08:40  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

Η Απόκλιση

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 13:22
Διαβάστηκε 1012 φορές
Η Απόκλιση Γράφημα του Philipp Heimberger, Institute for Comprehensive Analysis of the Economy, Johannes Kepler University Linz. Μέσω του χρήστη Nicholas.

Η κοινωνική ανισότητα δεν είναι ούτε τεχνολογικό, ούτε οικονομικό φαινόμενο. Είναι πολιτικό και ιδεολογικό.

Thomas Piketty, Capital and Ideology.

 

Οι εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ζώνης του ευρώ, υπολογισμένες με την Ισοδυναμία της Αγοραστικής Δύναμης (purchasing power parity), έχουν διευρυνθεί σημαντικά κατά την περασμένη εικοσαετία. Η έκταση της απόκλισης τα τελευταία 10 χρόνια είναι δραματική.

Ισοδυναμία της αγοραστικής δύναμης είναι μια θεωρία συναλλαγματικών ισοτιμιών, που βασίζεται στο νόμο της μίας τιμής, σύμφωνα με την οποία μια μονάδα οποιουδήποτε νομίσματος θα πρέπει να αγοράζει την ίδια ποσότητα αγαθών σε κάθε χώρα.

Η σχετική ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης ορίζει ότι ο ρυθμός μεταβολής στις τιμές των προϊόντων πρέπει να είναι παρόμοιος όταν μετριέται σε ένα κοινό νόμισμα, με την προϋπόθεση ότι το κόστος μεταφορικών και τα διάφορα εμπόδια στο εμπόριο παραμένουν αμετάβλητα.

Η απόκλιση είναι δραματική. Ιστορικά είναι όμως αναπόφευκτη. Με την έναρξη της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης (1880-1940) που περιλάμβανε την καταιγιστική πρόοδο στη χημεία, τη χαλυβουργία, την ηλεκτροτεχνία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την παραγωγή οικιακών συσκευών οι βόρειες χώρες, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και εν μέρει τη Γαλλία, επένδυσαν πολλαπλάσια στην έρευνα και την παιδεία. Όταν οι βόρειες χώρες διέθεταν περί 3% του ΑΕΠ τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως απαιτούσαν οι παραγωγικές διαδικασίες της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, η Βρετανία, η Γαλλία και ο ευρωπαϊκός νότος, κατέβαλλαν περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ τους σε τόκους προς τους κεφαλαιούχους. Πιο συγκεκριμένα οι Βρετανοί δαπανούσαν για την παιδεία το 0,7% του ΑΕΠ και οι Γάλλοι το 1%. Ακόμη και το 1945, μέσα στα συντρίμμια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το 40% των Γερμανών παρακολουθούσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το άντιστοιχο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 20% και στη Γαλλία 30%1.

Η πανδημική κρίση θα εντείνει τις διαφορές υπέρ των ανεπτυγμένων δημοκρατιών του βορά. Με τις προαναφερθείσες εξαιρέσεις. Οι λαοί του νότου θα χειραγωγηθούν κατάλληλα και θα αναζητήσουν την παρηγοριά στη θρησκοληψία, στη συνωμοσιολογία και στην ξενοφοβία.

Η φράση στην επικεφαλίδα είναι το ιστορικό συμπέρασμα του νέου βιβλίου του Τομά Πικετί Capital and Ideology, όπως το πρότεινε ο ίδιος στην παρουσίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2020.

Παραπομπή:

Thomas Piketty, Kapital und Ideologie, C.H.Beck 2020, s 654-656

Στην πλειοψηφία τους οι κριτικές υποδέχτηκαν τις 1.312 σελίδες του βιβλίου διθυραμβικά. Οι εκδόσεις Harvard University Press (HUP), που ανέλαβαν και την προώθηση στην αγγλική γλώσσα, τόνιζαν μεταξύ άλλων στις 10 Μαρτίου 2020: Capital and Ideology is destined to be one of the indispensable books of our time, a work that will not only help us understand the world, but that will change it.( Το Κεφάλαιο και Ιδεολογία προορίζονται να είναι ένα από τα απαραίτητα βιβλία της εποχής μας. Ένα έργο που όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο, αλλά και που θα τον αλλάξει.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis