23:45  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Ό,τι Γυαλίζει Δεν Είναι Χρυσός.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 05:01
Διαβάστηκε 631 φορές

Η συνολική εικόνα έχει ως εξής: Το Παγκόσμιο Χρέος έχει πλέον φτάσει στο 355% του Παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 6%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7%. Κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 5% τα τελευταία 70 χρόνια συνοδεύτηκε από ύφεση1.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Πληθυσμός γερνάει. Το σημερινό ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται στην Τρίτη Ηλικία κυμαίνεται στο 25%. Τις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται να φτάσει στο 40%. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ξοδεύουν λιγότερα και αποταμιεύουν περισσότερα2.

Τα προηγούμενα συνιστούν έναν ιδανικό βιότοπο για την ανάπτυξη της παραοικονομίας. Ένας - υποτίθεται – υποσχόμενος κλάδος στη συγκεκριμένη ζούγκλα είναι τα κρυπτονομίσματα.

Ο κουρέας μου στην επαρχιακή πόλη που ζω ζήτησε τη γνώμη μου για τα κρυπτονομίσματα. Τον είχαν προσεγγίσει “σύμβουλοι επενδύσεων”. Όπως και με το χρηματιστήριο, έτσι και τώρα η “αγορά” γέμισε με “ειδικούς”. Του ανέφερα μερικά χαρακτηριστικά και τον παρέπεμψα σε μια σχετική ανάρτηση: https://www.crashnews.gr/economy/item/630.

Δεν είναι κακό κάποιοι να θέλουν να προστατέψουν ή να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση που με κόπους και στερήσεις δημιούργησαν. Είναι όμως καταστροφικό να παρασύρονται από την εύλογη επιθυμία τους και να εκτίθενται σε διαδικασίες που σε καμία περίπτωση όχι μόνο δεν θα μπορούν να ελέγξουν, αλλά πολύ πιθανόν να μην κατανοούν κιόλας.    

Δεν είμαι “ειδικός”. Δεν υπάρχουν “ειδικοί”. Στη δημοσίευση που αναφέρω συνόψισα τις απόψεις κορυφαίων παραγόντων που μπορούν και δρομολογούν εξελίξεις χωρίς να χρειάζεται να προπαγανδίζουν τη μια ή την άλλη θέση.

Αφορμή γι αυτήν την ανάρτηση αποτέλεσε η πληροφορία ότι η Ρωσία μελετάει την περίπτωση να επιτρέψει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Με την ευφορία που συνοδεύει τέτοιες ειδήσεις αποσιωπήθηκε ή αγνοήθηκε το γεγονός ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί το Bitcoin ως νόμισμα, αλλά μόνον εάν έχει προηγηθεί ο έλεγχος και η ταυτοποίηση της προέλευσης των κεφαλαίων. Δηλαδή η γνωστή διαδικασία KYC (Know Your Customer). Καμία σχέση με τα ψηφιακά μετρητά που οι περισσότεροι θέλουν. Στην πράξη κάτι πολύ κοντά στα CBDC (Central Bank Digital Currency). Δηλαδή απόλυτη επίβλεψη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ειδήσεις του Reuters, που περιλαμβάνονται στο video που επισυνάπτεται, διάφορες διασημότητες, όπως η Kim Kardashian, ο Matt Damon και ο Andres Iniesta, βρίσκονται σε δύσκολη θέση και μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση κανονιστικών αρχών εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχαν στην προώθηση των κρυπτονομισμάτων.

Κλείνοντας θυμάμαι αναπόφευκτα μια αποστροφή από το μνημειώδες Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη3 του Ηλία Πετρόπουλου. Έγραφε λοιπόν ο αείμνηστος συγγραφέας: Εξάλλου, δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του Απατεώνος με την έννοια του Κλέφτη. Ο Απατεών δεν παραγνωρίζει την Βούληση του Άλλου. Όμως ο Απατεών διαθέτει ανώτατη τεχνική - είναι ο διανοούμενος του είδους -, δεν επιθυμεί να ανήκει στον Υπόκοσμο, ούτε ο Υπόκοσμος τον αγκαλιάζει. Ο μάγος Απατεών κλέβει το Ναι του Άλλου. Απέναντί του ο Κλέφτης παραμένει απλός χειρώναξ.

Παραπομπές:

1 & 2: The Economist, February 5th – 11th 2022, p. 9.

3. Ηλίας Πετρόπουλος, Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη, Σελ. 27.

 #Bitcoin 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis