18:30  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Πρακτικά Μαθήματα Διπλωματίας.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 09:46
Διαβάστηκε 580 φορές
Πρακτικά Μαθήματα Διπλωματίας. Turku, Finland.

 

Ο Otto Von Bismarck,1815 - 1898, έλεγε: Προτιμώ να μαθαίνω από τα λάθη των άλλων για να αποφεύγω τα δικά μου1.

Οι Φινλανδοί φαίνεται ότι ακολουθούν την προτροπή του. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο επαναπροσδιορισμός της πρόθεσής τους να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ.

Ο ρεαλιστικός διπλωματικός ελιγμός αποδεικνύει ότι η Φινλανδία δεν βρίσκεται τυχαία στην πρώτη θέση2 της κατάταξης σε θέματα διακυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σηματοδοτούν μια καθοριστική ήττα της Δύσης. Η διαφαινόμενη έκβαση θα επηρεάσει καίρια και για μεγάλο διάστημα τις διεθνείς σχέσεις.

Η επόμενη μέρα θα βρει μειωμένα σοβαρά και ίσως αμετάκλητα το κύρος και τη θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πριν κάποιο διάστημα ο Economist3 απορούσε: Πώς μια χώρα με μια οικονομία περίπου στο μέγεθος της Ισπανίας, διαφθορά ισοδύναμη με αυτήν της Παπούα Νέα Γουινέα και προσδόκιμο ζωής χαμηλότερο από εκείνο της Λιβύης απέκτησε τέτοια γεωπολιτική επιρροή; Η Δύση πρέπει να πάρει μερικά μαθήματα από την επιτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η διαπίστωση του βρετανικού περιοδικού, που παρά τις κατά καιρούς επικρίσεις στον τρόπο διακυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου δεν μπορεί και μάλλον ούτε θέλει να κρύψει τον θαυμασμό του, σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρη.

Παραπομπές:

1. Παραθέτω το τσιτάτο, αν και η αυθεντικότητά του αμφισβητείται: Ihr seid alle Idioten zu glauben, aus Eurer Erfahrung etwas lernen zu können, ich ziehe es vor, aus den Fehlern anderer zu lernen, um eigene Fehler zu vermeiden. (Είστε όλοι ηλίθιοι που νομίζετε ότι θα μπορέσετε να μάθετε κάτι από την εμπειρία σας. Προτιμώ να μαθαίνω από τα λάθη των άλλων για να αποφεύγω τα δικά μου.)

Zitiert im Vorwort von "Das PIMS-Programm. Strategien und Unternehmenserfolg." von Robert D. Buzzell, Bradley T. Gale, Wiesbaden 1989.

2. The Legatum Prosperity Index 2021. The Legatum Institute is a London-based think-tank.

3 The Economist, 6 Οκτωβρίου 2019: How did a country with an economy the size of Spain, corruption on a par with Papua New Guinea and life expectancy below Libya win such geopolitical clout? The West should learn some lessons from Vladimir Putin’s success.  

 #Finland  #Putin #Ukraine #Diplomacy

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Αναπόφευκτο. Dilettanten-Verein. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis