21:32  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ελίχρυσος ο Εδώδιμος

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 09:10
Διαβάστηκε 6539 φορές
Ελίχρυσος ο Εδώδιμος Midday, 1890, Vincent van Gogh.

Οι αυτό-καταγγελίες για τις μονοπωλιακές πρακτικές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, υπό τον φόβο των κυρώσεων από το Γερμανική Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων κρατικών μηχανισμών. Μηχανισμών, που σε κρίσιμες στιγμές, θα έχουν το κύρος και την ισχύ να μπορούν να παρέμβουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στο οποίο εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον εφετινό Ιούνιο η Καγκελάριος A Merkel προφήτευε δυσοίωνο το μέλλον του εν λόγω κλάδου. Η αυτορρύθμιση της αγοράς είναι ένας μύθος στο στόμα των παπαγάλων της ολιγαρχίας και ένα φάντασμα στα θολωμένα μυαλά των αφελών ακολούθων τους.

Στις 4 Απριλίου 2016 η διοίκηση της Volkswagen προέβαινε σε μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία, τόσο η ίδια η καταγγέλλουσα όσο και οι διοικήσεις των εταιριών BMW, Daimler, Audi και Porsche είχαν μετάσχει σε ενέργειες που ενδεχομένως αντέβαιναν στους νόμους περί ανταγωνισμού. Σχεδόν ταυτόχρονα παρόμοια αναφορά κατέθετε και η διοίκηση της Daimler. Η ηγεσία της βαυαρικής εταιρίας (BMW) αιφνιδιάστηκε και απάντησε με κάποιες οργισμένες δηλώσεις. Μια ακόμη λυκοφιλία, όπως θα δούμε παρακάτω, διαλύονταν.

Οι καταγγέλλοντες διαγκωνίζονταν σ’ μια, πραγματικά ανταγωνιστική, προσπάθεια αυτή τη φορά για να σώσουν τα τομάρια τους. Δεν επρόκειτο για όψιμη μεταμέλεια. Ειδικά για την VW, η οποία αιτούνταν ευμενή μεταχείριση και για τις θυγατρικές της, Audi και Porsche, το διακύβευμα ήταν τεράστιο. Οι διαπιστωμένες απάτες στους υπολογισμούς των ρύπων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της εταιρίας κυρίως στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015, έχουν αναγκάσει τη διοίκηση της δεύτερης σε μέγεθος εταιρίας του κόσμου να σχηματίσει ειδικά αποθεματικά για ενδεχόμενες αποζημιώσεις, ύψους περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ! Γνώριζαν ότι ο πρώτος που θα κατήγγελλε θα μπορούσε να εξασφαλίσει ασυλία.

Σε μια ανάλογη περίπτωση ένα χρόνο πριν την συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους κλάδους κατασκευής φορτηγών των Daimler, Volvo-Renault, Iveco και DAF για παραβιάσεις των νόμων περί ανταγωνισμού και κατ’ επέκταση αλλοίωση των κανόνων της αγοράς. Η εταιρία MAN, που είχε προβεί στις αποκαλύψεις, αν και είχε μετάσχει στις παράνομες πρακτικές του σχήματος, απαλλάχτηκε καταθέτοντας ως κύριος μάρτυρας εναντίον των υπολοίπων.

Στο διάστημα των σχεδόν έντεκα ετών, από το 2006 έως και το 2016, και σε περίπου χίλιες συναντήσεις, οι εξήντα ομάδες εργασίας των παραπάνω εταιριών, οι οποίες ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς στις κατηγορίες premium, χειραγωγούσαν τις εξελίξεις και επέβαλαν όρους, αναιρώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού, σε βάρος των καταναλωτών, των μετόχων και των προμηθευτών. Η διάρκεια, η συχνότητα και ο αριθμός των εμπλεκομένων στις συναντήσεις καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για ενδεχόμενη άγνοια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της για τα τεκταινόμενα. Έτσι με σκοπό την αποφυγή ενός ενδεχόμενου διασυρμού της πολιτικής και κεφαλαιουχικής ηγεσίας στο ανώτατο επίπεδο και όπως επιβάλλει η αρχή της προστασίας της διοίκησης, θα διαπομπευθούν οι αναλώσιμοι managers των επιχειρήσεων.

Οι ομάδες εργασίας διαβουλεύονταν και εισηγούνταν στις διοικήσεις τις προτάσεις τους, που αφορούσαν όλο το φάσμα της κατασκευής των αυτοκινήτων, προσδιορίζοντας ακόμη και τις διαφορές στις καινοτομίες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να προσδίδουν στοιχεία αδιαμφισβήτητης οικονομοτεχνικής υπεροχής σε κάποιον από τους συμμετέχοντες. Ακολούθως οι όροι υπαγορεύονταν και σε επιλεγμένους προμηθευτές, ακυρώνοντας στην πράξη τα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη. Τα προηγούμενα μεγέθη και άρα οι κίνδυνοι γίνονται αντιληπτά αν αναλογιστεί κάποιος ότι το περίφημο γερμανικό mittelstand, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες ανήκουν και οι εν λόγω προμηθευτές, δημιουργούν το 49% του παραγομένου προϊόντος στο δευτερογενή τομέα και διασφαλίζουν το 51% των θέσεων εργασίας. Η έμφαση δινόταν στον περιορισμό των αερίων ρύπων, κυρίως των πετρελαιοκίνητων. Όπως είναι γνωστό τα αυτοκίνητα με κινητήρες Diesel παράγουν σημαντικά λιγότερους αέριους ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, οι εκπομπές του οποίου ευθύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εκπέμπουν όμως πολύ περισσότερα οξείδια του αζώτου, τα οποία κυριολεκτικά δηλητηριάζουν τον αέρα, κυρίως των πόλεων, καθιστώντας τον επικίνδυνο για τους κατοίκους. Οι Ιάπωνες και συγκεκριμένα η μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία του κλάδου, η Toyota, είχε μια αξιόπιστη πρόταση. Η υβριδική της τεχνολογία, πληρώντας τα κριτήρια φιλικότητας προς το περιβάλλον, έθετε νέα δεδομένα στην αυτοκίνηση. Μάλιστα o τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Manuel Barroso συζητούσε, πριν υπαναχωρήσει, τη θέσπιση ποσόστωσης για οχήματα αυτής της τεχνολογίας στην Ένωση.auto kartell

Οι Γερμανοί δεν είχαν λύση. Περισσότερο εκ των ενόντων επινόησαν και αντιπρότειναν την τεχνολογία AdBlue. Το συγκεκριμένο χημικό μείγμα (ISO 22241) προστίθεται στο καύσιμο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και περιορίζει την παραγωγή των βλαπτικών οξειδίων του αζώτου. Έτσι όμως προέκυπτε το ζήτημα του όγκου και άρα της αποθήκευσης του μείγματος και των καυσίμων στα οχήματα. Ειδικά μετά την Euronorm 6 του 2011 και την παράλληλη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για τους ρύπους των Diesel και απο τις ΗΠΑ η πλήρωση των κριτηρίων θα απαιτούσε 50% επιπλέον χρήση AdBlue. Η πίεση στους κατασκευαστές που διαπίστωναν ότι οι εξελίξεις τους προσπερνούσαν αυξάνονταν τρομακτικά. Προέκυπτε το ζήτημα της διατήρησης των μεριδίων αγοράς, που όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι στο 80% στις κατηγορίες πολυτελείας. Επίσης ήταν και παραμένει αποδεκτό ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βρίσκεται στις πόλεις. Σήμερα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι συγκεντρωμένο στα αστικά κέντρα. Τα επόμενα χρόνια, ίσως και μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, αν δεν προκύψουν κατακλυσμιαίες καταστάσεις, το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχτεί στο 70%. Όλοι αυτοί μετακινούνται. Ο συνδυασμός των προηγούμενων με το τεχνικό αδιέξοδο που δημιουργούσε η ανάγκη αποθήκευσης σημαντικά μεγαλύτερων όγκων καυσίμων και μείγματος οδήγησε στην επινόηση του λογισμικού που χρησιμοποίησε τουλάχιστον η WVκαι η Audi. Αφού λοιπόν θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να απαιτήσουν από τους πελάτες τους να εφοδιάζουν τα οχήματά τους κάθε δύο ή τρείς χιλιάδες χιλιόμετρα με AdBlue εγκατέστησαν την συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφαρμογή που αναγνώριζε πότε ένα όχημα βρισκόταν σε κατάσταση ελέγχου καυσαερίων οπότε και ρύθμιζε ανάλογα τη ροή του χημικού μείγματος, ώστε οι ρύποι να μην υπερβαίνουν τα όρια. Στο μεταξύ και η Εισαγγελία της Στουτγκάρδης ερευνά την Mercendes, η οποία ήδη εξήγγειλε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του λογισμικού για  τρία εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητά της.      

Με έναν παρόμοιο τρόπο οι επικίνδυνες και αμφιλεγόμενες επενδυτικές πρακτικές της περιβόητης και αμαρτωλής Deutsche Bank, οδήγησαν περίπου το 20% της τράπεζας στην κινεζική HNA (9,9%) και στην οικογένεια Al-Thani (9,5%) του Κατάρ. Η διοίκηση της τράπεζας, προφανώς ενσωματώνοντας στους υπολογισμούς της το εκβιαστικό δίλημμα too big to fail1, υπολόγιζε να διασωθεί με χρήματα του γερμανικού δημοσίου. Για άλλη μια φορά όμως υπολόγιζε λάθος, επειδή λογάριαζε χωρίς τον θρυλικό πλέον W Schäuble. Η βαρύτητα της εξέλιξης μπορεί να εκτιμηθεί από το γεγονός ότι στην επίσκεψη του Xi Jinping στην Angela Merkel στο Βερολίνο, πριν τη συνάντηση των G-20, ο μόνος οικονομικός παράγοντας που συνόδευε τον Πρόεδρο της Κίνας ήταν ο Chen Feng, ο διευθύνων σύμβουλος της HNA.

Στην προαναφερθείσα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο η Καγκελάριος A Merkel σημείωνε μελαγχολικά ότι ο καθένας γνωρίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη σημερινή τους μορφή δεν πρόκειται να επιβιώσουν. Ο συγκεκριμένος κλάδος απασχολεί στη Γερμανία περί τους ένα εκατομμύριο εργαζομένους.

Ο καθένας επίσης γνωρίζει ότι ο συνδυασμός θλιβερής ματαιοδοξίας και αχαλίνωτης απληστίας δεν χαρακτηρίζει μόνο τον καπιταλισμό. Και αυτό το αναφέρω χωρίς καμμία διάθεση συμψηφισμού. Στα Ηθικά Νικομάχεια (1107 a 5) ο Αριστοτέλης (384 π.Χ.- 322 π.Χ.) υποστήριζε ότι μεσότης ἐστὶν ἡ ἀρετή.

ΥΓ: Η επικεφαλίδα σημαίνει φαγώσιμος (εδώδιμος) σανός (ελίχρυσος)

Κύρια πηγή: Der Spiegel, Nr 30/22.7.2017

Παραπομπή:

1. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Volkswagen για το 2016: Κύκλος εργασιών: 217,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Κέρδη προ φόρων: 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αριθμός εργαζομένων: 662.715. Ο όμιλος της Volkswagen ελέγχεται από τις οικογένειες Porsche και Piëch, που είναι απόγονοι και κληρονόμοι του ιδρυτή της επιχείρησης Ferdinand Porsche. (Πηγή: Stiftung Familienunternehmen) 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τίσις Κρυπτονομίσματα. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis