00:45  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Κόλαση

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 12:10
Διαβάστηκε 7983 φορές
Κόλαση Dante et Virgile au Enfers, William-Adolphe Bouguereau, 1825-1905

Οι δηλώσεις των πρώην Πρωθυπουργών Κ Καραμανλή και Κ Σημίτη πρωτίστως κατέδειξαν ότι το πλέον σοφό που έπραξαν μετά την αποχώρησή τους και μέχρι τώρα ήταν το γεγονός ότι δεν μιλούσαν. Τουλάχιστον αυτοπροσώπως. Ωστόσο το σημαντικότερο και θλιβερότερο συμπέρασμα που εξάγεται από τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους είναι το ότι αυτό που η χώρα βιώνει και αντιλαμβάνεται ως κρίση και κυρίως ως γενεσιουργό της αιτία, δηλαδή τη διαφθορά και μάλιστα σε ποσοστά περί το 85%, για τους εν λόγω είτε δεν υπάρχει καν, είτε συνιστά μια κανονικότητα.

Ο πρώτος αυτοαναιρούμενος αισθάνθηκε δικαιωμένος σχετικά με το Βατοπέδι και σχολίασε την απόφαση με το μυστικιστικό σύνθημα το φως νικάει το σκοτάδι1 . Ο δεύτερος, απορώντας με την έξαψη όσον αφορά τα εξοπλιστικά, απλά διαπίστωσε ότι η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο.  

Πολλά, πάρα πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για τους ίδιους, για τους πραιτοριανούς τους και τους διαδόχους τους. Αν η προσποιητά άνετη συμπεριφορά τους είναι ενδεικτική της ψυχικής τους κατάστασης, θα μπορούσαν όλα να συνοψιστούν σε μερικούς στίχους από τη Θεία Κωμωδία: Ουκ έστιν θλίψις μείζων του ενθυμείσθαι χρόνων ευδαιμόνων εν συμφοραίς ή αν προτιμάτε στη δημοτική: Πόνος πιο τρανός δεν είναι παρά την ευτυχία ν’ αναθυμάσαι στη δυστυχιά2 (sic).

Έτσι παρά τα χρηματοδοτικά της Fraport και τα κυοφορούμενα στη ΔΕΗ, για ν΄ αναφερθώ μόνο σε δύο επίκαιρα θέματα, το παρόν κυβερνητικό σχήμα μάλλον θα κυριαρχεί για χρόνια. Οι αυθεντικοί πολιτικοί επίγονοι των σύγχρονων ελληνικών εκδοχών του φιλελευθερισμού, εκτός από ύποπτοι, αποδεικνύονται και ανεπαρκείς. Επιπρόσθετα η πολιτική υποχώρηση των ιδεολογικών τους προτύπων στην Ευρώπη και την Αμερική τους θέτει εκτός κοινωνικού τόπου και χρόνου.

Εκτιμώ ότι το θέμα του πίνακα της επικεφαλίδας, με τον Δάντη κι τον Βιργίλιο στην Κόλαση να παρακολουθούν έναν κανιβαλισμό σε εξέλιξη, απηχεί επαρκώς τη λανθάνουσα κατάσταση στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας του απελθόντος χρόνου.

Παραπομπές:

1. Στη λατινική η έκφραση είναι: Non velat umbra diem και υπήρξε σύνθημα των μυστικών επαναστατικών οργανώσεων-εταιρειών των Carbonari που είχαν ιδρυθεί στην Ιταλία κατά τον 19ο αιώνα. Οι καρμπονάροι επηρέασαν πολλές άλλες επαναστατικές ομάδες στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία καθώς και τη Φιλική Εταιρεία, η οποία επίσης χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη έκφραση.

2. Dante Alighieri, Θεία Κωμωδία, Κόλαση, Άσμα Ε΄121-124. Η πρώτη μετάφραση είναι του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή, η δεύτερη έμμετρη του Νίκου Καζαντζάκη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Επόμενος. Προβολή από το Παρελθόν. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis