, κλαδιά ανασκιρτούν και ψιθυρίζουν στις πνοές της νυχτερινής αύρας, η σελήνη ανατέλλει μεγαλόπρεπα και προσπερνάει τις περιττές αγωνίες σου. Μετά εύχεσαι να μην καταντούσες τόσο ματαιόδοξος κι αλαζονικός. Να σταματούσες δηλαδή να νομίζεις ότι είσαι το κέντρο του σύμπαντος και ότι η πλάση υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και να εκπληρώνει τις επιθυμίες σου. 

Αποφάσισα ότι όταν θα ξανακατέβαινα στον κόσμο εκεί κάτω θα προσπαθούσα να κρατήσω το μυαλό μου καθαρό καταμεσής των βρωμερών ανθρώπινων ιδεών που καπνίζουν σαν καμινάδες εργοστασίων στον ορίζοντα μέσα από τις οποίες θα προχωρούσα μπροστά.  

Κατά βάση: Τζακ Κέρουακ, Μοναχικός Ταξιδιώτης, Πλέθρον 1991, Σελ 130-135.

Read 270 times
Rate this item
(0 votes)
Last modified on Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 19:03

Leave a commentAnti-spam: complete the task

Πνευματικά Δικαιώματα

   Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα. Ως πράξη αντίστασης.     

  

Facebook Like

Επικοινωνία