22:49  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Homo digitalis - Η ψηφιακή μετάλλαξη του πολίτη σε πολιτικό

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 23:40
Διαβάστηκε 1973 φορές

Η άποψη ότι οι πολιτικοί ζουν σ΄ ένα δικό τους ‘κόσμο’ ακούγεται συχνά, λέγεται για να τους θίξει και είναι σωστή. Όχι όμως δεν πιάνει, αλλά κάποιοι το διασκεδάζουν κιόλας, ‘είμαστε εκεί, αλλά έχουμε βρεί και αρκετούς γνωστούς’ λένε. Η αλήθεια είναι ότι κι αυτό είναι σωστό, αν και όχι αναγκαστικά ευχάριστο, επειδή στους ‘αρκετούς γνωστούς’ αυτού του ‘κόσμου’, ή έστω σε μία εκδοχή του, ανήκουμε κι εμείς διευρύνοντας τον ραγδαία. Και δεν είναι ευχάριστο, αφού η σχέση του πλαστού αυτού κόσμου με ότι εμείς οι κανονικοί άνθρωποι καταλαβαίνουμε ως πραγματικότητα είναι φαινομενική. Γι αυτό αγανακτούμε πιστεύοντας ότι μιλάμε εις ώτα μη ακουόντων κι αυτοί απορούν που δεν εκτιμούμε το πλούσιο έργο τους.

Στον κόσμο λοιπόν αυτόν κυριαρχούν τα φώτα της δημοσιότητας, η συνεχής παρατήρηση, η αναζήτηση της απήχησης. Οι σκηνοθετικοί αυτοί όροι λειτουργίας υπαγορεύουν συμπεριφορές, σύμφωνα με τις επιθυμίες του παραγωγού. Με παρόμοιο τρόπο σκηνοθετούμαστε κι εμείς στο διαδίκτυο. Σε δική μας παραγωγή, πρωταγωνιστές τους εαυτούς μας και ίδιους στόχους. Προβολή, αναγνωρισιμότητα, επιβράβευση. Ως εδώ είναι σίγουρα θεμιτό, μάλλον αναγκαίο και γιατί όχι και κερδοφόρο. Όμως είμαστε πολύ κοντά, αν δεν φτάσαμε ήδη στο σημείο, όπου μοιάζουμε ή και γινόμαστε αυτό που κατηγορούμε. Αν τα αντίρροπα δεν είναι ισχυρά, οι στόχοι της εικόνας που δημιουργήσαμε, αρχίζουν να μας διαμορφώνουν και να μας καθοδηγούν. Προπαγανδίζουμε τον εαυτό μας, με τις απαραίτητες προσαρμογές και τις αναπόφευκτες εκπτώσεις, για να επιτύχουμε την αποδοχή και τα απαραίτητα οφέλη της. Δημοσκοπούμε παρακολουθώντας ανελλιπώς τα likes, followers, clicks. Κάνουμε scoringκαι συγκρίσεις, γινόμαστε ανταγωνιστικοί, επιδιώκουμε την επικράτηση. Μπορούμε να επιχειρούμε ανεξέλεγκτα, χωρίς όρια και φραγμούς στην απεραντοσύνη του internet, που μας καταγράφει στην αιώνια μνήμη του. Ο αριθμός όσων εκτίθενται αυξάνεται εκθετικά. Παρεπόμενα ο αριθμός όσων θα επιτυγχάνουν θα μειώνεται δραματικά. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει την αδιαφορία και ανώνυμη όπως και πριν, αλλά απογοητευμένη, θα επιστρέψει σε μια πραγματικότητα πιο πεζή, πιο σκληρή και ίσως ξένη. Για να μην μιλήσουμε για όσους θα ζήσουν την εξοντωτική εμπειρία της διαπόμπευσης (shitstorming). Κάποιοι μάλιστα χωρίς να το θέλουν κιόλας, αφού με ένα smartphone ο καθένας μπορεί να γίνει ο paparazziτου άλλου. Έτσι για πλάκα.

Η διακίνηση των πληροφοριών και η διαχείριση της εικόνας χωρίς μεσάζοντες και τιμητές απαιτεί αυτοέλεγχο και νοημοσύνη, χωρίς απαραίτητα να αλλοιώνεται η αυθεντικότητα και η δύναμη της έκφρασης. Το διαδίκτυο προσθέτει στη διαφάνεια και στην επικοινωνία και άρα στη δημοκρατία. Παρά τις ‘παιδικές του αρρώστιες’, μπορεί να γίνει το βήμα όλων των ανώνυμων ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που η φωνή τους δύσκολα θα ξεπερνούσε τα όρια της παρέας ή της γειτονιάς. Όμως προσοχή. Το internetούτε συγχωρεί, ούτε ξεχνά.

Να θυμάστε:Δεν υπάρχουν δηλητήρια. Όλα είναι θέμα δόσης.                         

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ξενέρωτος Κόσμος »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis