12:56  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την καρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό.

Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.

(Ι. Α. Καποδίστριας, Γ Τερτσέτη, Απόλογα)

Ο Κυβερνήτης έσπευσε λίγες ημέρες μετά την άφιξή του να προκαλέσει το από 18 (π.ημ.) Ιανουαρίου 1828 ψήφισμα της Βουλής περί αναστολής της ισχύος του Συντάγματος της Τροιζήνας (Γ΄ Εθνοσυνέλευση, 19 Μαρτίου-5 Μαΐου 1827). Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Σπηλιάδης, Γραμματέας της Επικράτειας (Πρωθυπουργός) στην Κυβέρνηση Ι Καποδίστρια, ο Κυβερνήτης αρνήθηκε να δώσει τον προκαθορισμένο όρκο: Δεν είναι δυνατόν αδελφοί, να ορκισθώ τον όρκον του συντάγματος, διότι δεν δύναμαι να σας υποσχεθώ να φυλάξω ό,τι δεν έχετε και δεν με παραδίδετε. Πλην, σας υπόσχομαι να προσπαθήσω δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, όσον δύναμαι. (Απομνημονεύματα δια να χρησιμεύσωσι εις την νέαν ελληνικήν ιστορίαν 1821-1843, τόμος Γ, σελ. 556)

Αργότερα, μετά τη δολοφονία του Ι Καποδίστρια, ο Άγγλος Αντιπρέσβης Edward Dawkins σημείωνε: Το σύνταγμα δια πολύν έτι χρόνον είναι ασύμφορον εν Ελλάδι. Εάν η Αγγλία εζήτει άλλοτε αυτό [κατά την καποδιστριακή περίοδο], έπραξε τούτο ίνα καταπολεμήση την ρωσικήν επιρροήν. (Ε Κυριακίδης, Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού στο Όλα στο φως του Θ Δ Παναγόπουλου)

Ο αείμνηστος φίλος και δικηγόρος Στέλιος Παπαδημητρίου διηγούνταν πριν μερικά χρόνια την κατάπληξή του, όταν σε κάποιο μουσείο της Καλαμάτας, σχολιάζοντας θετικά το έργο του Ι Καποδίστρια και καταδικάζοντας την άδικη δολοφονία του, δέχτηκε το ξέσπασμα μιας ξεναγού: καλά του κάνανε του αλήτη, που τον έφεραν στην Ελλάδα και ήθελε να βάλει φόρους στην οικογένειά μου που είχε δώσει 70 παλικάρια στον Αγώνα.

Εκτενής αναφορά στο έργο και στην προσωπικότητα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας: https://www.crashnews.gr/index.php/history/item/37-ι-α-καποδίστριας-ο-εθνομάρτυρας

Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 19:35

Η Περιττή Υπενθύμιση

Die Aussage, alles andere habe vor dem Schutz von Leben zurückzutreten, sei in dieser Absolutheit nicht richtig.

Wolfgang Schäuble, Tagesspiegel, 26.4.2020.

Ένας από τους πιο αγαπημένους αποδιοπομπαίους όχι μόνο των Ελλήνων, ο γνωστός Wolfgang Schäuble, ξαναχτύπησε, παραβιάζοντας ωστόσο ανοιχτές πόρτες. Σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel τόνισε μεταξύ άλλων: Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Και για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, επικαλέστηκε το Γερμανικό Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο προηγείται το απαραβίαστο της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Υπενθύμισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της βαρύτατης κρίσης, που ήδη διαφαίνονται. Επεσήμανε ακόμη ότι οι πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προηγούμενων δεν θα πρέπει να ληφθούν από τους ιολόγους. Δεν παρέλειψε να παραδεχτεί ότι και ο ίδιος, όπως όλοι μας, είναι θνητός και ακόμη ότι βρίσκεται συγκριτικά με τους νέους πιο κοντά στο τέλος.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακολουθεί αργότερα και πάντως μετά απ’ όλα αυτά. Να θυμίσω ότι και για το Ελληνικό Σύνταγμα ('Αρθρο 2) στις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας η προτεραιότητα δίνεται στην ανθρώπινη αξία: O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακολουθεί αργότερα.

Σ’ ένα εκτενές δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel (Nr 15/4.4.2020, s 102-105) αναφέρονταν σε μια γερμανική ιατρική ρήση που λέει ότι η πνευμονία είναι φίλη των ηλικιωμένων (Lungenentzündung-der Freund des alten Mannes) επειδή επιφέρει έναν ήσυχο θάνατο χωρίς πόνους. Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα πρακτική νοσοκομείων, όπου σε περιπτώσεις βαριά ασθενούντων από κορωνοϊό, όταν πλέον έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες ανάταξης, επιλέγεται σε συνεννόηση με τους οικείους η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης:Die Ärzte haben gelernt, dass auch ein harmonisches Sterben als erfolgreich beendete Therapie betrachtet warden kann. (Οι γιατροί έχουν μάθει να θεωρούν έναν αρμονικό θάνατο σαν το τέλος μιας επιτυχούς θεραπείας)

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 21:41

έκαστος εφ' ω ετάχθη

Μετά τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στην εφημερίδα Documento, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση. Η στάση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην ανυπαρξία και τη νωθρότητα. Αδιάφορη στάση τήρησαν και τα επαγγελματικά σωματεία ΠΙΣ και ΤΕΕ.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Raymond Aron έλεγε: What passes for optimism is most often the effect of an intellectual error.

Ας επαναλάβουμε στο πνεύμα του Θουκυδίδη ότι: αφού οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, τα (ιστορικά) γεγονότα δεν είναι ούτε σκόπιμα, ούτε συμπτωματικά: είναι αναπόφευκτα.

 

 

Η έκφραση στην επικεφαλίδα σημαίνει: καθένας για το σκοπό που είναι προορισμένος. Η εικόνα είναι του Kerleroux και προέρχεται από Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη του Ηλία Πετρόπουλου. Ο συγγραφέας υποστήριζε ότι: ο απατεώνας είναι ο διανοούμενος της φάρας των κλεφτών. Και ακόμη ότι οι κοινοί κλέφτες είναι απλοί χειρώνακτες. Η αποστροφή του Ραϋμόν Αρόν σημαίνει: αυτό που περνιέται για αισιοδοξία είναι τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ενός διανοητικού σφάλματος.

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 22:35

oil price

US oil price below zero for first time in history 

Benchmark collapses to unprecedented low as coronavirus slump leaves traders trying to clear unwanted crude  
 
Benchmark US oil prices crashed into negative territory for the first time in history as the evaporation of demand caused by the coronavirus pandemic has left the world awash with oil and not enough storage capacity — meaning producers are paying buyers to take it off their hands.
 
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 14:02

Η Σιωπηλή Γνώση.

Ευτυχώς που κανείς δεν συνειδητοποιεί

πόσο ασήμαντος είναι.

Sherwood Anderson, Μαύρο Γέλιο,

Οδυσσέας, 1984, Σελ 55.        

Τότε μίλησε για τον παλιό άνθρωπο. Είπε ότι ο παλιός άνθρωπος ήξερε με τον πιο άμεσο τρόπο τι να κάνει και πώς να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά ακριβώς όμως επειδή τα πήγαινε τόσο καλά, άρχισε να αναπτύσσει μια αίσθηση ατομικότητας που του έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να προβλέπει και να προγραμματίζει τις πράξεις που εκτελούσε. Κι έτσι εμφανίστηκε η ιδέα του ανεξάρτητου ατόμου που άρχισε να υπαγορεύει τη φύση και το σκοπό των πράξεων του ανθρώπου.

Όπως μεγάλωνε το αίσθημα της ατομικότητας, ο άνθρωπος έχασε τη φυσική του σύνδεση με τη σιωπηλή γνώση. Ο σύγχρονος άνθρωπος, κληρονόμος αυτής της ανάπτυξης είναι τόσο απελπιστικά απομακρυσμένος από την πηγή των πάντων που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκφράσει την απελπισία του με βίαιες και κυνικές πράξεις αυτοκαταστροφής. Ο δον Χουάν ισχυρίστηκε ότι η αιτία για να τον κυνισμό και την απελπισία του ανθρώπου είναι ένα κομμάτι σιωπηλής γνώσης που έχει απομείνει μέσα του, που κάνει δύο πράγματα: το ένα είναι να δίνει κάποια υποψία στον άνθρωπο γύρω από την αρχαία σύνδεση του με την πηγή των πάντων και το άλλο τον κάνει να αισθάνεται ότι χωρίς αυτήν τη σύνδεση, δεν έχει καμία ελπίδα ειρήνης, ικανοποίησης, επίτευξης.

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 20:25

Η Μεγάλη Ψευδαίσθηση

Ο ορίζοντας περιορίζεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε μοιάζει με φράχτη. Οι περιπέτειες βρίσκονται από την άλλη πλευρά και η νοσταλγία είναι αφόρητη. Μέσα στην ανία της καθημερινότητας, τα όνειρα κι οι ονειροπολήσεις παίρνουν βαρύτητα. Τη χαμένη απεραντοσύνη του εξωτερικού κόσμου αντικαθιστά η απεραντοσύνη της ψυχής. Ανθίζει η μεγάλη ψευδαίσθηση της αναντικατάστατης μοναδικότητας του ατόμου, μια από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις.

Αλλά το όνειρο της απεραντοσύνης της ψυχής χάνει τη μαγεία του τη στιγμή που η Ιστορία ή ότι απέμεινε απ’ αυτή, δύναμη υπερανθρώπινη μιας, κυριεύει τον άνθρωπο. Δεν του τάζει πια τη στραταρχική ράβδο, μόλις και μετά βίας του τάζει μια θέση χωρομέτρη. Ο Κ. αντιμέτωπος με το δικαστήριο, ο Κ. αντιμέτωπος με τον πύργο, τι μπορεί να κάνει; Λίγα πράγματα. Μπορεί τουλάχιστον να ονειρευτεί; Όχι, η παγίδα των περιστάσεων παραείναι τρομαχτική και απορροφά σαν ηλεκτρική σκούπα όλες τις σκέψεις κι όλα του τα συναισθήματα: δεν είναι σε θέση να σκεφτεί παρά μόνο τη δίκη του, μόνο τη θέση του χωρομέτρη.

Το άπειρο της ψυχής, αν κάτι τέτοιο υπάρχει, έχει καταντήσει μια απόφυση, άχρηστη σχεδόν στον άνθρωπο.

Milan Kundera, Η Τέχνη του Μυθιστορήματος. Εστία 1988. Σελ 20-21.

Εικόνα: Νωρίς το πρωί της Κυριακής, Edward Hopper, 1930. A quiet and peaceful scene of small businesses that are closed or a comment on the depression. 

Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 20:24

Το Τέλος των Ψευδαισθήσεων.

Άνθρωποι τύχης είδωλον επλάσαντο πρόφασιν ιδίης αβουλίης.

(Οι άνθρωποι έπλασαν το σκιάχτρο της τύχης,

για να δικαιολογήσουν την ανοησία τους)

Δημόκριτος, 460-370 π.Χ., 68 B 119.

Ας αρχίσουμε με κάποιες τετριμμένες και πληκτικές διαπιστώσεις. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel (Nr 9/22.2.2020) η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva τονίζει ότι: η ανασφάλεια είναι η νέα κανονικότητα. Ο Henry Kissinger εκτιμούσε σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal (April 3rd, 2020) ότι: η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ξέσπασε μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές. Επιφανείς οικονομολόγοι, όπως ο Robert Shiller (Nobel 2013), υποστηρίζουν ότι η κρίση που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη από εκείνην του 1929. Τα απαισιόδοξα σενάρια μας προετοιμάζουν για μια βαριά ύφεση· τα αισιόδοξα για μια εφιαλτική.

Ο γνωστός ιστορικός Yuval Noah Harari διαμαρτύρεται και προσπαθεί να εξορκίσει τους κινδύνους που θα προκύψουν για τη δημοκρατία από τον Μεγάλο Αδερφό. Η κρατική εξουσία θα παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα με σκοπό να ελέγξει και να κατευθύνει τις μάζες. Αρκετά όμως με τις ανιαρές γενικότητες. Ας παραβλέψουμε επίσης την ύποπτη και αντιφατική προτροπή του Henry Kissinger: Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά γίνεται δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 01:30

Το Ηγεμονικό Προνόμιο

η εξουσία του πολίτη δεν στηρίζεται στο δικαίωμα να θέτει μια ερώτηση, αλλά στο δικαίωμα να απαιτεί μια απάντηση.

Milan Kundera, Η Αθανασία, Σελ 136.

Πριν μπορέσουν να καταλάβουν ότι πολεμούσαν με άνισα όπλα-γιατί ήταν εκείνοι που μπορούσαν να θέτουν ερωτήσεις κι όχι αυτοί εδώ-οι πανίσχυροι πολίτες κατρακυλούσαν Κ.Ο. στο δάπεδο του ρινγκ.

Οι μονομαχίες αυτές είναι ένα σημείο των καιρών: η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι πολίτες είχαν καταλάβει ότι το να θέτουν ερωτήσεις δεν ήταν μόνο η μέθοδος άσκησης ενός θεμελιακού δικαιώματος, που ζητάει εξηγήσεις, αλλά ένας τρόπος να ασκούν την εξουσία. Ο πολίτης δεν είναι αυτός που απλώς θέτει ερωτήσεις, αλλά αυτός που έχει το ιερό δικαίωμα να τις θέτει σε οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα. Δεν έχουμε όλοι αυτό το δικαίωμα; Κάθε ερώτηση δεν είναι έστω ένα γεφυράκι κατανόησης που ρίχνεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλον; Ίσως. Διευκρινίζω την επισήμανση μου: η εξουσία του πολίτη δεν στηρίζεται στο δικαίωμα να θέτει μια ερώτηση, αλλά στο δικαίωμα να απαιτεί μια απάντηση.

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 23:21

Ελευθερία και Παραβάτες

Όπως πολλοί στοχαστές της χώρας, είχε αφήσει γενειάδα αλά Καρλ Μαρξ: Η ελευθερία, αγαπητοί, έγκειται, στην ουσία, στο να εφεύρεις στο πλαίσιο των υφισταμένων νόμων δικούς σου νόμους, να είσαι υποκείμενο και αντικείμενο συνάμα της νομοθεσίας.

Ο Κρούζο γονάτισε και απίθωσε το χέρι του στο παρτέρι: Για αυτό και μόνο έρχονται αποδώ-τη μυρίζονται την ελευθερία, είναι σαν τους ανθρώπους. Για μια στιγμή κοίταξε τον Εντ στα μάτια: Τον περασμένο χρόνο κατέστρεψαν τελείως το περιβόλι, όλα τα μανιτάρια και τα ιερά βοτάνια. Η δόση ήταν φυσικά υπερβολική. Τα γουρούνια ένιωσαν κατόπιν εντελώς απελευθερωμένα, ελεύθερα απ’ όλα. Κολύμπησαν κάμποσους γύρους, γύρω γύρω το νησί, προκαλώντας γενικό συναγερμό. Έχεις δει ποτέ γουρούνια να κολυμπούν, Εντ;

Πατέρας, μάνα, παιδί, στη σειρά, έτσι γλιστρούν μέσα στο νερό, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα φανταζόσουν με τις μουτσούνες τους τεντωμένες έξω από το νερό. Ακριβώς έτσι τα πυροβόλησαν, πατέρα, μάνα, παιδί. Σκέφτηκαν αυτό που έπρεπε να σκεφτούν: φυγάδες, σκληροτράχηλοι παραβάτες των συνόρων, που δεν αντέδρασαν ούτε όταν τους φώναξαν ούτε όταν άκουσαν την προειδοποιητική βολή.

Ο Εντ σκέφτηκε ότι ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος διαρκώς να υπερασπίζεται τη ζωή του, από τη μια ενάντια στα όσα κάθε τόσο συμβαίνουν, από την άλλη ενάντια στον ίδιο τον εαυτό του και στη διάθεση να εγκαταλείψει.

Lutz Seiler, Κρούζο, Πατάκης 2014, Σελ 41, 95, 109.

Photography Jason Theaker, TechRadar.

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 18:02

γένος ἐστὶ σιδήρεον

Άμποτε να μη ζούσα εγώ σ᾽ αυτήν την πέμπτη γενεά,

με τους ανθρώπους της· καλύτερα να ᾽χα πεθάνει πιο μπροστά 175

ή να γεννιόμουν ύστερα. Γιατί έφτασε τώρα η ώρα

του γένους του σιδήρου.

Μήτε τη μέρα θα απολείψουν κάματος και πόνος μήτε τη νύχτα

η φθορά τους θα κοπάσει· τους περιμένουν μέριμνες βαριές,

θεόσταλτες, μόλο που κάποτε θα σμίγει και σ᾽ αυτούς

καλό με το κακό.

Σελίδα 1 από 34
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis