19:16  Τρίτη, 23  Απριλίου  2024 
elendetr

Η Γοητεία της Παράνοιας.

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 19:03
Διαβάστηκε 582 φορές

Σε ένα σημείο του τρίτου μέρους του κινηματογραφικού έπους Ο Νονός ο Don Lucchesi σχολιάζει: όποιος πιστεύει στο λαό χτίζει στην άμμο.

Η άποψη αυτή, που λέγεται από τον επικεφαλής του τραπεζικού ιδρύματος του Βατικανού που θέλει να δικαιολογήσει τις ατασθαλίες του, είναι ωμή και υποτιμητική. Ωστόσο η  κυνικότητα δεν αφαιρεί τίποτα από την αλήθεια.

Η υπερβατική γοητεία της παράνοιας κινείται ανάμεσα στα άκρα που οριοθετούν απ’ τη μια μεριά η αποστροφή του Peppino De Filippo: Δεν είναι αλήθεια, μα το πιστεύω, κι από την άλλη ο διαδεδομένος παραλογισμός του: Δεν το πιστεύω, μα είναι αλήθεια.

Νομίζω ότι σ’ αυτό το έδαφος της εύφορης αντιφατικότητας αναπτύσσεται η διεστραμμένη ή έστω ιδιότυπη προτίμηση μιας κρίσιμης μερίδας – αφού μιλάμε για επιλογή δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε μάζα – προς τους πρωταγωνιστές της συγκροτημένης αντίδρασης, που έχει το θάρρος να είναι παρακμιακή,

έναντι του ανιαρού και ύποπτου γραφειοκρατικού καθωσπρεπισμού των αστών δημοκρατών. Λέω ύποπτου, ανιαρού και γραφειοκρατικού καθωσπρεπισμού γιατί απουσιάζει το συγκρουσιακό σθένος, που θα μπορούσε να τους μετατρέψει από υποχείρια της πολιτικής παράδοσης σε χειριστές της.

Κάπως έτσι οδηγούμαστε στην ανάδειξη των δανδήδων σε μοιραίους πλέον πρωταγωνιστές που έχουν αποδεχτεί σιωπηλά τη διαχείριση της παρακμής και την παράταση της πτώσης ως επιλογών.

Δανδισμός σημαίνει κυρίως τη συμπεριφορά αλλά και την εμφάνιση ενός προσώπου με περιορισμένο βάθος. Ενός προσώπου σχεδόν κενού που εξαιτίας της επίγνωσης του ελλειμματικού πνευματικού, πολιτικού, καλλιτεχνικού του περιεχομένου, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επιτηδευμένη προβολή, την οποία αξιοποιεί για να επιπλεύσει στην κοινωνία. Η αδιάλειπτη επιμονή του δανδή στην κομψότητα αποσκοπεί στην ικανοποίηση της αυτάρεσκης ματαιοδοξίας του. Την απουσία συγκρότησης την καλύπτει με την επιπόλαια εκδοχή ενός γενικόλογου και φιλελεύθερου εγκυκλοπαιδισμού.

#democracy #politics #dandy

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dilettanten-Verein. Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 1931 - 2022. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis