09:22  Κυριακή, 28  Απριλίου  2024 
elendetr

Αντίστιξη.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 21:05
Διαβάστηκε 442 φορές
Αντίστιξη. "Mountain Starry Night" by George Hunter.

quale per incertam lunam

sub luce maligna est iter in silvis1

P, Virgili Maronis, Aineidos, VI, 270 - 271.

Τα πρωινά ζούσα μες στον ενθουσιασμό. Τα απογεύματα ταύτιζα τη γνώση με τη δυσπιστία.

Δύσπιστος δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πιστεύεις σε τίποτα. Η δυσπιστία δεν αποκλείει τη γοητεία των αναζητήσεων και τη χαρά των ανακαλύψεων. Ανακάλυψη είναι και μια επανεύρεση του λησμονημένου. Όπως υπάρχει η λήθη του πνεύματος που ήδη ανακαλύφθηκε, έτσι υπάρχει και η επανεύρεση του λησμονημένου· η ανάμνηση.

Πολλά παραδείγματα έδειξαν πως δημιουργούνται νέες σκέψεις από το γεγονός ότι κάποιος εγκαταλείπει μια κρατούσα άποψη, γυρίζει πίσω σε χτεσινές ή προχτεσινές γνώμες, κάποτε συνδέει δύο παλιές αντιλήψεις ή τις διασταυρώνει, και έτσι δημιουργεί κάτι καινούργιο.

Η παράδοση δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση σταθερών αντιλήψεων και σχέσεων, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα νέων σκέψεων για αξιόλογα πράγματα που προέρχονται από πλήθος πρότυπα2.  

Σ’ αυτή τη διαδικασία, που είναι το έργο των χειριστών της παράδοσης, είναι ανυπολόγιστη η σημασία των επιστημονικών ανακαλύψεων που φωτίζουν τους Νόμους και τις Διεργασίες της Φύσης, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς.  Ακόμα κι αν αυτό γίνεται αποσπασματικά και συνοδεύεται από αβεβαιότητες.  

Δυσπιστούσα στις αλυσίδες των ιδεών. Αγαπούσα την πολυφωνία.

Δύο ιδέες – εξίσου εσφαλμένες ή σωστές σε συνάρτηση με τις όψεις της πραγματικότητας που αντανακλούν κι ερμηνεύουν – μπορούν να αντιπαρατεθούν και να δημιουργήσουν μια αρμονική αντίστιξη.

Οι Μούσες, ο Πυθαγόρας, οι Μουσουργοί που κατανόησαν και αναπαρήγαγαν τις αρχέγονες και ανήκουστες μελωδίες και τους ρυθμούς, μπορούν να μας διδάξουν. Ακόμα καλύτερα όταν οι Φυσικοί Φιλόσοφοι – αρχαίοι και σύγχρονοι – επαληθεύουν τα προηγούμενα.

Ήθελα να μελετήσω κάτι που θα μου επέτρεπε να πω πράγματα βασισμένα σε τεκμήρια, διαχωρίζοντάς τα απ’ όσα θα παρέμεναν ακόμη ζητήματα πίστης.

Δεν δεχόμουν πως όσοι μοχθούσαν για το Λόγο και το Φως ήταν καταδικασμένοι να συνοδεύουν τα σύμβολα της Προδοσίας και της Γνώσης3.

Ταυτόχρονα αμφέβαλα πως οτιδήποτε μπορεί να γίνει πιστευτό, είναι και εικόνα αλήθειας.  

Οι κίνδυνοι βέβαια ενός τέτοιου ακροβατισμού είναι προφανείς. Μπορεί κάποιος να παγιδευτεί στο κενό.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μια καταδίκη όπου κάποιος το πρωί θα λειτουργεί σαν ηλίθιος και το απόγευμα σαν παράφρων.

Όπως υποστηρίζει η Γενική Σχετικότητα από ένα ορισμένο σημείο και μετά η συμπύκνωση της ύλης δημιουργεί μια ζώνη που περιέχει την Ενέργεια του Κενού.

Οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου James Webb ενισχύουν την πιθανότητα, σύμφωνα πάντα και με τη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, οι Μαύρες Τρύπες να είναι πηγές Vacuum Energy και κατ' επέκταση να έχουν προκαλέσει τη δημιουργία4.

Ενισχύεται η εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Σκοτεινή Ύλη και η Σκοτεινή Ενέργεια, που συνιστούν το 95% του Σύμπαντος και εκτιμάται πως προκαλούν τη διαστολή του Σύμπαντος, να αποτελούν επιδράσεις της Ενέργειας του Κενού.

Ο Chris Pearson του βρετανικού RAL Space επιμένει πως:  This is the first time there's been observational evidence that links these theories to the real world.5

Ο δρόμος των ανθρώπων προς τη γνώση είναι αυτός που περιγράφεται στο στίχο της προμετωπίδας αυτής της ανάρτησης.

Παραπομπές:

1. Οποία είναι η πορεία ανά τα δάση με ασταθή σελήνην υπό το γλίστρον φως. Μετάφραση Δ.Γ. Γεωργοβασίλη.

2. Bruno Snell, Η Ανακάλυψη του Πνεύματος – Ελληνικές Ρίζες της Ευρωπαϊκής Σκέψης, Σελ. 421. 

3. Ουμπέρτο Έκο, Το Εκκρεμές του Φουκώ, Σελ. 18. 

4. Κάπως έτσι ήρθαμε και εμείς στον κόσμο.

5. The Economist, Black holes and dark energy, February 18th, 2023, p.70.

#WritingCommunity #ReadingCommunity #Philosophy

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Kiss Of Fire. Αδύνατα αλλά πιθανά και Δυνατά αλλά απίθανα. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis