16:43  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Ξενοφοβία

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 06:03
Διαβάστηκε 4404 φορές

Rulers of the world: read Karl Marx!

The Economist, May 3rd 2018.

Η φωτογραφία της επικεφαλίδας μπορεί ή πρέπει να προκαλεί θλίψη με την αντιφατικότητά της. Ωστόσο η συγκέντρωση των πολιτών στην πόλη Chemnitz που κραυγάζουν έξω οι ξένοι γύρω από την προτομή του Μαρξ δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Οι ρατσιστικές ταραχές που δυσφημούν τον τελευταίο καιρό την ευρύτερη περιοχή της Σαξονίας έχουν την προϊστορία τους στις ανατολικές επαρχίες της Γερμανίας, ήδη από την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η βία που έχει την προέλευσή της στις φυλετικές διακρίσεις δεν αποτελεί μονοπώλιο των ακροδεξιών.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Harry Waibel από τη σύσταση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 μέχρι και την κατάλυσή της το 1990 σημειώθηκαν στην επικράτειά της 8.600 νεοναζιστικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά περιστατικά προπαγάνδας και βιαιοπραγίας που είχαν ως αποτέλεσμα και δέκα νεκρούς. Τα αρχεία της DDR που ερεύνησε ο H Waidel αναδεικνύουν και άλλες ομοιότητες με ότι συμβαίνει σήμερα. Πέρα από την υβριστική και μειωτική συνθηματολογία, τη μεθοδολογία των επιθέσεων του όχλου πάντα εναντίον λίγων και απομονωμένων αλλοδαπών, η αδιαφορία της αστυνομίας και η απροθυμία του κομματικού κράτους της SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) να προλάβει ή να καταστείλει τα φαινόμενα σχεδόν ταυτίζονται με ότι γίνεται και σήμερα. Λέω σχεδόν, επειδή τώρα γίνονται και κάποιες προσαγωγές και διώξεις.  Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά οργανώνονταν εναντίον συντρόφων από αδελφά κόμματα, κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό είναι επίσης και το γεγονός ότι τις ίδιες εκείνες δεκαετίες στη Δυτική Γερμανία δεν σημειώνονταν παρόμοια περιστατικά. Μάλλον είχε κατανοηθεί η συμβολή των Gastarbeiter στην ευημερία της χώρας.

Στο μεταξύ, παρά την άνοδο του AfD και σε πείσμα διάφορων περισπούδαστων φλυαριών, το βιοτικό χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών περιοχών έχει περιοριστεί σημαντικά. Έτσι 28 χρόνια μετά την επανένωση το κατά κεφαλήν εισόδημα των ανατολικών το 2017 είχε φτάσει στο 73,2% των δυτικών. Οι μισθωτοί μάλιστα πέτυχαν υψηλότερες απολαβές, έχοντας φτάσει στο 82% του επιπέδου των δυτικών.

Τα προηγούμενα είναι δυσνόητα ή προβοκατόρικα για τους ιδεοληπτικούς· οι υπόλοιποι απλώς ξέρουν ότι οἱ πλεῖστοι ἄνθρωποι κακοί (Βίας ο Πριηνεύς, 600-530 π.Χ. Ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας)

Κύρια Πηγή:

Der Spiegel, Nr 36/1.9.2018, s 10-20 & Nr 39/22.9.2018, s 66.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κατοστάρικο Η Ακαταμάχητη Γοητεία της Αυταπάτης »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis