11:37  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Μερική Ανταπόδοση

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 20:37
Διαβάστηκε 3195 φορές

Έχουμε ένα σκοτεινό προαίσθημα γιατί γνωρίζουμε.

Μωσέ Αεληών, 95-χρονος

Θεσσαλονικιός, επιζήσας του Άουσβιτς.

Κατέληξε όμως να πει μέσα του: Το άθροισμα της χρησιμότητας όλων των ανθρωπίνων όντων όλων των εποχών περιλαμβάνεται ολόκληρο στον κόσμο έτσι όπως είναι σήμερα. Κατά συνέπεια τίποτε το πιο ηθικό από το να είναι κανείς άχρηστος1.

Όμως το πιο σημαντικό - και αντιφατικό - που μας αποκαλύπτει είναι η ύπαρξη μιας εβραϊκής οργάνωσης με την ονομασία DIN, που σημαίνει κρίση στα εβραϊκά, ιδρυτής της οποίας ήταν ο ίδιος ο Μάλακαϊ Γουόλντ, που στο κιμπούτς της Γαλιλαίας, τον είχε παροτρύνει να γράψει το βιβλίο.

Μόνο τα έτη 1945 και 1946, μας λέει, η DIN καταδίωξε και σκότωσε περισσότερους από χίλιους Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Το έργο της, που συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του 1970, περιλάμβανε ένα σχέδιο, το οποίο ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ: να δηλητηριαστεί η παροχή νερού 250.000 γερμανικών νοικοκυριών με σκοπό να σκοτωθούν ένα εκατομμύριο Γερμανοί άντρες, γυναίκες και παιδιά ως αντίποινα για τα έξι εκατομμύρια των δολοφονημένων Εβραίων. Η DIN, μας λέει ο Μάικ (Μίχαελ Έλκινς), έχαιρε της υποστήριξης των Εβραίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πρώτα πενήντα μέλη της προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα, περιλαμβάνοντας επιχειρηματίες, ανθρώπους της θρησκείας και ποιητές.

Αλλά περιλάμβαναν επίσης και δημοσιογράφους, προσθέτει ο Μάικ, χωρίς κανένα σχόλιο:

Μερικές φορές δεν είχαμε χρόνο να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάναμε, μου λέει. Απλώς τους σκοτώναμε και φεύγαμε. Άλλες φορές τους πηγαίναμε κάπου και τους εξηγούσαμε. Σε κάποιο χωράφι, σε μια αποθήκη. Ορισμένοι έκλαιγαν με λυγμούς και ομολογούσαν. Κάποιοι εκτόξευαν απειλές. Μερικοί μας ικέτευαν. Άλλοι δεν έβρισκαν τα λόγια να πουν τίποτα. Αν κάποιος είχε γκαράζ, μπορεί να τον πηγαίναμε εκεί. Περνούσαμε μια θηλιά γύρω απ’ το λαιμό του και κρεμούσαμε το σκοινί στα δοκάρια της οροφής. Τον βάζαμε να σταθεί όρθιος πάνω στο αυτοκίνητό του κι έπειτα το οδηγούσαμε έξω απ’ το γκαράζ. Μετά πηγαίναμε πάλι μέσα για να βεβαιωθούμε ότι ήταν νεκρός2.  

Παραπομπές:

1 Μίλαν Κούντερα, Η Αθανασία, Εστία 1991, σελ 350.

2 Τζον Λε Καρρέ, Η Σήραγγα των Περιστεριών, Bell 2016, σελ 147-149. Απόσπασμα συζήτησης του συγγραφέα John le Carré (David Cornwell) με τον δημοσιογράφο και μαχητή Michael Elkins για το θέμα του βιβλίου Forged in Fury.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis