11:56  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Η Απλή Ομορφιά του Σύμπαντος & Εμείς.

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 06:05
Διαβάστηκε 559 φορές
Η Απλή Ομορφιά του Σύμπαντος & Εμείς. Shuchang Dong, The Golden Ring. An annular solar eclipse taken in the Ali region of Tibet on 21 June 2020.

Εφόσον πιστεύουμε ότι το Σύμπαν δεν αναπτύσσεται τυχαία, αλλά εξελίσσεται σύμφωνα με κάποιους νόμους, είμαστε τελικά υποχρεωμένοι να συνδυάσουμε τις επιμέρους θεωρίες σε μια πλήρη ενιαία θεωρία που θα καθορίζει τα πάντα μέσα σ' αυτό. Υπάρχει όμως κάποιο θεμελιώδες παράδοξο στην αναζήτηση μιας τέτοιας πλήρους ενιαίας θεωρίας. Οι ιδέες για τις επιστημονικές θεωρίες προϋποθέτουν ότι οι άνθρωποι είμαστε όντα νοήμονα, ελεύθερα να παρατηρούν το Σύμπαν και ικανά να εξάγουν σωστά συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις τους. Είναι λογικό λοιπόν να υποθέτουμε ότι θα προοδεύμουμε συνεχώς προς τους νόμους που κυβερνούν το Σύμπαν μας. Αν όμως υπάρχει πράγματι μια πλήρης ενιαία θεωρία, αφού αυτή θα καθορίζει τα πάντα μέσα στο Σύμπαν, θα καθορίζει επίσης και τις πράξεις μας. Κατά συνέπεια, η ίδια η θεωρία θα καθορίζει και την έκβαση της αναζήτησής μας γι αυτήν! Και γιατί θα πρέπει να καθορίζει ότι θα εξάγουμε σωστά συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις; Δεν θα μπορούσε εξίσου καλά να καθορίσει ότι θα εξάγουμε λανθασμένα συμπεράσματα; Ή και καθόλου συμπεράσματα;

Αυτά τα αισιόδοξα, όσον αφορά το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την παρατήρηση και  τη διάθεση για κατανόηση της αληθινής και αιώνιας αρμονίας του Σύμπαντος, τα λέει ο Stephen Hawking*.

Hawking God Satan

Εμάς τους ανθρώπους ωστόσο ή έστω τη συντριπτική πλειοψηφία μας την περιγράφει με ρεαλιστική γλαφυρότητα ο Umberto Eco**: Δεν πρέπει να έδειξα μεγάλο ενθουσιασμό, κι ο Μπέλπο με κοίταξε όπως θα κοίταζε κάποιον που μπροστά στην Καπέλλα Σιξτίνα θα ρωτούσε αν αυτό ήταν όλο. 

 *Το Χρονικό του Χρόνου, Σελ. 18. **Το Εκκρεμές του Φουκώ, Σελ. 303.

Όσοι, προφανώς ελάχιστοι, θεωρούν ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία που μόλις περιγράφηκε μπορούν να αφεθούν στη μαγεία των ουράνιων φαινομένων. Άλλωστε η ανακάλυψη μιας πλήρους θεωρίας δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει τον αγώνα μας για επιβίωση. Θα ικανοποιήσει όμως την ασίγαστη επιθυμία μερικών τουλάχιστον ανθρώπων που δεν παραμένουν απαθείς σ' ένα περιβάλλον ασυσχέτιστων και ανεξήγητων φαινομένων και επιζητούν την κατανόηση της βαθύτερης και ουσιαστικής τάξης του Κόσμου. 

#Astronomy #Space #UNIVERSE

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis