17:06  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Alan Turing: Η Προσφορά του & Η Συγγνώμη που Άργησε

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 18:13
Διαβάστηκε 743 φορές
Alan Turing: Η Προσφορά του & Η Συγγνώμη που Άργησε Ο Alan Turing στη μαθητική ηλικία. Πρώτος από δεξιά.

Οι επιστημονικές παρακαταθήκες του Άλαν Τούρινγκ, 23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954, αποτελούν ίσως την πιο εμβληματική επαλήθευση του αφορισμού του Ανθρωπολόγου Max Gluckman: Επιστήμη είναι κάθε πεδίο στο οποίο ακόμα και ένας ηλίθιος αυτής της γενιάς μπορεί να ξεπεράσει το σημείο όπου έφτασε μια ιδιοφυΐα της προηγούμενης.

Ο John von Neumann, 1903-1957, που συγκαταλέγεται στη χορεία των σημαντικότερων μαθηματικών και με τις έρευνες και τις εργασίες του στο Institute for Advanced Study (IAS) στο Princeton από το 1946 έως το 1957 είχε συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών, αναγνώριζε ότι: the central concept of the modern computer was due to Turing's paper (η κεντρική ιδέα των σύγχρονων υπολογιστών οφείλονταν στην εργασία του Τούρινγκ. Jack Copeland. The Essential Turing. 2004, p. 22.)

Ωστόσο αρκετοί, ίσως και η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας, που θεωρούν τον Forrest Gump ιστορικό πρόσωπο, πιστεύουν ότι οι υπολογιστές και οι εφαρμογές τους κατασκευάστηκαν και αναπτύχθηκαν - προφανώς με επιφοίτηση - από νεαρούς, που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέσα σε αποθήκες και γκαράζ.

Στον Alan Turing, που είχε καταδικαστεί για ομοφυλοφιλικές σχέσεις το 1952 με νόμο του 1885 (Labouchere Amendment), είχαν προταθεί δύο επιλογές: φυλάκιση ή χημικός ευνουχισμός. Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας, που σε δημοσκόπηση του BBC το 2019 ανακηρύχτηκε ως η σημαντικότερη προσωπικότητα της Βρετανίας τον 20ου αιώνα, προτίμησε την αυτοχειρία μια μέρα σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1954.

Το 2009 ο πρωθυπουργός Gordon Brown, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης ζήτησε δημόσια συγνώμη για λογαριασμό της κυβέρνησης (official public apology) για τον “φριχτό τρόπο που τον είχαν συμπεριφερθεί” (the appalling way he was treated). Το 2013 ζήτησε συγγνώμη και η βασίλισσα. Το 2017 ψηφίστηκε και νόμος, που ανεπίσημα ονομάστηκε "Alan Turing law", και ζητάει συγγνώμη αναδρομικά από όσους είχαν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για ομοφυλοφιλικές ενέργειες. Από αυτόν τον μήνα - Ιούνιος 2021- 67 χρόνια μετά τον θάνατό του, η προσωπογραφία του Άλαν Τούρινγκ θα αποτυπώνεται στα χαρτονομίσματα των £50.

Οι ενοχές των αρχών εξαιτίας της μοιραίας κατάληξης στην υπόθεση του Alan Turing θα πρέπει να υπήρξαν τόσο αφόρητες ώστε να προσπαθήσουν να αποδώσουν τη θανατηφόρα δηλητηρίασή του με κυάνιο σε ατύχημα.

Σύμφωνα με τις μελέτες και τους υπολογισμούς του καθηγητή της φιλοσοφίας Jack Copeland, που εξειδικεύεται στη γενικότερη επίδραση του έργου του Άλαν Τούρινγκ, η αποκρυπτογράφηση της γερμανικής μηχανής κωδικοποίησης επιχειρησιακών διαταγών Enigma, που είχε κατορθώσει με την ομάδα του και τον αποκωδικοποιητή που είχε συναρμολογήσει στις μυστικές εγκαταστάσεις στο Bletchley Park, επιτάχυνε τη λήξη του πολέμου κατά τουλάχιστον δύο χρόνια με αποτέλεσμα να σωθούν πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές. (Jack Copeland, 2012, "Alan Turing: The codebreaker who saved 'millions of lives'". BBC News Technology, 11 October 2014.)

Όσο ήταν μαθητής στο Sherborne: ένας καθηγητής φυσικών επιστημών είχε πει στον νεαρό Άλαν Τούρινγκ ότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα με τις “αόριστες ιδέες” του. (Young Alan Turing was told by his science teacher he would never amount to anything with his “vague ideas”)

Στο σύντομο video μια σύνοψη της συμβολής του Alan Turing στην επιστήμη: 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Στίγμα της Εποχής Ανακούφιση »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis