10:05  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ζωντανοί και Νεκροί

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 21:28
Διαβάστηκε 3194 φορές
Ζωντανοί και Νεκροί Neena Singh, From Darkness to Light, 2015.

Ο ποιητής μιλάει στον ποιητή,

το πνεύμα απαντάει στο πνεύμα.

Τα υπόλοιπα είναι απόνερα.

Henry Miller, Plexus, s 665.

-Είναι νέοι! Πως θα μπορούσαν να έχουν το χρόνο να…

-Η ηλικία δε σημαίνει τίποτε, διέκοψε. Δεν είναι η ηλικία που μας κάνει σοφούς. Ούτε ακόμη και η εμπειρία, όπως νομίζουν οι άνθρωποι. Είναι η ζωντάνια του πνεύματος. Οι Ζωντανοί και οι Νεκροί…Αν κάποιος, τότε Εσείς, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Μόνο δύο είδη ανθρώπων υπάρχουν σ’ αυτόν τον Κόσμο - και σε κάθε Κόσμο - οι Ζωντανοί και οι Νεκροί. Για ’κείνους που καλλιεργούν το πνεύμα, τίποτε δεν είναι αδύνατο. Για τους άλλους όλα είναι αδύνατα ή απίστευτα ή ανάξια. (Τελικά η ερώτηση δεν θα 'πρεπε να είναι για το αν υπάρχει Θεός. Η πραγματική απορία είναι για το αν εμείς υπάρχουμε για τον Θεό.)

Αν ζεις μέρα τη μέρα με το αδύνατο, αναρωτιέσαι τι σημαίνει αυτή η λέξη. Ή πολύ περισσότερο πως αυτή απέκτησε τη σημασία που έχει.

Υπάρχει ένας Κόσμος του Φωτός, στον οποίο όλα είναι καθαρά και φανερά. Υπάρχει και ένας Κόσμος της Σύγχυσης, όπου όλα είναι θολά και σκοτεινά. Αυτοί οι δύο κόσμοι είναι στην πραγματικότητα ένας. Εκείνοι που ζουν στον Κόσμο του Σκότους διακρίνουν μερικές φορές μια ανταύγεια από το Βασίλειο του Φωτός, εκείνοι όμως που ζουν στον Κόσμο του Φωτός δε γνωρίζουν τίποτε για το σκοτάδι. Οι άνθρωποι του φωτός δε ρίχνουν καμία σκιά. Το κακό τους είναι άγνωστο. Δεν γνωρίζουν επίσης τη μνησικακία. Κινούνται χωρίς αλυσίδες και δεσμά.

Henry Miller, Plexus. Rowohlt Verlag Hamburg 1955, s 660-661.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis