13:39  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Όμορφος Μπερδεμένος Κόσμος

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 10:00
Διαβάστηκε 549 φορές
Όμορφος Μπερδεμένος Κόσμος "KAL’s cartoon". The Economist, Jul 24th 2021.

Στα διάφορα ανατρεπτικά που έχει επιφέρει η πανδημία θα πρέπει να αναγνωριστεί και ο απόλυτος αποπροσανατολισμός των ιδεολογικών χώρων.

Η ρευστοποίηση των ορίων δεν εγκυμονεί μόνο κινδύνους. Προσφέρει και ευκαιρίες. Η επινόηση του χρήματος οδήγησε στην γέννηση της δημοκρατίας*. Η βία δεν είναι η μοναδική μαμή της ιστορίας.

Και ενώ διάφοροι που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί καλούν τους θεωρητικά προοδευτικούς πολίτες σε ανυπακοή, η αμφισβήτηση και η απειθαρχία με επίκαιρη αφορμή τους εμβολιασμούς, εκπορεύονται από τους δεξιούς συντηρητικούς και την ακροδεξιά αντίδραση.

Από την άλλη μεριά οι καθεστωτικοί αριστεροί, που εδώ και καιρό νοηματοδοτούν και ταξινομούν αυθαίρετα και εργολαβικά το περιεχόμενο των όρων του σύγχρονου πολιτισμικού καθωσπρεπισμού, επιδίδονται στην ψηφοθηρική υπεράσπιση μιας ελευθερίας που κινείται στα όρια της ασυδοσίας. Δηλαδή του αμφίσημου δικαιώματος στην άρνηση της συμμόρφωσης με τους νόμους.

Η υποταγή του ατόμου στις απαιτήσεις του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί τον πυρήνα της έννοιας της συνταγματικά οργανωμένης πολιτείας. Η ασφάλεια της κοινότητας προηγούνταν πάντα και θα προηγείται πάντα της προσωπικής ελευθερίας.

Στην οικονομική της διάσταση αυτού του είδους η ελευθερία, με τη μορφή της φορολογικής αυθαιρεσίας αποτελεί, ακόμα και με την επίκληση του έωλου επιχειρήματος της θετικής εξωτερικότητας, την πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού. Το αντίστοιχο στην περίπτωση των πολιτικών είναι η δωροληψία. Η διασφάλιση της σωτηρίας και της ευημερίας της χώρας δεν μπορεί να μην αξίζουν κάτι παραπάνω από τους υπαλληλικούς τους μισθούς.

Όταν τον Μάιο του 1895 υπολογίστηκε η σύνταξη του Χαρίλαου Τρικούπη, προέκυψε ότι δικαιούνταν 504 δρχ. το μήνα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε εκχωρήσει εξ ολοκλήρου το μισθό του στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Τον Απρίλιο του 1906 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν μετά την Επανάσταση του Θερίσου το 1905, πρωτοστατούσε στον αγώνα για την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα, είχε απευθυνθεί εγγράφως στον στενό συνεργάτη και συνάδελφο του Γεώργιο Σπ Πλουμίδη, ζητώντας του δάνειο εκατό δραχμών (100) για δεκαπέντε μέρες.

Και ναι. Μπορείτε να ασκήσετε κριτική στους προηγούμενους. Αλλά, όπως είχε απαντήσει και ο Goethe σε κάποιον σύγχρονό του φιλόλογο που προσπαθούσε να αποδομήσει τον Ευριπίδη, μπορείτε να ασκείτε κριτική αλλά θα πρέπει να το κάνετε γονατιστοί.

Η μελέτη της ελληνικής ιστορίας προϋποθέτει ισχυρή αντοχή και στη θλίψη. Κάποιος νεοέλληνας συγγραφέας, νομίζω ότι ήταν ο Γιώργος Ιωάννου, έλεγε: Διαβάζω την Ελληνική Ιστορία και Κλαίω.

*Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει ανάρτηση με σχετική ιστορική τεκμηρίωση.

**Η θετική εξωτερικότητα αφορά την οικονομική λειτουργία που επηρεάζει θετικά άτομα ή συνθήκες πέρα από τον κλάδο και την αγορά της. Όταν δηλαδή μια επιχείρηση ή ένα άτομο προσφέρει στην οικονομία μεγαλύτερη οριακή ευημερία από όσο τιμολογεί τα προϊόντα της ή τα προϊόντα του. Στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται δίκαιο ή έστω είναι νόμιμο, η συγκεκριμένη επιχείρηση ή το άτομο να πληρώνει λιγότερους φόρους ή ακόμα και να επιδοτείται. Αυτό για παράδειγμα επικαλούνται οι τεχνολογικοί κολοσσοί.

 #ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ#vaccines

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θάλασσα Ομίχλης Περί Μνησικακίας »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis