18:01  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ζωή

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 01:47
Διαβάστηκε 1721 φορές

‘Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, ενώ είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα’ έλεγε σε μια πάντα επίκαιρη και γι αυτό κλασική αποστροφή του ο αείμνηστος John Lennon στη μακρινή δεκαετία του ΄70.

Την ώρα που με αναλυτικές απεραντολογίες προσπαθούμε να περισώσουμε έστω και βραχυπρόθεσμα ότι μπορούμε από το μικρόκοσμό μας, ο οποίος μεθοδικά και σταθερά αποδομήται, αλλά σε προσεγμένες δόσεις, ώστε να διατηρείται η υπνωτική δράση της αυταπάτης, υπάρχουν δράσεις, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας ή και να οδηγήσουν σε πιο οργανωμένες παρεμβάσεις. Δε μιλάμε για ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις, εμβατήρια και θούριους. Προτείνουμε τη δημιουργία και τη σύμπραξη μέσα από κυψέλες, που σε πρώτη φάση μπορούν να συσταθούν σε επίπεδο γειτονιάς ή οικισμού, χωρίς ύπουλες πολιτικές πατρωνίες και ανιαρούς ιδεολογικούς καθοδηγητισμούς. Οι κινήσεις αυτές, που δεν απαιτούν παρά ελάχιστα μέσα, έχουν δοκιμασθεί και δοκιμάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, δεν άλλαξαν άμεσα ‘τον ρουν της ιστορίας’, υπήρξαν ωστόσο τα φυτώρια της ανάδειξης κινήσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Φτώχεια, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Περιβάλλον, δημιουργώντας τις βάσεις της αποκεντρωμένης συμμετοχής στις αποφάσεις.    

Ποίες είναι όμως αυτές οι δράσεις; Ξεκινάμε από τις πιο απλές : Urban Gardening: Από κοινού ενέργειες ώστε κενοί κοινόχρηστοι χώροι να μετατραπούν σε μικρούς κήπους, όπου φυτεύουμε και φροντίζουμε οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά. Πείθουμε τις τοπικές αρχές να επιτρέψουν την επέκταση της δράσης και σε υφιστάμενους χώρους πρασίνου, με ωφέλιμες καλλιέργειες των οποίων η παραγωγή μπορεί να διατίθεται δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα στους κατοίκους. Οφέλη : Εργασιοθεραπεία, συνεργατικότητα και βασικές αρχές Green Gym (Είδος σωματικής εξάσκησης, που πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία και συνδυάζει fitness και δουλειά. Όποιοι έσκαψαν κήπους, κλάδεψαν δέντρα και μετέφεραν σακιά καταλαβαίνουν τι εννοούμε) Social Design ή Design for the real world: Προϊόντα και υπηρεσίες design μπορεί και επιθυμεί να χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό, νεόπλουτων βασικά, συνανθρώπων μας. Οι υπόλοιποι επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες τεχνιτών και επαγγελματιών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της διπλανής πόρτας. Shareconomy: Αλληλοβοήθεια, που συνδυάζει μια περιορισμένη μορφή ‘κοινοκτημοσύνης’ και ‘αντιπραγματισμού’. Θέτουμε στη διάθεση της ομάδας για συγκεκριμένο χρόνο συσκευές, εργαλεία, οχήματα ή και τις υπηρεσίες μας και δεχόμαστε αντίστοιχες προσφορές. Για τους πιο προχωρημένους υπάρχουν τα δίκτυα, που προαναφέρθηκαν και επίσης το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτών, Finance Watch, right 2 water.

Ένας από τους πατέρες της Ευρώπης, ο JeanMonet, έλεγε ότι η κρίση συσπειρώνει. Αναφέραμε μερικές βασικές μορφές απλών και ήπιων δράσεων, που σίγουρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, είναι όμως ικανές να προσφέρουν δημιουργική διέξοδο και ανακούφιση από την κατήφεια. Οι σπουδαιότεροι πόροι είναι διαθέσιμοι : Είμαστε όλοι εμείς, που στο μεγαλύτερο βαθμό, αν όχι στο έπακρο, πληρώνουμε την κρίση των άλλων. Όλοι εμείς, που ακόμη έχουμε αντοχές, εμπειρία και χρόνο και δεν θέλουμε να συμφιλιωθούμε με την απαξίωση και το μαρασμό που μας επιβάλλουν. Αντιστεκόμαστε. Κλείνουμε με ένα γνωστό στίχο του μεγάλου αλεξανδρινού: ‘Αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου, όπως τη θέλεις, τουλάχιστον μην την ξευτελίζεις’.                            

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Εγκράτεια »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis