01:48  Τετάρτη, 22  Μαϊου  2024 
elendetr
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 00:01

Too Late.

"there are worse things

than being alone

but it often takes decades

to realize this

and most often

when you do

it's too late

and there's nothing worse

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 11:39

Η Προέλευση της Βιαιότητας των Νέων.

Όταν ξημερώνει, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Όπως τα κοπάδια δεν μένουν χωρίς βοσκούς κι οι δούλοι χωρίς κυρίους, έτσι και τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς δασκάλους.

Άλλωστε είναι τα πιο δυσκολομεταχείριστα από όλα τα πλάσματα.

Ένα ακαλλιέργητο παιδί γίνεται το πιο πονηρό, ατίθασο κι αλαζονικό πλάσμα του κόσμου.

Γι’ αυτό πρέπει να δένεται με πολλά, ας πούμε, χαλινάρια.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 03:19

Θράσος, Αμάθεια & Κοινωνία.

Τώρα όμως μπήκαν στη μέση ή κάποιος διάβολος ή κάποιος αλήτης με παρανομία και ασέβεια

και το σπουδαιότερο με το θράσος της αμάθειας, από το οποίο πηγάζουν όλα τα κακά στους ανθρώπους,

που βλασταίνουν και φέρνουν πικρό καρπό σ’ αυτούς που το έχουν*.

Πλάτων, Έβδομη Επιστολή, 336 b.

Η Κοινωνία, Κυρία, είναι πολύ παράξενη, γεμάτη επιείκεια για τους νεαρούς αυτού του είδους. Τους δείχνει συμπάθεια, αφήνεται να παρασυρθεί από τα εξωτερικά τους χαρίσματα αντί για τα εσωτερικά, δεν απαιτεί τίποτα από αυτούς, τους συγχωρεί όλα τους τα λάθη, τους δίνει προνόμια που τα αξίζουν άλλοι πολλοί καλύτεροι και, μη βλέποντας παρά τα προτερήματά τους, τους κάνει παραχαϊδεμένα παιδιά.

Αντίθετα είναι γεμάτη αυστηρότητα για τους ισχυρούς και ολοκληρωμένους χαρακτήρες.

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 18:59

R.O.M.A.*

*Radix Omnium Malorum Avaritia

(Ρίζα Όλων των Κακών η Απληστία)

Δεν έγινε βέβαια κάποιος από μας αθάνατος και, αν γινόταν, δεν θα ήταν ευτυχισμένος, όπως πανθομολογείται. Γιατί στα άψυχα ούτε κακό ούτε κάποιο αγαθό αξιόλογο υπάρχει, αλλ’ αυτό συμβαίνει σε κάθε ψυχή που είναι με το σώμα, ή όταν χωρίζεται από αυτό. Πρέπει, αλήθεια, πάντα να πιστεύουμε στα παλιά και θεία λόγια, που μας λένε πως η ψυχή είναι αθάνατη, πως έχει δικαστές και πως πληρώνει τις πιο μεγάλες τιμωρίες, όταν ο άνθρωπος απαλλαγεί από το σώμα. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν στον νου τους πως τα μεγάλα αμαρτήματα και αδικήματα είναι καλύτερα να τα παθαίνεις παρά να τα διαπράττεις. Για παράδειγμα, ο φιλοχρήματος, άνθρωπος ψυχικά φτωχός, δεν ακούει τ’ ακούει αυτά και, αν τ’ ακούσει, τα κοροϊδεύει, όπως νομίζει, κι από παντού μ’ αναίδεια αρπάζει ό,τι επιθυμεί, σαν θηρίο, για να φάει και να πιει ή να χορτάσει τον εαυτό του με ζωώδη κι άχαρη τέρψη, που κακώς ονομάζουν ηδονή της Αφροδίτης.

Πλάτων, Ζ΄ Επιστολή, 334 e – 335 a-b.

Αν όταν υπάρχει το Α, υπάρχει ως συνέπεια το Β, και όταν συμβαίνει το Α, συμβαίνει ως συνέπεια το Β, οι άνθρωποι νομίζουν ότι, αν το Β είναι αληθινό, τότε υπάρχει ή συμβαίνει και το Α. Αυτό όμως είναι ένα λαθεμένο συμπέρασμα. Γι᾽ αυτό, αν το Α είναι ψευδές, ως συνέπεια όμως αυτού υπάρχει ή συμβαίνει αναγκαστικά ένα Β, ο ποιητής πρέπει να το προσθέσει· γιατί η ψυχή* μας, ξέροντας ότι το Β είναι αληθινό, θα κάνει τον λαθεμένο συλλογισμό ότι είναι αληθινό και το Α. 

Τα αδύνατα αλλά πιθανά πρέπει να θεωρούνται προτιμότερα από τα δυνατά αλλά απίθανα, και οι μύθοι δεν πρέπει να συγκροτούνται από απίθανα μέρη, αλλά, αν είναι δυνατό, να μην έχουν τίποτε το απίθανο· αν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον τα απίθανα να βρίσκονται έξω από τον μύθο.

* Όχι ο νους που αγρυπνεί.

Αριστοτέλης, Ποιητική, 1460 a. 

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 21:05

Αντίστιξη.

quale per incertam lunam

sub luce maligna est iter in silvis1

P, Virgili Maronis, Aineidos, VI, 270 - 271.

Τα πρωινά ζούσα μες στον ενθουσιασμό. Τα απογεύματα ταύτιζα τη γνώση με τη δυσπιστία.

Δύσπιστος δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πιστεύεις σε τίποτα. Η δυσπιστία δεν αποκλείει τη γοητεία των αναζητήσεων και τη χαρά των ανακαλύψεων. Ανακάλυψη είναι και μια επανεύρεση του λησμονημένου. Όπως υπάρχει η λήθη του πνεύματος που ήδη ανακαλύφθηκε, έτσι υπάρχει και η επανεύρεση του λησμονημένου· η ανάμνηση.

Πολλά παραδείγματα έδειξαν πως δημιουργούνται νέες σκέψεις από το γεγονός ότι κάποιος εγκαταλείπει μια κρατούσα άποψη, γυρίζει πίσω σε χτεσινές ή προχτεσινές γνώμες, κάποτε συνδέει δύο παλιές αντιλήψεις ή τις διασταυρώνει, και έτσι δημιουργεί κάτι καινούργιο.

Η παράδοση δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση σταθερών αντιλήψεων και σχέσεων, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα νέων σκέψεων για αξιόλογα πράγματα που προέρχονται από πλήθος πρότυπα2.  

Σ’ αυτή τη διαδικασία, που είναι το έργο των χειριστών της παράδοσης, είναι ανυπολόγιστη η σημασία των επιστημονικών ανακαλύψεων που φωτίζουν τους Νόμους και τις Διεργασίες της Φύσης, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς.  Ακόμα κι αν αυτό γίνεται αποσπασματικά και συνοδεύεται από αβεβαιότητες.  

Δυσπιστούσα στις αλυσίδες των ιδεών. Αγαπούσα την πολυφωνία.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 21:21

Kiss Of Fire.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες θεωρούσε τον Έρωτα Δαιμόνιο. Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε έλεγε πως η Δεισιδαιμονία, δηλάδή η Πίστη στους Δαίμονες, είναι η Ποίηση της Ζωής. Να θυμίσω πως αρχικά η λέξη Δαίμων σήμαινε τόσο το Αγαθό όσο και το Πονηρό πνεύμα.

Κάπως έτσι είναι και με τον Έρωτα. Η ευτυχής μακροημέρευση δεν είναι ανέφικτη. Και μια θλιβερή εξέλιξη δεν είναι οπωσδήποτε αναγκαστική. Ωστόσο η συγκαλυμμένη αισιοδοξία που υπάρχει στα προηγούμενα ιδεαλιστικά δεν θα πρέπει - λέμε τώρα - να αμβλύνει την προσοχή στα πρακτικά ζητήματα της αναπόφευκτης όσο και αξιοθρήνητης γραφειοκρατίας του Έρωτα. Ο Ουμπέρτο Έκο επισημαίνει: Μερικά πράγματα τα νιώθεις να έρχονται, δεν ερωτεύεσαι επειδή ερωτεύεσαι, ερωτεύεσαι επειδή την εποχή εκείνη έχεις μια απέγνωσμένη ανάγκη να ερωτευτείς. Τις περιόδους που νιώθεις την επιθυμία να ερωτευτείς πρέπει να προσέχεις που μπαίνεις: σαν να 'χεις πιεί ένα φίλτρο από εκείνα που σε κάνουν να ερωτεύεσαι το πρώτο ον που συναντάς. Μπορεί να σου τύχει ένας ορνιθόρυγχος. 

Με τους στίχους της Τζόρτζια Γκιμπς ο Λούις Άρμστρονγκ εξυμνεί με τον ανεπανάληπτο τρόπο του μια τέτοια εκδοχή. 

#music #poetry 

 https://youtu.be/-k5vej9F8cY

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 13:46

Έχεις Αντοχή;

Κάνε αυτό το τεστ για να δεις κάτι. Ναι! Εσύ! Εσύ που το κοιτάς υπεροπτικά και καχύποπτα! 

Τώρα ξανακάντο κάνα - δύο φορές! 

Οκ! Τώρα σκέψου! Ξέρεις Εσύ!

 #endurance #drilling

 

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 09:44

Οδηγός Επιβίωσης.

Στη βιαιότητα της μάχης για επιβίωση ανάμεσα σ’ ένα αγριοκάτσικο κι σ’ έναν αετό αποτυπώνεται η άγρια ομορφιά όχι μόνο της φύσης αλλά και της ίδιας της ζωής. Συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης. Όσο κι αν η ωμότητα συγκαλύπτεται.   

Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε βήμα και βρίσκεται πέρα από κάθε κλαψιάρικη ηθική φλυαρία. Σκοτώνεις είτε για να μην πεθάνεις από την πείνα είτε για να μην καταλήξεις τροφή.

Τα δάκρυα της αυτολύπησης δεν εξιλέωσαν και δεν έσωσαν ποτέ κανέναν. Εξιλεώνει και σώζει ο αγώνας και η προοπτική της νίκης ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες με μοναδικό όρο εμπλοκής την επιβίωση και έπαθλο την ίδια τη ζωή. Η αυτολύπηση είναι το πιο ύπουλο και τεμπέλικο παιδί του εγωισμού.

Ένας εγωιστής είναι αγωνιστής, είναι κυνηγός, είναι πολεμιστής. Δεν θα αποδεχτεί ποτέ το πεπρωμένο που του προδιάγραψαν άλλοι. Θα χαράξει τη δική του πορεία, θα ακολουθήσει τη δική του μοίρα. Γνωρίζει και έχει αποδεχτεί την απλή αλήθεια ότι το χαοτικό σύστημα που λέμε ζωή δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Γνωρίζει, αφού έχει πληρώσει το τίμημα και επέζησε, πως να μην παγιδεύεται στην παλινδρόμηση του χρόνου.

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 17:13

Νέκυια.

claudicat ingenium, delirat lingua, <labat> mens*

Titus Lucretius Carus, De Rerum Natura, III, 453.

Ὣς ἐφάμην, ὁ δέ μ᾽ οὐδὲν ἀμείβετο, βῆ δὲ μετ᾽ ἄλλας
ψυχὰς εἰς Ἔρεβος νεκύων κατατεθνηώτων**.

Ὀδύσσεια, λ, 563 - 564.

 

* χωλαίνει το λογικό, παραληρεί η γλώσσα, παραπαίει το πνεύμα.

** Έτσι του μίλησα, εκείνος όμως δεν απάντησε, δεν είπε λέξη·
αμίλητος προχώρησε μαζί με τις ψυχές άλλων νεκρών που χάθηκαν,
στο μαύρο Έρεβος.

Η ραψωδία λ της Οδύσσειας επιγράφεται Νέκυια. Η λέξη νέκυια ἡ νέκυα (νέκυς : νεκρός) υπήρξε μια τελετή που στην ελληνική μυθολογία αποσκοπούσε στην επίκληση των νεκρών για να γνωρίσουν στους ζωντανούς το μέλλον. 

Στο περιστατικό των στίχων που παρέθεσα ο Οδυσσέας συναντάει τον Αίαντα στον Κάτω Κόσμο και απευθύνεται στη σκιά του. Όμως η σκιά, δηλαδή η ψυχή του Αίαντα, ήταν ακόμη τόσο χολωμένη, ώστε ακόμα κι εκεί, στον Κάτω Κόσμο, αρνείται να μιλήσει στον Οδυσσέα. Στο βασίλειο του Άδη οι άνθρωποι ήταν σκιές.

Σελίδα 1 από 11
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis