16:18  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Τα Παράθυρα του Κόσμου.

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 19:39
Διαβάστηκε 572 φορές
Τα Παράθυρα του Κόσμου. Door To The Universe by Emiliano Deificus, 2018.

Προβάλλεται ευρέως και υποστηρίζεται ισχυρά μια τάση για ενδοσκόπηση και εσωτερικές αναζητήσεις. Το νέο βιβλίο της Michelle Obama, The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times. (Το Φως Μέσα Μας.) προβάλλεται από τους NYT, το USA Today και το Time ως ένα από τα must-read βιβλία της χρονιάς.

Ο Τζίντου Κρισναμούρτι, 1895 – 1986, είχε μιλήσει επίσης: για την ανάγκη να κοιτάξουμε μέσα μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, αν θέλουμε να κατανοήσουμε το άτομο κι επομένως και τις βαθιά ριζωμένες συγκρούσεις της κοινωνίας, αφού “εμείς είμαστε ο κόσμος”· το ατομικό μας χάος προκαλεί την παγκόσμια σύγχυση. (Jiddu Krishnamurti, The Light in Oneself - Αυτό Το Φως Μέσα Μας.)

Θα αποφύγω την αμετροέπεια μιας αξιολόγησης. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα. Η καθεμιά και ο καθένας μπορεί ή επιβάλλεται να υποστηρίζει και να πιστεύει ότι θέλει. Όταν όμως δημοσιοποιεί τις απόψεις και τα συμπεράσματά του εκτίθεται αναπόφευκτα στην κριτική. Ο τεκμηριωμένος σχολιασμός πρέπει να επιζητείται πάντα. 

Αν και δεν είμαι ειδικός στην ινδική φιλοσοφία, διαβάζω στις Ουπανισάδες1: Ο δημιουργός άνοιξε τα παράθυρα του κόσμου προς τα έξω. Γι’ αυτό βλέπουμε προς τα έξω και όχι μέσα μας. Κάθε σοφός, αντίθετα, κοιτάζει τον ίδιο τον εαυτό του, στρέφοντας τα μάτια προς τα μέσα, γιατί επιζητεί την αθανασία. (Georg Misch, Der Weg in die Philosophie, 1, s.283.)  

Κλείνοντας σημειώνω πως ο αποκρυφισμός (occultism) είναι ένα σύνολο θεωριών και πρακτικών που απορρέουν από την πίστη σε απόκρυφες ιδιότητες του ανθρώπου και της φύσης, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές λογικά και επιστημονικά, αλλά μόνο με διαλογισμό και άσκηση. Ο Ουμπέρτο Έκο* σημείωνε πως: ο αποκρυφιστής είναι επιδειξιομανής. Αντίθετα ο εσωτερισμός (arcane) είναι η αναζήτηση μιας γνώσης που μεταδίδεται μόνο με σύμβολα, σφραγισμένα για τους απίστους. (* Το Εκκρεμές του Φουκώ, Σελ. 555.)   

Παραπομπή:

1. Οι Ουπανισάδες είναι ινδουιστικά κείμενα, θεωρούνται ιερά, είναι παραρτήματα που επεξηγούν τις Βέδες και συμπεριλαμβάνονται στην ''Ιερή Αποκάλυψη'' σρούτι.

#TheLightWeCarry

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Don't be Fooled. Be Kind to Yourself »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis