07:43  Τετάρτη, 15  Μαϊου  2024 
elendetr

Έρημο Πουλί.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 23:07
Διαβάστηκε 8468 φορές

Τι πρέπει να ’χει ένα έρημο πουλί;

Πρώτο, πετά στο πιο ψηλό σημείο.

Δεύτερο, δεν το νοιάζει η συντροφιά,                                                           St. John of the Cross

            ακόμη κι από τ’ αδέρφια του.

Τρίτο, γυρνά πάντα το ράμφος τους κατά τους ουρανούς.

Τέταρτο, δεν έχει ένα χρώμα ορισμένο.

Πέμπτο, κελαϊδά πολύ απαλά.

 

Άγιος Ιωάννης του Σταυρού, 1542-1591. Λόγια Φωτός και Αγάπης. Ο κατά κόσμον Juan de Yepes y Álvarez υπήρξε Ισπανός Μυστικιστής. Μοναχός του Τάγματος των Καρμελιτών1, Ιερέας και από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Αντιμεταρρύθμισης2. Ένας από τους 36 Διδασκάλους της Εκκλησίας3 (Doctor of the Church - Η λατινική λέξη doctor σημαίνει δάσκαλος).

Στον πίνακα του El Greco στην επικεφαλίδα άποψη του Toledo με το Μοναστήρι όπου κρατούνταν ο εικονιζόμενος Άγιος Ιωάννης του Σταυρού.

Παραπομπές:

1 Προστάτης του Τάγματος των Καρμελιτών Μοναχών είναι ο ελληνικής καταγωγής Πάπας Τελεσφόρος, ο οποίος θήτευσε από το 126 έως το137. Υπήρξε ενάρετος και τιμάται ιδιαίτερα από τους μοναχούς, αφού είχε τη φήμη του αναχωρητή. Εισήγαγε τη νηστεία της Σαρακοστής, θέσπισε τη Μεταμεσονύκτια Λειτουργία των Χριστουγέννων και τον εορτασμό του Πάσχα την Κυριακή. H μνήμη του τιμάται τόσο από τους καθολικούς, στις 5 Ιανουαρίου, όσο και από τους ορθοδόξους, στις 22 Φεβρουαρίου.

2 Η Αντιμεταρρύθμιση υπήρξε κίνημα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τον 16ο αιώνα με αφορμή την Μεταρρύθμιση και σκοπό την ανάσχεση των ιδεών των Διαμαρτυρομένων που υπέσκαπταν τα θεμέλια της κυριαρχίας των Καθολικών. Το κίνημα υιοθέτησε και βίαια μέτρα αντίδρασης, όπως η Ιερά Εξέταση και ο Κατάλογος Απαγορευμένων Βιβλίων. Από την άλλη πλευρά ο Προτεσταντισμός και το νόμιμο παιδί του, ο καπιταλισμός, υπήρξαν υπεύθυνοι για το θάνατο του ολύμπιου στοιχείου και τη γέννηση του αστισμού. ( Phyllis A. Tickle, Απληστία, Σελ 54)

3 Να σημειώσω ότι στους ανακηρυγμένους ως Διδασκάλους της Εκκλησίας περιλαμβάνονται μορφές, όπως ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας, η Αγία Τερέζα της Άβιλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Καισαρείας Βασίλειος ο Μέγας, η Αγία Αικατερίνη της Σιένα, ο Ιερός Αυγουστίνος, ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, ο Θωμάς Ακινάτης, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα Λυκάκια ο ζωντανός θάνατος »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis