Κεντρική

γένος ἐστὶ σιδήρεον

Άμποτε να μη ζούσα εγώ σ᾽ αυτήν την πέμπτη γενεά,

με τους ανθρώπους της· καλύτερα να ᾽χα πεθάνει πιο μπροστά 175

ή να γεννιόμουν ύστερα. Γιατί έφτασε τώρα η ώρα

του γένους του σιδήρου.

Μήτε τη μέρα θα απολείψουν κάματος και πόνος μήτε τη νύχτα

η φθορά τους θα κοπάσει· τους περιμένουν μέριμνες βαριές,

θεόσταλτες, μόλο που κάποτε θα σμίγει και σ᾽ αυτούς

καλό με το κακό.

Άνθρωποι & Αλήθεια

Ένας βρυχώμενος ποταμός, ενθουσιασμένος με την προοπτική της καταστροφής, εισέβαλε στη χώρα, γκρέμισε τα σπίτια, ξερίζωσε τα δέντρα, που αμέσως ξαναρίζωσαν, και κατέστρεψε τμήματα του μαγεμένου δρόμου. Το πνεύμα μ’ άρπαξε και με οδήγησε πάνω από τα ερείπια. Η ακρόπολη είχε καταστραφεί. Ο χρόνος είχε επιταχυνθεί πάνω από τη χώρα. Ηλιοτρόπια και ιβίσκοι, άγριες βιολέτες και κρίνοι έπνιγαν τους άλλοτε περιποιημένους χώρους όπου εκείνοι οι άνθρωποι τελούσαν τα μυστήριά τους. Η πόλη τους μύριζε νεκρά χωράφια.

Άρθρο 285 - Ποινικός Κώδικας

Νόμος 4619/2019

Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

Γελοία Τρέλα

  • 12 Μάρτιος 2020
  • Ζωή
Γελοία Τρέλα

Αν τα μάτια μπορούσαν να δουν τους δαίμονες

που κατοικούν στον κόσμο,

η ύπαρξή μας θα ήταν αδύνατη.

Ταλμούδ1

Το απόσπασμα από την κινηματογραφική ταινία Ο Χρησμός Της Πεταλούδας (The Mothman Prophecies, 2002) που επισυνάπτεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης περιγράφει ικανοποιητικά τον θλιβερό, ατέλειωτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε δεισιδαιμονικούς θρησκόληπτους και μυωπικούς αγνωστικιστές.

Σχέδιο Ιεριχώ

Nanos gigantum humeris insidentes1

Η Ρενάτε παίρνει μια βαθιά ανάσα, κλείνει πάλι τα μάτια της, τα ανοίγει και τα καρφώνει στα δικά μου: Σύμφωνα με τον Σάνον, αυτό που διάβασε ήταν σαφής απόδειξη μιας αγγλοαμερικανικής μυστικής επιχείρησης που βρίσκεται ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού, με το διπλό στόχο να υπονομεύσει τους κοινωνικούς δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαλύσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μας.

Η Δοκιμασία.

Το μίσος είναι το δηλητήριο που πίνεις εσύ

περιμένοντας να βλάψει τον άλλον.

Gems of Buddhist Wisdom, 1996.

Η αληθινή καλοσύνη του ανθρώπου δεν μπορεί να φανερωθεί με απόλυτη καθαρότητα και απόλυτη ελευθερία παρά μόνον απέναντι σ’ αυτούς που δεν διαθέτουν καμία δύναμη.

Μαύρη Δευτέρα?

Μαύρη Δευτέρα?

"I took economics courses in [Harvard] college for four years,

and everything I was taught was wrong".

Franklin D. Roosevelt1.

Ο φόβος του Coronavirus εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό. Αυτό που εκδηλώνεται ως πανικός και οδηγεί στην υπερβολή των ρευστοποιήσεων με αφορμή τον κορωνοϊό δεν είναι παρά μια ακόμη ευκαιρία για την αποθησαύριση μεσοπρόθεσμων κερδών. Από τις 25 02 2019 έως και Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών είχε φτάσει από τις 686,77 μονάδες στις 893,03. Η περασμένη χρονιά, με τα δέκα θετικά μηνιαία κλεισίματα, καταγράφηκε ως η καλύτερη της εικοσαετίας. Για το 2019 ο χρηματιστηριακός δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κινήθηκε από τις 10.558,96 μονάδες στις 13.249,01. Για την ίδια χρονιά ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη κινήθηκε από τις 23.879,12 στις 28.538,44. Ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου D Trump εναντίον της Κίνας, η απειλή μιας παρόμοιας τακτικής σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Brexit, αν και αποτελούν μακράν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, δεν επηρέασαν τόσο ή επηρέασαν αμελητέα την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Κι αυτά όταν οι εκτιμήσεις της επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, οι ζημιές που θα υποστούν οι οικονομίες της Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ, μόνο για το 2020 θα φτάσουν αντίστοιχα στα 300 και 125 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2% και 0,6% για την καθεμία απ’ αυτές. Η παγκόσμια ανάπτυξη, όπως προαναφέρθηκε, που υπολογίζονταν για το 2019 στο 3,6% διορθώνεται ήδη κάπου ανάμεσα στο 2,6 και στο 3%.

Καθημερινοί Ήρωες

  • 20 Φεβρουάριος 2020
  • Ζωή
Γιώργος Λύρας.

Ο Γιώργος Λύρας οδηγεί κάθε πρωί το σκουπιδιάρικο στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο. Σήμερα τα σκουπίδια ήταν 20 τόνοι. Κάθε πρωί στέκεται εκεί και περιμένει ένας νεαρός ανάπηρος Αφγανός. Ξέρετε, λέει ο σκουπιδιάρης, ο νεαρός με περιμένει κάθε μέρα. Του φέρνω κάθε μέρα ένα κρουασάν.

Και με την ευκαιρία αυτή, όπου από μετρημένους καθημερινούς ανθρώπους περιμένουμε να ξεντροπιάσουν ένα ολόκληρο σύστημα, θυμήθηκα εκείνο που είχε πει ο Πάπας Ουρβανός ο 8ος (1568-1644), όταν είχε πεθάνει ο Καρδινάλιος Ρισελιέ (1585-1642): Αν υπάρχει Θεός, ο Ρισελιέ θα έχει να δώσει λόγο για πολλά πράγματα. Αν όχι, τότε πέρασε μια πολύ πετυχημένη ζωή1.

Μερική Ανταπόδοση

  • 28 Ιανουάριος 2020
  • Ζωή
Μερική Ανταπόδοση

Έχουμε ένα σκοτεινό προαίσθημα γιατί γνωρίζουμε.

Μωσέ Αεληών, 95-χρονος

Θεσσαλονικιός, επιζήσας του Άουσβιτς.

Κατέληξε όμως να πει μέσα του: Το άθροισμα της χρησιμότητας όλων των ανθρωπίνων όντων όλων των εποχών περιλαμβάνεται ολόκληρο στον κόσμο έτσι όπως είναι σήμερα. Κατά συνέπεια τίποτε το πιο ηθικό από το να είναι κανείς άχρηστος1.

Όμως το πιο σημαντικό - και αντιφατικό - που μας αποκαλύπτει είναι η ύπαρξη μιας εβραϊκής οργάνωσης με την ονομασία DIN, που σημαίνει κρίση στα εβραϊκά, ιδρυτής της οποίας ήταν ο ίδιος ο Μάλακαϊ Γουόλντ, που στο κιμπούτς της Γαλιλαίας, τον είχε παροτρύνει να γράψει το βιβλίο.

Μόνο τα έτη 1945 και 1946, μας λέει, η DIN καταδίωξε και σκότωσε περισσότερους από χίλιους Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Διασυρμός & Αφύπνιση

Everyone has a plan until they get punched in the face.

Mike Tyson.

Η ντροπή δεν θεμελιώνεται στα συνειδητά λάθη που έχουμε κάνει. Η ντροπή προέρχεται από την ταπείνωση που δοκιμάζουμε, επειδή είμαστε αυτό που είμαστε χωρίς να το έχουμε διαλέξει. Το αίσθημα της ντροπής βρίσκεται στην αφόρητη διαπίστωση ότι η ταπείνωση αυτή είναι ορατή από παντού.

Ο διασυρμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορά τη χώρα. Ενδιαφέρει τα στελέχη της και τους συνοδοιπόρους της. Αν και πολύ αμφιβάλλω ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον διπλωματικό τους αποκλεισμό ως προσβλητικό. Όταν η πραγματικότητα χλευάζει την ηγεσία μιας χώρας, άσχετα αν το παραδέχεται η ίδια, οποιοιδήποτε άλλοι χαρακτηρισμοί και σχόλια είναι περιττά. Εκτός του ότι είναι ύποπτα χαιρεκακίας και νοσταλγίας.

Συντεταγμένες

Σκοπός της ενημερωτικής αυτής ιστοσελίδας είναι η αναζήτηση των αιτιών και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μείζονος σημασίας αποφάσεων στην πραγματικότητα. Οι προτάσεις της διαμορφώνονται από τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο. Η φιλοδοξία της είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες εκείνων που εργάζονται για αυτό το σκοπό.

Πνευματικά Δικαιώματα

   Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα. Ως πράξη αντίστασης.     

  

Facebook Like

Επικοινωνία