Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γελοία Τρέλα

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 20:58
Διαβάστηκε 3271 φορές
Γελοία Τρέλα Γελοία τρέλα. Francisco Goya, 1864.

Αν τα μάτια μπορούσαν να δουν τους δαίμονες

που κατοικούν στον κόσμο,

η ύπαρξή μας θα ήταν αδύνατη.

Ταλμούδ1

Το απόσπασμα από την κινηματογραφική ταινία Ο Χρησμός Της Πεταλούδας (The Mothman Prophecies, 2002) που επισυνάπτεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης περιγράφει ικανοποιητικά τον θλιβερό, ατέλειωτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε δεισιδαιμονικούς θρησκόληπτους και μυωπικούς αγνωστικιστές.

Ωστόσο η εναρμόνιση θρησκευτικής πίστης και επιστημονικής αναζήτησης της αλήθειας είναι εφικτή. Ο A Einstein πίστευε ότι: Ο Θεός δεν παίζει ζάρια. Ο αυτοδίδακτος Ινδός μαθηματικός Srinivasa Ramanujan, που θεωρείται ισάξιος των Αρχιμήδη, Νεύτωνα, Όιλερ και Γκάους υποστήριζε ότι: Μια εξίσωση δεν έχει κανένα νόημα για μένα, εκτός κι αν αποκαλύπτει μια σκέψη του Θεού2. Ο Werner Heisenberg, που το 1932 είχε τιμηθεί με το βραβείο Nobel στη Φυσική, στην ηλικία των μόλις 31 ετών "for the creation of quantum mechanics" θεωρούσε το έργο του και ως μια επιβεβαίωση της θεωρίας του Πλάτωνα: Οι μικρότερες μονάδες της ύλης στην πραγματικότητα δεν είναι φυσικά αντικείμενα με τη συνηθισμένη έννοια της λέξης· είναι σχήματα και δομές ή στο πνεύμα του Πλάτωνα, είναι Ιδέες για τις οποίες μπορεί να μιλήσει κάποιος με σαφήνεια μόνο στη γλώσσα των μαθηματικών3

Αλλά, προσπαθώντας να μην προσβληθούμε, ζώντας με την πανδημία, ας μην βιαζόμαστε. Οι θρησκευτικοί ηγέτες, όντας απορροφημένοι στην υπερβατική ενατένιση της αιωνιότητας και των θείων απορροών, έχουν τους δικούς τους ρυθμούς στην κατανόηση μιας πραγματικότητας που αποδεικνύεται επιστημονικά. Το φθινόπωρο του 1992, μετά από περίπου 350 χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αποκατέστησε τη μνήμη του Γαλιλαίου.

(Ο επίμαχος διάλογος από το 4.59΄΄ έως το 5.10΄΄)

Παραπομπές:

1 Ταλμούδ, Μπεραχώθ, 6. Στο: Ουμπέρτο Έκο, Το Εκκρεμές του Φουκώ, Εκδόσεις Γνώση 1990, Σελ 767.

2 "An equation for me has no meaning, unless it expresses a thought of God" Robert Kanigel.The Man Who Knew Infinity, 1991,page 7 of Prologue.

3 Werner Heisenberg: Physik und Philosophie. 6 Auflage, Salomon Hirzel Verlag, Stuttgart 2000, s 38.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)