03:10  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Επιβεβλημένη & Ευπρόσδεκτη Μεταστροφή.

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 11:30
Διαβάστηκε 641 φορές
Επιβεβλημένη & Ευπρόσδεκτη Μεταστροφή. Florina. Foto: Vasilis Verve/mauritius images.

Σύμφωνα με χθεσινό, 26.10.2021, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας taz η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει προς το παρόν τουλάχιστον την αυτοκτονική για την ίδια και καταστροφική την ελληνική οικονομία και κοινωνία επίσπευση της απολιγνιτοποίησης.

Και ενώ οι κολοσσιαίοι εκσκαφείς και οι ταινιόδρομοι είχαν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται, τώρα μοντάρονται για να τεθούν σε λειτουργία. Στα ορυχεία Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας επικρατεί πυρετός και ευφορία.

Όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί μέχρι το 2023 οι μονάδες παραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη θα έπρεπε να έχουν κλείσει. Εξαιρούνταν ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο που ακόμη βρίσκεται σε κατασκευή και από το 2024 θα χρησιμοποιούσε άεριο.

Το 2014 το φυσικό αέριο αποτελούσε το 13% του ενεργειακού μίγματος στη χώρα. Τον Αύγουστο του 2021 είχε φτάσει στο 42%. Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο μεταξύ καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση αυτής της σύστασης στην παραγωγή ενέργειας.

Επιπρόσθετα η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που τώρα δεν καλύπτουν ούτε το 30% των αναγκών, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον λιγνίτη. Ειδικά την κρύα και παγερή στη βόρεια Ελλάδα περίοδο από τον Δεκέμβριο έως και τον Φεβρουάριο. Εκτός αυτού όμως πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ διόρθωσε προς το χειρότερο την ύφεση του 2020, από το 8,2% στο 9%. Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει ένα αρχικό ποσό 400 εκ. ευρώ για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους: αρχικό!

Οι οικολογικές ευαισθησίες για το 0,19% των παγκόσμιων αέριων ρύπων, αν επρόκειτο γι αυτό, μας οδηγούσαν σίγουρα και σύντομα στο οξύμωρο μιας ενεργειακής καταστροφής στο παρόν, με όλα τα δυσοίωνα παρεπόμενα στην οικονομία και στην κοινωνία, αντί μιας κλιματολογικής απειλής στο απώτερο μέλλον.

Έτσι και υπό την απειλή ενός βέβαιου και δυσβάστακτου εκλογικού πλήγματος, αν όχι κατάρρευσης, η κυβέρνηση αναθεώρησε.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η χώρα με 3,0 δισ. εκμεταλλεύσιμους τόνους λιγνίτη διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα στην Ευρώπη. Το 2018 εξόρυττε 36,1 εκ. τόνους και κατατάσσονταν 12η στον κόσμο και τέταρτη στην Ευρώπη. Πίσω από τη Γερμανία (166 εκ. Τόνοι), την Πολωνία (58 εκ. Τόνοι) και την Τσεχία (39 εκ. Τόνοι)

Παράλληλα έχει αυξηθεί ο στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή. Από το 61% που θα κάλυπταν το 2030, πρέπει τώρα να μετέχουν με το 67% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

#ΔΕΗ  #CoalShortage #Coal  #emissions

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis