22:44  Σάββατο, 27  Απριλίου  2024 
elendetr

Θράσος, Αμάθεια & Κοινωνία.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 03:19
Διαβάστηκε 408 φορές
Θράσος, Αμάθεια & Κοινωνία. The ignorant fairy, 1950 - Rene Magritte.

Τώρα όμως μπήκαν στη μέση ή κάποιος διάβολος ή κάποιος αλήτης με παρανομία και ασέβεια

και το σπουδαιότερο με το θράσος της αμάθειας, από το οποίο πηγάζουν όλα τα κακά στους ανθρώπους,

που βλασταίνουν και φέρνουν πικρό καρπό σ’ αυτούς που το έχουν*.

Πλάτων, Έβδομη Επιστολή, 336 b.

Η Κοινωνία, Κυρία, είναι πολύ παράξενη, γεμάτη επιείκεια για τους νεαρούς αυτού του είδους. Τους δείχνει συμπάθεια, αφήνεται να παρασυρθεί από τα εξωτερικά τους χαρίσματα αντί για τα εσωτερικά, δεν απαιτεί τίποτα από αυτούς, τους συγχωρεί όλα τους τα λάθη, τους δίνει προνόμια που τα αξίζουν άλλοι πολλοί καλύτεροι και, μη βλέποντας παρά τα προτερήματά τους, τους κάνει παραχαϊδεμένα παιδιά.

Αντίθετα είναι γεμάτη αυστηρότητα για τους ισχυρούς και ολοκληρωμένους χαρακτήρες.

Με τη συμπεριφορά της αυτή, η Κοινωνία, τόσο άδικη επιφανειακά, ίσως να φέρεται υπέροχα. Διασκεδάζει με τους ανόητους χωρίς να τους ζητάει τίποτε άλλο από ευχαρίστηση και απότομα τους ξεχνά. Ενώ για να σκύψει μπροστά στη μεγαλοσύνη ζητά υπεράνθρωπες θυσίες. Αλλά κάθε πράγμα έχει το νόμο του: το διαμάντι που ζει αιώνια πρέπει να είναι αψεγάδιαστο ενώ το στιγμιαίο καπρίτσιο της μόδας μπορεί να έχει ελαφρότητα, παραξενιές κι αστάθειες. Έτσι, με όλα του λάθη, ο Λισιέν, ίσως πετύχει θαυμαστά πράγματα, αρκεί να επωφεληθεί από κάποια καλή ευκαιρία ή να βρεθεί με μια καλή συντροφιά. Αλλά αν συναντήσει κανέναν κακό άγγελο, θα φτάσει στα βάθη της κόλασης. Είναι ένα λαμπερό πλέγμα από όμορφα προτερήματα κεντημένα σε ανάλαφρο φόντο. Ο χρόνος θα μαράνει τα λουλούδια και δε θα μείνει παρά ο μίσχος. Και αν αυτός δεν κρατήσει, τότε θα μείνει ένα ξεραμένο κοτσάνι.          

Honoré de Balzac, Χαμένες Ψευδαισθήσεις, Σελ. 489-490.

* But as it is, the onset of some deity or some avenging spirit, by means of lawlessness and godlessness and, above all, by the rash acts of ignorance1—that ignorance which is the root whence all evils for all men spring and which will bear hereafter most bitter fruit for those who have planted it.

Plato, Letter 7, 336 b.

#WritingCommunity #Philosophy #Society  #InnerBeauty

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « R.O.M.A.* Too Late. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis