01:27  Τετάρτη, 22  Μαϊου  2024 
elendetr
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 06:00

Nakba Χ.

Η ποιότητα και το ανάστημα των ατόμων και των συλλογικοτήτων μετριέται στον τρόπο που συμπεριφέρονται σ΄ οποιονδήποτε και οτιδήποτε βρίσκεται στο έλεός τους.

Η χτεσινή επίθεση στο Al-Ahli Hospital στη Γάζα με τους νεκρούς, ανάλογα με την πηγή, να υπολογίζονται μεταξύ 300 και 500 – την οποία ωστόσο αρνείται σθεναρά το Ισραήλ - μπορεί να σημαίνει την υπέρβαση ενός ορίου από το οποίο δύσκολα ή ίσως και να μην υπάρχει επιστροφή. Οι δημοσιογράφοι του BBC και MSNBC που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν εικόνα της έκτασης του πλήγματος θεωρούν ως πιθανότερο υπεύθυνες τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.   

Ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas ακύρωσε τη συνάντησή του με τον J. Biden. Η Μαύρη Σημαία* υψώθηκε στο Τέμενος Razavi στη Mashhad της επαρχίας Khorasan στο Ιράν. Το Τέμενος Imam Reza είναι το μεγαλύτερο του Ιράν. (*Η Μαύρη Σημαία δηλώνει Jihad.)

Το σιωνιστικό όραμα του David Ben-Gurion καταστράφηκε το 1967. Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός ισραηλινός ιστορικός Tom Segev. 

Ο Ben-Gurion ήθελε ένα κράτος με εβραϊκή πληθυσμιακή πλειοψηφία. Αυτός ήταν ο λόγος που το 1948 άφησε έξω από τα σχέδια του τη την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 02:44

Τα Τρία Γένη των Ανθρώπων.

Τον παλιότερο καιρό η ανθρώπινη φύση δεν ήταν όμοια με τη σημερινή, αλλά διαφορετική. Όταν δηλαδή πρωτοφάνηκαν στη γη τα φύλα των ανθρώπων ήταν τρία, όχι δυο όπως τώρα, αρσενικό και θηλυκό, αλλά εκτός απ᾽ αυτά υπήρχε κι ένα τρίτο, που μέσα του είχε τα δυο άλλα ενωμένα· σήμερα κρατούμε τ᾽ όνομά του, το ίδιο όμως χάθηκε· τότε λοιπόν υπήρχε και φύλο με ξεχωριστή μορφή και όνομα, το αρσενικοθήλυκο, που το συναποτελούσαν και τα δυο, και το αρσενικό και το θηλυκό· τώρα απόμεινε μόνο το όνομα, που το τυλίγει η ντροπή.

Τώρα, ποιός ο λόγος που τα ανθρώπινα φύλα ήταν τρία και τέτοιας λογής; Επειδή στην αρχή το αρσενικό ήταν παιδί του ήλιου, το θηλυκό της γης κι εκείνο που τα ᾽χε ενωμένα μέσα του και τα δυο ήταν του φεγγαριού, γιατί και το φεγγάρι1 έχει πάρει κι απ᾽ τα δυο αυτά ουράνια σώματα.

Πλάτων, Συμπόσιον, 189 d - e και 190 b.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα μιλάει ο Αριστοφάνης. Ο Goethe χαρακτήριζε τον Αριστοφάνη παλιάτσο. Ο λόγος που ο Γκαίτε έψεγε τον Αριστοφάνη είχε να κάνει με το ότι ο κωμωδιογράφος κρατούσε έντονα επικριτική και σκωπτική στάση απέναντι στους νεωτεριστές της εποχής του. Ο Αριστοφάνης καταφέρονταν κυρίως κατά των Ευριπίδη και Σωκράτη.

Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 16:35

Κυριακή, 21 Μαΐου 2023.

Ο πρωθυπουργός Εσκόλ*, ανοίγοντας τη συζήτηση στο συνέδριο της ηγεσίας του κόμματος, είπε τα εξής1:  Εμείς, σύντροφοι, πρέπει να είμαστε οι πλέον προνομιούχοι τρελοί σε όλη την εβραϊκή ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, ή ίσως και γι’ αυτό, πρέπει να τρέξουμε με όλη μας τη δύναμη και συγχρόνως αργά και προσεκτικά.

(*Levi Eshkol, 1895 - 1969. Ο τρίτος κατά σειρά Πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1963 και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος. Το συνέδριο στο οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας έλαβε χώρα το 1966.)  


Η συζήτηση ήταν έντονη στη Σύγκλητο το 144 π.Χ. γύρω από το ποιος από τους δύο υπάτους, ο Σέρβιος Σουλπίκιος Γάλβας ή ο Αυρήλιος Κόττας, έπρεπε να σταλεί για να καταστείλει την εξέγερση του Βιριάθου στην Ιβηρική χερσόνησο.

Παρεμβαίνοντας ο Σκιπίωνας Αιμιλιανός πρότεινε να μη σταλεί κανείς από τους δύο με το σκεπτικό ότι η αδυναμία του ενός ήταν η φτώχεια του και του άλλου η απληστία.

Την πρότασή του αυτήν ο Σκιπίωνας την έκανε με σοβαρότητα και χωρίς καμιά κακία κι έτσι πέτυχε να μη σταλεί στην επαρχία αυτή κανένας από τους δύο.

Ο Σκιπίωνας Αιμιλιανός θεωρούσε το ίδιο κακούς συμβούλους της εξουσίας και τη φτώχεια και την απληστία2.

Παραπομπές:

1. Άμος Οζ, Η Τέλεια Γαλήνη, Σελ. 169.

2. Λατινικά της Γ΄ Λυκείου,  Μ. Πασχάλη - Γ. Σαββαντίδη,  Μάθημα 50.   

#εκλογες_2023 #Politics #history

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 17:38

Η Τύχη Κοινή και Το Μέλλον Αόρατο.

Σε μια εριστική και σχετικά σύντομη ομιλία στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος Joe Biden επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Αμερικής και του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας. Ο κ. Biden δήλωσε ότι "η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει ποτέ νίκη για τη Ρωσία", καθώς υποσχέθηκε "περισσότερες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν".

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Vladimir Putin σε μια εκτενή και ασυνήθιστη ομιλία του για την κατάσταση του ρωσικού κράτους στο κοινοβούλιο της χώρας του, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της σε νέα START, την τελευταία συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων με την Αμερική.

Ο Ray Dalio της Bridgewater Associates σε συνέντευξή του στο Der Spiegel* στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε επισημάνει: Οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγο πριν από έναν πόλεμο με την Κίνα και τη Ρωσία. (*Der Spiegel Nr. 24/11.6.2022, s. 62-63.) Το φόβο αυτόν τον εκφράζουν πλέον και άλλοι Αμερικανοί, όπως φαίνεται στο video που επισυνάπτεται.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 17:56

1848.

Τέτοιες μέρες, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, πριν 175 χρόνια οι Γάλλοι πήραν τα όπλα, ανέτρεψαν τον βασιλιά Λουδοβίκο Φίλιππο και εγκατέστησαν τη Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία.

Τις ίδιες εκείνες ημέρες, στις 21 Φεβρουαρίου, εκδίδονταν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο1 των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς.

Επρόκειτο για ένα βιβλιαράκι 23 σελίδων, που άρχιζε με τη μνημειώδη φράση: Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού και τελείωνε με τη γνωστή προτροπή: Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Ένα μήνα αργότερα η επανάσταση είχε μεταδοθεί στη Γερμανία. Κυρίως στα Νοτιοδυτικά και στο Βερολίνο. Με την κραυγή: Auf die Barrikaden! (Στα Οδοφράγματα!) οι Γερμανοί, που στην πλειονότητά τους ζούσαν μέσα στην εξαθλίωση,  ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τη μοναρχία και επιτέλους να ενωθούν.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 08:14

Παρακμιακοί & Δανδήδες.

Το μαγαζί δεν άρεσε στην Αμπάρο, που συχνά από υπεροψία ήθελε να παριστάνει την κενόδοξη. Το ηθικό και πολιτικό της σφρίγος - αντίστοιχο με την ομορφιά και την υπέροχη περηφάνια της - την έκανε να νιώθει ότι το Πυλάδης ήταν λέσχη δημοκρατικών δανδήδων, και κατά τη γνώμη της ο δημοκρατικός δανδισμός ήταν η πιο ύπουλη μηχανορραφία της καπιταλιστικής συνωμοσίας. 

"Παράξενη προσωπικότητα" σχολίασα. "Ώριμος ευγενής, λίγο σιτεμένος, με λεφτά για ξόδεμα, ελεύθερο χρόνο για ταξίδια και τάση προς το υπερφυσικό".

"Ένας συγκροτημένος αντιδραστικός που έχει το θάρρος να είναι παρακμιακός. Κατά βάθος τον προτιμώ από τους δημοκράτες αστούς", είπε η Αμπάρο.

 Ουμπέρτο Έκο, Το Εκκρεμές του Φουκώ, Σελ. 156 & 232.

#Μητσοτακης  #συνεντευξη_τυπου

Τίποτα δεν είναι πιο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική ιδιοσυγκρασία από την έννοια της δημοκρατίας. Κι αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, όχι μόνο στην πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων, αλλά και στις θρησκευτικές αντιλήψεις τους. Ακόμα και οι θεοί των Ελλήνων υπήρξαν δημοκρατικοί.    

Οι απαρχές της, που ανιχνεύονται στον 13ο π.Χ. αιώνα, περιγράφονται από τα ομηρικά έπη. Ο Όμηρος συνέθεσε την αριστουργηματική του ποίηση περί το 800 π.Χ. Αναφέρεται δηλαδή σε γεγονότα που συνέβησαν τουλάχιστον επτά αιώνες πριν τη συμβατική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας από τους Σόλωνα και Κλεισθένη.

Παρά τις συγκυριακές παραχαράξεις της ποιότητάς της που αλλοίωσαν πρόσκαιρα την αναλογικότητα της κοινωνικής συμμετρίας στην πολιτική εκπροσώπηση, η δημοκρατία επιζεί.

Η αναλογικότητα των τάξεων και των ατόμων στην εκπροσώπηση με βάση την προσφορά1 στην ευημερία και την υπεράσπιση της πόλης και η διάκριση των εξουσιών με το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα, κρίνοντας και την εξουσία, και να απευθύνονται στις αρχές αποτελούν την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.   

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 15:31

Το Ξυράφι του Όκαμ και Ο Nordstream.

Το Ξυράφι του Όκαμ (Occam's Razor) είναι επιστημονική αρχή, την οποία είχαν διατυπώσει πρώτοι οι πυθαγόρειοι τον 6ο αιώνα π.Χ. Στο Μεσαίωνα, τον 14ο αιώνα, είχε επαναδιατυπωθεί από τον Άγγλο σχολαστικό φιλόσοφο και φραγκισκανό μοναχό Γουλιέλμο του Όκαμ.

Η αρχή αυτή, που αποτελεί τη βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας, λέει στην απλούστερη διατύπωσή της: Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες.

Μια άλλη αρχή, που μαζί με την έννοια του δίκαιου του ισχυρότερου, αποτελούν την πεμπτουσία της Real Politik, και αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε δεν υπάρχει άλλη πολιτική εκτός της Real Politik, λέει πως: Δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί. Υπάρχουν συμφέροντα.

Έναν εφαρμοσμένο συνδυασμό των προηγούμενων σε σχέση με τις καταστροφές στους αγωγούς Νορντ Στριμ, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύντομο video που επισυνάπτεται.

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 16:16

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 1931 - 2022.

Η φιλοδοξία μου ήταν να εξαλείψω τον κομμουνισμό, τη δικτατορία πάνω σ' όλο το λαό. Με υποστήριξε και με παρότρυνε να συνεχίσω σε αυτή την αποστολή η σύζυγός μου, που είχε αυτή τη γνώμη πολύ πριν από μένα. Ήξερα πως θα μπορούσα να το κάνω αυτό μόνο αν ήμουν επικεφαλής. Η γυναίκα μου με προέτρεψε να αναρριχηθώ την κορυφή.

Όταν σχημάτισα εικόνα για τη Δύση, οι απόψεις μου άλλαξαν ριζικά. Αποφάσισα ότι πρέπει να καταστρέψω ολόκληρο τον μηχανισμό του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ. Αποφάσισα επίσης ότι αυτό θα έπρεπε να το κατορθώσω και σε όλες τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Το ιδανικό μου ήταν ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας. Μόνο αυτό το σύστημα θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους. Έπρεπε να εκπληρώσω αυτόν το σκοπό.

Στον Yakovlev, στον Shevernadze και σε άλλους βρήκα φίλους που έκαναν τις ίδιες σκέψεις με εμένα και όλοι τους αξίζουν να τους ευχαριστήσουμε για τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ήττα του κομμουνισμού.

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 19:03

Η Γοητεία της Παράνοιας.

Σε ένα σημείο του τρίτου μέρους του κινηματογραφικού έπους Ο Νονός ο Don Lucchesi σχολιάζει: όποιος πιστεύει στο λαό χτίζει στην άμμο.

Η άποψη αυτή, που λέγεται από τον επικεφαλής του τραπεζικού ιδρύματος του Βατικανού που θέλει να δικαιολογήσει τις ατασθαλίες του, είναι ωμή και υποτιμητική. Ωστόσο η  κυνικότητα δεν αφαιρεί τίποτα από την αλήθεια.

Η υπερβατική γοητεία της παράνοιας κινείται ανάμεσα στα άκρα που οριοθετούν απ’ τη μια μεριά η αποστροφή του Peppino De Filippo: Δεν είναι αλήθεια, μα το πιστεύω, κι από την άλλη ο διαδεδομένος παραλογισμός του: Δεν το πιστεύω, μα είναι αλήθεια.

Νομίζω ότι σ’ αυτό το έδαφος της εύφορης αντιφατικότητας αναπτύσσεται η διεστραμμένη ή έστω ιδιότυπη προτίμηση μιας κρίσιμης μερίδας – αφού μιλάμε για επιλογή δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε μάζα – προς τους πρωταγωνιστές της συγκροτημένης αντίδρασης, που έχει το θάρρος να είναι παρακμιακή,

Σελίδα 1 από 13
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis