01:32  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

περί εθελούσιας έξοδου

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 17:36
Διαβάστηκε 7618 φορές

Προχτές, 10 Σεπτεμβρίου, ήταν η Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αρμόδιων φορέων της χώρας μας από το 2009 και μετά οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 30%, τα εμφράγματα κατά 50% και η κατάθλιψη κατά 80%. Οι στίχοι που ακολουθούν διατηρούν μια μακάβρια επικαιρότητα, παρά τα διάφορα οράματα1 της πολιτικής ηγεσίας.

…μαντεύω πως τούτα τα πράγματα έχουν συμβεί επανειλημμένα, μα δεν μπορώ να μην το σκέφτομαι:

να πεθαίνεις στο πάτωμα μιας κουζίνας στις 7 το πρωί

καθώς άλλοι τηγανίζουν αυγά

δεν είναι τόσο σκληρό

εκτός κι αν συμβαίνει σε σένα…

είμαι ένας ξένος εδώ, κι έγινα (υποθέτω) κάτι σαν κάθαρμα… 

Απόσπασμα από το ποίημα Οι Δίδυμοι του Henry Charles Bukowski, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Μπουκόβσκι, Επιλογή από το Έργο του, Εκδόσεις Εγνατία 1980, σε μετάφραση του Αλέξη Τραϊανού, Σελ 16.Bukowski

Ο H C Bukowski,1920-1994, υπήρξε Αμερικανός Λογοτέχνης γερμανικής καταγωγής. Στα έργα του εκφράστηκε η εγκατάλειψη, ο πόνος, η φτώχεια, η απελπισία, όσων καταστράφηκαν κυρίως επειδή δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία, αλλά και εκείνων που δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι περισσότερο στις ζωές τους. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι που κατέληξαν αλκοολικοί, άστεγοι και πόρνες, οι οποίοι χωρίς να είναι απαραίτητα παραιτημένοι ζουν και δεν περιμένουν τίποτα από το αύριο. Ο Τσάρλς Μπουκόβσκι διείσδυσε στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, και παρουσίασε τα ταλέντα, τις προσωπικότητές τους, την ανθρωπιά τους και τις ύπουλες παγίδες της κοινωνίας, που εύκολα μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο περιθώριο της ζωής. Με τρόπο λυρικό και όχι αναγκαστικά επιθετικό, κατέκρινε τους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς και τον πόλεμο, το αμερικάνικο όνειρο. Θεωρείται ως ένας σπουδαίος ποιητής με σημαντική επιρροή και πατέρας του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού (Dirty Realism). Οι Jean Genet και Jean-Paul Sartre τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον "μεγαλύτερο ποιητή" της Αμερικής. Στη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο Πάνθεον των Εθνικών Ποιητών.

Υποκλινόμενος στην αγέρωχη και αυτοκαταστροφική αποφασιστικότητα όσων επιλέγουν την εθελούσια έξοδο κλείνω με ορισμένους συγκλονιστικούς στίχους του αείμνηστου Ηλία Πετρόπουλου:

Στην ψυχή κάθε αξιόλογου άνδρα ελλοχεύει η εναντιοδρομία…

Ας ντρέπεται όποιος δεν εσκέφτηκε, έστω και μια φορά στη ζωή του,

να αυτοκτονήσει.

Με κουράσανε τα σχολαστικά ρητά σας…Η αυτοκτονία η ευγενεστέρα εκδίκηση…

Σήμερα οι μάχες είναι απρόσωπες και

η αυτοκτονία τίμημα αποτυχίας.

Αν ο αυτόχειρ εγγίζει την έννοια του ήρωος,

ελάχιστοι τέτοιοι ήρωες εδοξάσθησαν.

Υπάρχουν και αυτόχειρες που δεν σκοτώνονται με τα χέρια τους

-         ο Άμλετ, ουσιαστικά αυτοκτόνησε.

Ηλίας Πετρόπουλος

Ποιήματα, Εκδόσεις Νεφέλη 1993, Σελ 52-61

Παραπομπή:

1.Ο Γερμανός Καγκελάριος Helmut Schmidt έλεγε: όποιος βλέπει οράματα να δραστηριοποιηθεί σε άλλα πεδία και όχι στην πολιτική.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « λ μ α τ Κυνηγός »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis