19:02  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Μηδενισμός, ISIS, Ευρώπη

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 05:13
Διαβάστηκε 7566 φορές
Μηδενισμός, ISIS, Ευρώπη Έργο του George Grosz, 1893-1959.

Μια απάντηση στις πρακτικές της καταστροφής και στις επαγγελίες του μίσους.

Έχοντας φτάσει στο σημείο που προφήτευε ο μηδενισμός του Friedrich Nietzsche (1844- 1900): το καλό, ακριβώς, έχει την ανάγκη να δικιολογηθεί, ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα: για λόγους ηθικής θα σταματήσουμε μια μέρα να κάνουμε το καλό1. Η άκρατη αλαζονεία και η απότοκός της αδυναμία για συναίσθηση, κυρίαρχα γνωρίσματα στη λειτουργία των αγγέλων του θανάτου, αναιρούν το πρωταρχικό θεμέλιο κάθε συνύπαρξης, δηλαδή την πίστη. Την κάθε πίστη, με πρώτη αυτήν στην ίδια τη ζωή και στην αξία της. Οι αφιονισμένοι2 οπαδοί εκτελούν το δολοφονικό έργο της καταστροφής με αυταπάρνηση: αν κάποιος θέλει να γίνει δημιουργός, πρέπει να γίνει πρώτα εξολοθρευτής, για να κτιστεί ένα ιερό, πρέπει να γκρεμίσουμε ένα άλλο, έτσι είναι ο νόμος. Με θλιβερή, όσο και τετριμμένη σκληρότητα συνεχίζει ο μηδενιστής φιλόσοφος το παραλήρημά του. Την επιχειρηματολογία του θα τη ζήλευε κάθε απολογητής του εκδικητικού μισανθρωπισμού και της τυφλής βίας. Αν και μέχρι σήμερα δεν κατέστη γνωστός ο βαθμός επίδρασης του μηδενισμού στους επιτελείς του ISIS, οι ενέργειές τους ακολουθούν με ακρίβεια τις αρχές του συγκεκριμένου τρόπου σκέψης.

Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε γνωστό ότι στο κατάλυμα του Haji Bakr δεν βρέθηκε κανένα αντίτυπο του Κορανίου ή άλλο βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου. Το γεγονός, που αρχικά πέρασε απαρατήρητο, στη συνέχεια εξέπληξε. Ο ιρακινός Haji Bakr είχε υπάρξει επί σειρά ετών Συνταγματάρχης των Μυστικών Υπηρεσιών του Saddam Hussein και μέχρι το θάνατό του σε μια τυχαία συμπλοκή στη βόρεια Συρία Επιτελάρχης του Αρχηγού Abu Bakr al-Baghdadi. Όταν αναγνωρίστηκε ο νεκρός, η έρευνα στους χώρους διαμονής του έδειξε ότι αυτός είχε καταρτίσει το οργανόγραμμα του IS και είχε σχεδιάσει την εισβολή στη Συρία. Οι μέθοδοι του λαμπρού επιτελικού, όπως τον χαρακτήρισε ο διεθνής τύπος, αντέγραφαν και συνδύαζαν τα μέσα πειθαναγκασμού του S Hussein και τις επιχειρησιακές τακτικές του W Lenin, των ολιγομελών μονάδων, στελεχωμένων με επίλεκτους, αδίστακτους και αφιερωμένους μαχητές. Η αποτελεσματικότητά τους αποδείχτηκε τραγικά αναμφισβήτητη. Δεδομένου ότι τα κίνητρα και η στόχευση της οργάνωσης έχουν εκφραστεί επανειλημμένα και απροκάλυπτα από τους επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους και ο τρόπος δράσης καθίσταται αιματηρά σαφής, μια εκτίμηση των μελλοντικών ενεργειών του ISIS, όσο εμπεριστατωμένη και ακριβής κι αν είναι, στο τέλος δεν παύει να επαναλαμβάνει όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να περιμένουμε έτσι κι αλλιώς: αν προετοιμάζεσαι για το χειρότερο και ελπίζεις το καλύτερο, μπορεί και να επιβιώσεις. Το αντίστροφο, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι αυτοκαταστροφικό. Εκείνο που μετράει τώρα είναι να συνειδητοποιήσουμε τον πόλεμο που μας έχει κηρυχτεί και να εστιάσουμε στις συνέπειές του, που ήδη μας επηρεάζουν.

Ένα άλλο γεγονός που όχι μόνο εξέπληξε, αλλά και θορύβησε τις δυτικές κυρίως ηγεσίες ήταν το εύρος των πηγών και η διαχείριση των πόρων απο το Ισλαμικό Κράτος. Σε μια επείγουσα και εμπιστευτική συνάντησή τους στο τουρκικό μεσογειακό θέρετρο Belek, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Υπουργοί Οικονομικών των G 7 ενημερώθηκαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες και την FATF3 για την οικονομική κατάσταση του IS και τους δίαυλους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του. Οι παριστάμενοι έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης ξεπερνάνε πλέον τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Διαχειριζόμενο το Ισλαμικό Κράτος κατά καιρούς περιοχές σχεδόν στο μέγεθος της Βρετανίας (229.848 Km2) συγκέντρωσε, πέρα από τις εισφορές των πιστών, απάγοντας, εκβιάζοντας και μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου λαθρεμπορίας πετρελαίων, αρκετό πλούτο, ώστε πρόσφατα κυκλοφόρησε και το δικό του νόμισμα, το χρυσό δηνάριο. Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν για το ότι οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν κατά κόρον τα πιο εξελιγμένα μέσα της οικονομικής τεχνολογίας, όπως το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, για την κίνηση των κεφαλαίων τους, εξασφαλίζοντας έτσι σχετική ανωνυμία και ταχύτητα στις συναλλαγές τους. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό υποκαθίσταται από την παραδοσιακή μέθοδο hawala. Δηλαδή αλυσιδωτές μεταβιβάσεις χρημάτων μέσω δικτύων έμπιστων επιχειρήσεων και ιδιωτών. Η επιτυχία των επιτελών του IS αποτυπώνεται στο ότι τα ποσά που κατόρθωσαν να συσχετίσουν με την οργάνωση και να τα δεσμεύσουν οι δυτικές υπηρεσίες ελέγχων έως και τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με το Der Spiegel φτάνουν στα 5.300 (πέντε χιλιάδες τριακόσια) ευρώ μόνο!

Περιορίζομαι στη μάλλον άγνωστη περίπτωση του Haji Bakr και στην περιληπτική αναφορά του επιπέδου της οικονομικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους εκτιμώντας ότι είναι αρκετά για να περιγράψουν έναν υποτιμημένο αντίπαλο, που ίσως ακόμη και τώρα να θεωρείται από αρκετούς ως ένα ασύντακτο συνονθύλευμα φανατικών θρησκόληπτων. Αν στα προηγούμενα προστεθούν η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της οργάνωσης και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, η απειλή γίνεται εξαιρετικά εκρηκτική. Μια απειλή που μεγεθύνεται από την απήχηση των κηρυγμάτων του IS στους καταπιεσμένους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής και κατά ένα μέρος στους μουσουλμάνους της Δυτικής Ευρώπης. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τη Eurostat μόνο στη Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία ζουν περί τα 35 εκατομμύρια μωαμεθανοί πολίτες και ακόμη ότι οι πέντε από τους οκτώ τρομοκράτες των πρόσφατων επιθέσεων κατείχαν νόμιμα ευρωπαϊκά διαβατήρια. Σίγουρα ανάμεσα σ’ όλους αυτούς θα βρίσκονται κάποιοι, δε χρειάζεται να είναι πολλοί, που θα αποδίδουν αυθαίρετα την προσωπική τους αποτυχία και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό στις φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Με την έννοια αυτή και το πλαστό συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στους χώρους των επιθέσεων δεν ήταν καθόλου τυχαίο και οι σπασμωδικές αντιδράσεις αρκετών ευρωπαίων προϋπολογισμένες: Υψώστε φράχτες και δείξτε στους πρόσφυγες ότι είναι ανεπιθύμητοι. Σηκώστε τείχη και απομονώστε τους αλλόθρησκους συμπολίτες σας. Το μήνυμα είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο: ο θάνατος είναι εκεί και θα σας βρει, όποιοι κι αν είστε, όπου κι αν είστε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει γιατί. Τα μέσα και ο σκοπός ταυτίζονται. Παράλογο δεν σημαίνει αναγκαστικά και άσκοπο: ο φόβος πλανιέται ήδη πάνω από την Ευρώπη. Ο μοναχικός εκτελεστής δεν σκέφτεται, απλά ενεργεί. Σκοτώνω, άρα Υπάρχω. Οι Ισπανοί φασίστες ορμούσαν στη μάχη κραυγάζοντας Viva la Muerte (ζήτω ο θάνατος). Η θρησκεία ή η ιδεολογία αποτελούν απλώς το άλλοθι του μηδενιστή ή του τρομοκράτη. Ξεχνάμε ότι στο θέατρο του παραλόγου και στη ρητορική του μίσους οι ιστορικές επιδόσεις των ευρωπαίων κατέχουν ακόμη τα πρωτεία. Η ίδια η Πόλη του Φωτός ήταν που εδραίωσε την περιώνυμη επανάστασή της σε 283 χιλ κομμένα κεφάλια. Σήμερα μας ενοχλεί και μας αναστατώνει η Marine Le Pen, όταν απλώς επαναλαμβάνει αυτό που υποστήριζε με πάθος ο ήρωας της γαλλικής επανάστασης Saint-Just: όταν κινδυνεύει η πατρίδα, όλοι είναι ένοχοι. Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για πόλεμο. Ίσως όλοι να κάναμε το ίδιο στη θέση του. Όμως ως ετεροχρονισμένη αντίδραση αιτιολογεί εν μέρει τη δράση του τρομοκράτη και αφήνει υπόνοιες για υποκριτική στάση. Μια από τις πλέον ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, που θεμελίωσε τα δικαιώματα του ανθρώπου, θα έπρεπε να προστατεύει τα ιδεώδη του ανθρωπισμού παντού και όχι μόνο στην επικράτειά της και μάλιστα αφού δεχτεί πρώτα επιθέσεις.

Όμως δεν είναι η ώρα για μεμψίμοιρες αυτοκριτικές και ηθικά αυτομαστιγώματα. Τα ευρωπαϊκά εγκλήματα και τα ολοκαυτώματα του περασμένου αιώνα δεν θα ξεχαστούν ποτέ και δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην επαναληφθούν ποτέ. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της συλλογικής δράσης και της μερικής εξιλέωσης. Η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των πολιτών της Ένωσης να υπερασπιστούν την κοινή πατρίδα και τις αξίες της θα δείξει το βαθμό επιτυχίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των ηγεσιών της Ευρώπης να μην επιτρέψουν τον μισαλλόδοξο διχασμό και την εμφύλια βία στο εσωτερικό και να προστατέψουν τις ιδέες του Διαφωτισμού (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη) στο εξωτερικό θα δείξει ότι έχουν διδαχτεί από την ιστορία τους.

Παραπομπές:

1. Ο Νίτσε και ο Μηδενισμός, Αλμπέρ Καμύ, Ο επαναστατημένος άνθρωπος, Σελ 115.

2. αφιονίζω -ομαι : 2 γ: κυριεύομαι από ένα βίαιο συναίσθημα οργής και μανίας, λυσσάω. (Πύλη για την ελληνική γλώσσα, Λεξικό της κοινής νεοελληνικής)

3. FATF (Financial Action Task Force): Υπηρεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με έδρα τη γαλλική πρωτεύουσα, 36 χώρες μέλη, που ασχολείται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι άθλιοι Η Μηχανή του Ήλιου »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis