11:48  Τετάρτη, 1  Φεβρουαρίου  2023 
elendetr
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 18:50

Το Ξύπνημα.

Ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Wolfgang Kubicki και Αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, είπε το αυτονόητο: Να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 το ταχύτερο δυνατό.

Η Γερμανία διαθέτει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια κ.μ. αερίου, αρκετά να καλύψουν ενεργειακά τη χώρα για 25 - 30 χρόνια. Λόγω κόστους - φαινομενικά - το οποίο κρύβει πίσω από οικολογικές ανησυχίες (fracking) - τα αφήνει ανεκμετάλλευτα.

Ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι είναι διπλωματικοί. Πάντα, ακόμα κι όταν πολεμούσαν μεταξύ τους, οι Γερμανοί και οι Ρώσοι γνώριζαν ότι η κάθε μια από τις δύο χώρες εξασφάλιζε το στρατηγικό βάθος της άλλης. Άλλωστε μια τέτοια σχέση ισορροπίας - με τη δυναμική που χαρακτηρίζει τις ισορροπίες - υπήρξε μια από τις πλέον βασικές διπλωματικές παρακαταθήκες του Μπίσμαρκ.

Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 11:22

Η Ψυχρή Απαλλοτρίωση.

Η εκμετάλλευση της πειθαρχημένης και πάμφθηνης εργασίας εκατομμύριων ανθρώπων στην Ασία εξασφάλιζε την απρόσκοπτη τροφοδοσία των δυτικών κυρίως κοινωνιών για πάνω από δύο δεκαετίες με προϊόντα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές1.

Οι οικονομολόγοι, παρακολουθώντας την εξέλιξη στο γενικότερο επίπεδο τιμών, που όλη αυτή την περίοδο παρέμενε καθηλωμένη σε ποσοστά σημαντικά κάτω από το 2%, ανησυχούσαν· θεωρητικά. Το πιο σημαντικό επιχείρημα υπέρ ενός ασθενούς αλλά θετικού πληθωρισμού - τυπικά 2% - είναι ότι καθιστά ευκολότερες τις προσαρμογές μισθών και σχετικών τιμών από ό,τι ένας μηδενικός ή αρνητικός πληθωρισμός. (Thomas Piketty, Το Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα, Σελ. 692, Υποσημείωση 18.)  

Στην πράξη βέβαια – πολιτικοί, επιχειρηματίες και πολίτες της Δύσης - απολάμβαναν τις ανέσεις που τους εξασφάλιζε η πρωτοφανής σταθερότητα, η σιγουριά της προβλεψιμότητας και τα τεράστια ποσοστά κερδοφορίας σε βάρος της Ανατολής. Κάποιοι από αυτούς, ανάμεσά τους και μερικοί επιφανείς του χώρου, είχαν βιαστεί να γνωματεύσουν ότι ο πληθωρισμός είχε πεθάνει.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 03:01

Ό,τι Γυαλίζει Δεν Είναι Χρυσός.

Η συνολική εικόνα έχει ως εξής: Το Παγκόσμιο Χρέος έχει πλέον φτάσει στο 355% του Παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 6%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7%. Κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 5% τα τελευταία 70 χρόνια συνοδεύτηκε από ύφεση1.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Πληθυσμός γερνάει. Το σημερινό ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται στην Τρίτη Ηλικία κυμαίνεται στο 25%. Τις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται να φτάσει στο 40%. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ξοδεύουν λιγότερα και αποταμιεύουν περισσότερα2.

Τα προηγούμενα συνιστούν έναν ιδανικό βιότοπο για την ανάπτυξη της παραοικονομίας. Ένας - υποτίθεται – υποσχόμενος κλάδος στη συγκεκριμένη ζούγκλα είναι τα κρυπτονομίσματα.

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 08:30

Επιβεβλημένη & Ευπρόσδεκτη Μεταστροφή.

Σύμφωνα με χθεσινό, 26.10.2021, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας taz η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει προς το παρόν τουλάχιστον την αυτοκτονική για την ίδια και καταστροφική την ελληνική οικονομία και κοινωνία επίσπευση της απολιγνιτοποίησης.

Και ενώ οι κολοσσιαίοι εκσκαφείς και οι ταινιόδρομοι είχαν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται, τώρα μοντάρονται για να τεθούν σε λειτουργία. Στα ορυχεία Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας επικρατεί πυρετός και ευφορία.

Όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί μέχρι το 2023 οι μονάδες παραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη θα έπρεπε να έχουν κλείσει. Εξαιρούνταν ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο που ακόμη βρίσκεται σε κατασκευή και από το 2024 θα χρησιμοποιούσε άεριο.

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 14:42

Το Νεφέλωμα των Κρυπτονομισμάτων.

Περιγράφοντας στις 3 Αυγούστου 2021 στο Aspen Security Forum τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies) και των σταθερών κρυπτονομισμάτων (stablecoins) ο Gary Gensler, επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC) τις χαρακτήρισε λέγοντας: rife with fraud, scams and abuse (γεμάτες από απάτες, κοροϊδία και καταχρήσεις). Συνόψισε αποκαλώντας την αγορά των κρυπτονομισμάτων Wild West (Άγρια Δύση). Άλλοι πολιτικοί παρομοίασαν τα κρυπτονομίσματα με αυτό που στην αμερικανική οικονομία του 19ου αιώνα ονομάζονταν free banking. Την περίοδο εκείνη κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ ιδιωτικά νομίσματα αβέβαιης κάλυψης και αξίας.

Στην αξιολόγησή του το περιοδικό The Economist (August 7th-13th 2021, p. 12), που εκτιμάει ότι είναι και η πλησιέστερη στη σύγχρονη πραγματικότητα, συγκρίνει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων με τα αμοιβαία κεφάλαια των χρηματαγορών που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Τα fund, όπως επικράτησε να λέγονται διεθνώς, είχαν συσταθεί για να παρακάμψουν τους κανόνες που περιόριζαν τα επιτόκια με βάση τα οποία οι τράπεζες πλήρωναν τόκους στους καταθέτες τους. Με την υπόσχεση ότι θα κρατούσαν σταθερή την αξία των μεριδίων τους σε σχέση με το δολάριο, κατέρρευσαν το 2008, προκαλώντας την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι αμερικανοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να παρέμβουν για να εμποδίσουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις και να περισώσουν τις καταθέσεις και την αγορά ομολόγων από τις οποίες εξαρτάται η πραγματική οικονομία. Μια κατάρρευση στην αγορά των stablecoins θα μπορούσε να έχει παρόμοιες συνέπειες.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων για τη διάρκεια ζωής του καπιταλιστικού συστήματος,

αλλά τη στιγμή αυτή το καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi.

Georgi Tschitscherin,1920. Henry Kissinger, Διπλωματία, Λιβάνης 1994, Σελ.292 

Γνήσιος και Ανόθευτος Νεοφιλελευθερισμός: Πενήντα Πέντε (55) από τις μεγαλύτερες εταιρίες της κατηγορίας S&P 500 και Fortune 500 με κέρδη 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη χρονιά εκμεταλεύτηκαν διάφορες ρυθμίσεις και δεν πλήρωσαν καθόλου ($ 0) εταιρικούς φόρους εισοδήματος για το 20201. Κάποιοι από τους μεγαλομετόχους των εταιριών αυτών αφηνιάζουν με το προτεινόμενο πρόγραμμα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για δημόσιες επενδύσεις της νέας κυβέρνησης.

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 16:42

Η Ανατολή του Κόκκινου Φεγγαριού.

Ενώ στον δυτικό κόσμο πλανιέται ακόμη το φάντασμα της Margaret Thatcher* απ’ τη μια μεριά και απ’ την άλλη τα φορολογικά μέτρα του Konrad Adenauer* για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους προβάλλονται ως το απαύγασμα των σημερινών προοδευτικών προτάσεων, σ’ ένα τεύχος του αφιερωμένο στην κινεζική οικονομία στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού ο Economist εξηγούσε γιατί οι αντιλήψεις των δυτικών για την Κίνα είναι λανθασμένες και οι προσδοκίες τους για τα αδιέξοδα της οικονομίας της χώρας καταδικασμένες να αποτύχουν. Στο τέλος μάλιστα του άρθρου ο Economist επισημαίνει: The strength of Chinas $ 14, 3 trn [2019] state-capitalist economy cannot be wished away. Time to shed that illusion. (Η ισχύς της κινεζικής κρατικής καπιταλιστικής οικονομίας των 14,3 τρις δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι ώρα να εγκαταλειφθεί αυτή η ψευδαίσθηση.)

(*Για τις εκ διαμέτρου αντίθετες οικονομικές πολιτικές, δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, των δύο αυτών εμβληματικών προσωπικοτήτων θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάρτηση σύντομα)

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 14:24

Το Τραγικό Ψευτοδίλημμα

Ο πίνακας της φημισμένης ερευνητικής ομάδας Our World in Data είναι εύγλωττος και αποκαλυπτικός. Ήταν λάθος να πιστεύεται ότι η "διάσωση της οικονομίας" ήταν η  εναλλακτική για τη "διάσωση της ζωής των ανθρώπων". Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο· οι δύο στόχοι πάνε μαζί. Οι χώρες που προφύλαξαν την υγεία των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, υπέστησαν τις και μικρότερες οικονομικές συνέπειες.

Στον κάθετο άξονα απεικονίζεται το μέγεθος της ανάπτυξης ή ύφεσης. Στον οριζόντιο εμφανίζεται ο αριθμός των νεκρών για κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού με ενημέρωση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί ότι πέρα από το εγκληματικό ψευτοδίλλημα της προστασίας της ζωής, αν όντως πρόκειται για κάτι τέτοιο, οι οικονομίες που εξαρτιόταν περισσότερο από τον τριτογενή τομέα, δηλαδή τις υπηρεσίες, υπέστησαν αναλογικά τις μεγαλύτερες ζημιές. Στην πλειονότητα των κλάδων του τριτογενούς τομέα απαιτείται η φυσική παρουσία. Στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέτρα προφύλαξης έχουν πιο περιορισμένες επιπτώσεις.       

 

 

 

 
 
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 10:22

Η Απόκλιση

Η κοινωνική ανισότητα δεν είναι ούτε τεχνολογικό, ούτε οικονομικό φαινόμενο. Είναι πολιτικό και ιδεολογικό.

Thomas Piketty, Capital and Ideology.

 

Οι εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ζώνης του ευρώ, υπολογισμένες με την Ισοδυναμία της Αγοραστικής Δύναμης (purchasing power parity), έχουν διευρυνθεί σημαντικά κατά την περασμένη εικοσαετία. Η έκταση της απόκλισης τα τελευταία 10 χρόνια είναι δραματική.

Ισοδυναμία της αγοραστικής δύναμης είναι μια θεωρία συναλλαγματικών ισοτιμιών, που βασίζεται στο νόμο της μίας τιμής, σύμφωνα με την οποία μια μονάδα οποιουδήποτε νομίσματος θα πρέπει να αγοράζει την ίδια ποσότητα αγαθών σε κάθε χώρα.

Η σχετική ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης ορίζει ότι ο ρυθμός μεταβολής στις τιμές των προϊόντων πρέπει να είναι παρόμοιος όταν μετριέται σε ένα κοινό νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι το κόστος μεταφορικών και τα διάφορα εμπόδια στο εμπόριο παραμένουν αμετάβλητα.

Βλάξ ἄνθρωπος ἐπὶ παντὶ λόγῳ ἐπτοῆσθαι φιλεῖ  

(ο ανόητος συνηθίζει να ταράζεται με κάθε λόγο)

Ἡράκλειτος, Β 87.

Ο πρόσφατος χρηματιστηριακός παροξυσμός αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει τρία πράγματα: α) η πραγματική οικονομία και η χρηματιστική βιομηχανία είναι απόλυτα ασύνδετες μεταξύ τους. β) η ίδια η πραγματικότητα επαληθεύει την αρνητική κρίση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο ζήτημα της αγοράς ομολόγων και γ) η οικονομία ως επιστήμη βρίσκεται εκεί που ήταν η αστρονομία πριν τον Johannes Kepler (1571-1630) και η βιολογία πριν τον Charles Darwin (1809-1882).

Τα προηγούμενα δεν είναι παρά απόρροιες ενός άλλου θεμελιώδους ζητήματος. Κι αυτό το ζήτημα είναι η δημοκρατία. Όχι σαν διαδικασίες κοινοβουλευτικών τύπων. Ούτε σαν άσκηση πολιτικού διαλογισμού. Αλλά στην αποτελεσματικότητά της κυρίως ως συστήματος αντιμετώπισης απειλών, κινδύνων και κρίσεων στη σκληρή, αδιάφορη και πεζή πραγματικότητα. Τα παραδείγματα που παρατίθενται στη συνέχεια δείχνουν πως η ποιότητα και το περιεχόμενο ενός πολιτεύματος αποκαλύπτονται και είναι ευθέως ανάλογα με τη χειροπιαστή προστασία και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών του. Εννοείται διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους. Δηλαδή προστατεύοντάς τους (και) από την ανάγκη της έμμεσης ή εύσχημης επαιτείας. Στα δημοκρατικά συντάγματα, όπως και στο ελληνικό, προηγείται η προστασία της ανθρώπινης αξίας, έναντι της προστασίας της ζωής.

Το απόφθεγμα του Ηράκλειτου στην επικεφαλίδα μοιάζει παράταιρο. Παρακάτω θα γίνει κι αυτό κατανοητό.

Σελίδα 1 από 4
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis