Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Καλοί, Οι Κακοί & Οι Γερμανοί.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 19:48
Διαβάστηκε 618 φορές
Οι Καλοί, Οι Κακοί & Οι Γερμανοί. Η Ρωσική Εθνική Ομάδα Χόκεϊ επί Πάγου στον αγώνα εναντίον της αντίστοιχης της Φινλανδίας, όπου και ηττήθηκε.

Πριν μερικές ώρες ο Ουκρανός Πρέσβης στο Η.Β. δήλωνε ότι το Κίεβο μπορεί να αποσύρει το αίτημά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν αυτό θα απέτρεπε το ενδεχόμενο πολέμου με τη Ρωσία1.

Η δύση, με εξαίρεση ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, διασύρεται. Στις ευρωπαϊκές χώρες που εξαιρούνται δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στον αντίποδα του σημερινού ουκρανικού μηνύματος, το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών - σήμερα επίσης - εξέδωσε εντολή προς τους Έλληνες της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα.

Ήδη πριν τρείς εβδομάδες, στις 25 Ιανουαρίου 2022, αναλυτές σημείωναν ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει για πάντα τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο2.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπήρξε επιφυλακτικός από την αρχή. Έχοντας υποστεί τη δυσάρεστη εμπειρία της προσπάθειας των D. Trump και R. Giuliani να τον εμπλέξουν στα προεκλογικά τους σε βάρος του J. Biden, τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του αμφισβήτησαν ευθύς εξαρχής τα κίνητρα των Αμερικανών και τις πληροφορίες τους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή. Η μόνιμη επωδός των δηλώσεων της ουκρανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει ότι: Οι Ουκρανοί φοβούνται το κρύο. Όχι τους Ρώσους.

Τα γεγονότα δεν άργησαν τους επιβεβαιώσουν. Στις 31 Ιανουαρίου 2022 η ουκρανική αστυνομία υπό τον Ihor Klymenko εξάρθρωσε μια ομάδα πληρωμένων προβοκατόρων που προετοίμαζε εικονικές επιθέσεις και ταραχές σε διάφορες πόλεις. Στο οπλοστάσιό τους ανάμεσα σε άλλα βρέθηκαν φιάλες με ψεύτικο αίμα, καπνογόνα και ψευτογιατροί, που σύμφωνα με το σενάριο θα παρείχαν πρώτες βοήθειες σε υποτιθέμενους τραυματίες μπροστά στις κάμερες. (The Economist, February 5th- 11th 2022, p.22)

Η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να μετάσχουν απροκάλυπτα στην πολεμική κατά της Ρωσίας έχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό οικονομικό και ενεργειακό υπόβαθρο. Το 35% του φυσικού αερίου οι Ευρωπαίοι το προμηθεύονται από τη Ρωσία. Για τη Γερμανία, που υπήρξε διστακτική από την αρχή, το ποσοστό φτάνει στο 55%. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται στα $ 350 δισεκατομμύρια. Οι απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών από ρωσικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα φτάνουν στα $ 56 δισεκατομμύρια. Η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυοφορούμενη αποκλιμάκωση αυξάνει το κύρος της Γερμανικής ηγεσίας, εκτός του κόμματος των Πρασίνων. Όσο ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής εμπλοκής απομακρύνεται τόσο συντομεύει ο χρόνος για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωπολιτική υποβάθμιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Γάλλοι και Γερμανοί σκοπεύουν να απομακρύνουν την πιθανότητα ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, αντισταθμίζοντάς την με την πυρηνική ενέργεια και την κατασκευή μικρότερων μονάδων παραγωγής που θα μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους ενός ολέθρου σε περίπτωση ατυχήματος.

Παράλληλα απομακρύνεται και ο κίνδυνος της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Έτσι κι αλλιώς τα $ 600 δισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας είναι περισσότερα από αρκετά για να απορροφήσουν τους οικονομικούς κραδασμούς.

Ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT, στο οποίο μετέχουν 11 χιλιάδες τράπεζες από 200 χώρες, μετά από μια σύντομη περίοδο τριγμών, θα ενδυνάμωνε αφενός το ρωσικό αντίστοιχο SPFS και ακόμη περισσότερο το κινεζικό CIPS, ενώ θα απειλούσε επιπρόσθετα και την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου. Κι αυτά σε μια συγκυρία που το αμερικανικό δημόσιο χρέος έχει σπάσει πλέον το φράγμα των 30 τρισεκατομμυρίων (!) δολαρίων.           

Οι εξελίξεις δείχνουν ή δεν αποκλείουν μια Συμφωνία Minsk 3, όπου η Ουκρανία θα δεσμεύεται να μην προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ.  Στο δρόμο προς αυτήν ας έχουμε υπόψη μας ότι δύναμη είναι η δημιουργία μιας τάξης που μετατρέπει ελεύθερους πόρους σε ελεγχόμενους. Πολιτική είναι η διαχείριση αυτής της τάξης με σκοπό την οικειοποίηση του μέλλοντος. Με την πολιτική αρχίζει η ιστορία3. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τους νικητές, τους ηττημένους και τους γελοίους.

Ό,τι ακολουθεί τα προηγούμενα δεν είναι παρά μια επαναλαμβανόμενη και προβλέψιμη διαδικασία.

Αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, αυτό βρίσκεται στη διαπίστωση της ισχύος των φυσικών νόμων στη δημιουργία και στη διαμόρφωση της ιστορίας. Εκείνου δηλαδή του χαρακτηριστικού στον κύκλο τῶν ἀνθρωπηίων πρηγμάτων* που πρώτος ο Ηρόδοτος αντιλήφθηκε και περιέγραψε ως υπερκαθορισμό4 (*Ηρόδοτος, 1.207.2. )

Αυτό που ονομάζεται ουκρανική κρίση εμπεριέχει παραδειγματικά όλα τα προηγούμενα, εμπλουτισμένα με μια ισχυρή δόση γελοιότητας από την πλευρά των καταγέλαστων πλέον υποκινητών της τεχνητής έντασης.

Στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώνεται η επενέργεια του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής. Η εντροπία δείχνει το βαθμό αταξίας σ’ ένα σύστημα. Όταν συγχωνεύονται δύο συστήματα η εντροπία που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των επιμέρους βαθμών αταξίας των συστημάτων που συγχωνεύονται. Στη συγκεκριμένη φάση έγινε ένα εγχείρημα να συμπράξουν πολύ περισσότερα συστήματα. Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής δεν παραβιάζεται ποτέ. Η εντροπία ισχύει ακόμα και στις Μαύρες Τρύπες. (Stephen Hawking, Το Χρονικό του Χρόνου, Σελ. 137.)             

Στις στρατηγικές επιλογές του Προέδρου Putin και των Επιτελών του για την ανασύσταση στρατιωτικών μονάδων ήδη από το 2013 και την εγκατάστασή τους στο Νότιο Τομέα υπάρχουν και σαφείς ιστορικοί συμβολισμοί.

Ένας από αυτούς είναι η θρυλική 150η Μεραρχία Τυφεκιοφόρων, που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον. Είναι η μονάδα που τον Απρίλιο του 1945 είχε καταλάβει ή απελευθερώσει το κέντρο του Βερολίνου. Οι άντρες της είχαν υψώσει την Κόκκινη Σημαία στον τρούλο του Reichstag.

Ένας άλλος είναι η ανασύσταση της 10ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, που εγκαταστάθηκε στο Bogutschar της Περιφέρειας Voronezh. Η συγκεκριμένη Μεραρχία, που οι Γερμανοί την είχαν επονομάσει “Μαύρα Μαχαίρια”, είχε συμβάλει καθοριστικά στην ήττα των γερμανικών δυνάμεων το 1943 στην τιτάνια5 αρματομαχία στο Kursk. Στη συνέχεια ο στόχος της 10ης ήταν να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τους δυτικούς.

Και κάτι τελευταίο για τη φωτογραφία της επικεφαλίδας. Αν θα έπρεπε να συνοψίσω τις διπλωματικές προτεραιότητες του Προέδρου Vladimir Putin σε μια εικόνα, τότε σημειολογικά αυτή θα ήταν η πιο κατάλληλη. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας Χόκεϊ επί Πάγου της Ρωσίας στον αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της Φινλανδίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς φορούσαν μια στολή που έφερε τα αρχικά της ΕΣΣΔ με κυριλλική γραφή (CCCP). Με τη διαφορά όμως ότι το σφυροδρέπανο είχε αντικατασταθεί από τον αυτοκρατορικό αετό.

Το 1990, σχεδόν ένα χρόνο πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε κυκλοφορήσει στη Ρωσία ένα σχεδόν προφητικό φυλλάδιο του τότε εξόριστου στις ΗΠΑ Alexander Solschenizyn σε εκατομμύρια αντίτυπα. Μεταξύ άλλων ο νομπελίστας συγγραφέας έλεγε πως σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να διατηρηθεί ο σλαβικός πυρήνας της Αυτοκρατορίας: Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Βόρειο Καζακστάν. (Der Spiegel, Nr 52/24.12.2021, s. 90)

Παραπομπές:

1. The Spectator Index @spectatorindex UKRAINE: The country's ambassador to the UK says Kyiv may drop its goal of joining NATO if that step would prevent war with Russia. Tweet, 4:06 π.μ. · 14 Φεβ 2022.

2. The Ukraine crisis could redefine America’s place on the world stage forever. Haaretz, 25 Ιαν 2022.

3. Zhao Tingyang, Alles unter dem Himmel, s. 130 -131.

4. Bruno Snell, Η Ανακάλυψη του ΠνεύματοςΕλληνικές Ρίζες της Ευρωπαϊκής Σκέψης. Σελ. 216.  

5. Η μάχη των τεθωρακισμένων στο Kursk, 5 Ιουλ. 1943 – 23 Αυγ. 1943, υπήρξε και παραμένει η μεγαλύτερη αρματομαχία της ιστορίας. Ο περίφημος Γερμανός στρατηγός των τεθωρακισμένων Heinz Guderian – Der Schnelle Heinz - που διέβλεπε την έκβαση, είχε προσπαθήσει μάταια να αποτρέψει τη σύγκρουση, συμβουλεύοντας τον A. Hitler να την αποφύγει. Ύστερα από το καταστροφικό αποτέλεσμα της μάχης αυτής, η πρωτοβουλία των κινήσεων είχε περιέλθει οριστικά και πλήρως στον Κόκκινο Στρατό.     

#Ukraine #Russia #EU

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)