06:42  Τρίτη, 14  Μαϊου  2024 
elendetr

Εἰς Μνημόσυνον Αἰώνιον

Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 11:19
Διαβάστηκε 7899 φορές

Στη σεπτή μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και σε αιώνιο μνημόσυνο εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι στο βωμό της απατηλής υπόσχεσης για την ανεξαρτησία τους. Ανάμεσά τους και οι αντάρτες Βασίλειος και Παρασκευάς Παράσογλου από το Mahmutlu της επαρχίας Μερζιφούντας, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 18 Αυγούστου 1921 στην Αμάσεια του Κεντρικού Πόντου απο τα περιβοήτα İstiklâl Mahkemeleri (Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας).

Η πραγματική συνύπαρξη και η ειλικρινής συνεργασία, στις οποίες είναι υπερκαθορισμένες οι δύο χώρες και οι λαοί τους, δεν μπορεί να θεμελιώνεται στην παραποίηση, στη λήθη και στην προσποιητή άγνοια.

Παραθέτω ένα αντιθετικό ζευγάρι τούρκικων παροιμιών για το θέμα της φιλίας. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ισχύουν εκ περιτροπής και οι δύο:

Eski düşman dost olmaz. Olsa da dürüst olmaz.(Ο παλιός εχθρός δεν γίνεται φίλος. Κι αν γίνει δεν είν’ αληθινός.) Eski dost düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez. (Ο παλιός ο φίλος δεν γίνεται εχθρός κι ο καινούργιος δεν είναι σταθερός.)

Στην ερμηνεία του παραδοσιακού αντάρτικου ένας σπουδαίος και αυθεντικός λυράρης. Ο Σημαιοφορίδης (Μπαϊρακτάρης) Χρήστος, Κρώμνη 1906 – Αθήνα 1981.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « video meliora Πάρθεν: Η Άλωση »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis