16:36  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Η Συνηθισμένη Ποικιλία Ανθρώπινων Σκουπιδιών.

Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 01:09
Διαβάστηκε 814 φορές
Η Συνηθισμένη Ποικιλία Ανθρώπινων Σκουπιδιών. Photo Reuters

Μετά την παρακολούθηση του σύντομου video που αφορά τις ευρεσιτεχνίες των φαρμάκων* και προηγείται θα ήταν χρήσιμη η ανάγνωση του αποσπάσματος που ακολουθεί:

 

Άρχισα να αναπτύσσω μια αντιπάθεια για τους φίλους της Λόις. Δεν μπορώ να πω ότι τους έβρισκα συγκεκριμένα κάτι αρνητικό. Απλούστατα ήταν η συνηθισμένη ποικιλία ανθρώπινων σκουπιδιών που συναντάει κανείς στους κήπους. Υπήρχαν μερικοί οι οποίοι είχαν αυτό που η Λόις, ελλιπώς ενημερωμένη επί του θέματος, το θεωρούσε ως "θέση", οι οποίοι όμως δεν είχαν λεφτά, αλλά τους άρεσε το τσάμπα ποτό στης Λόις.

Υπήρχαν κι άλλοι οι οποίοι δεν είχαν "θέση" αλλά είχαν περισσότερα λεφτά από τη Λόις και ήξεραν πιο πιρούνι να χρησιμοποιήσουν. Τέλος υπήρχαν κι εκείνοι που δεν είχαν σε μεγάλες δόσεις ούτε θέση ούτε λεφτά, όμως είχαν πίστωση στα καλύτερα καταστήματα ένδυσης και που η Λόις τους δούλευε ψιλό γαζί. Διάβαζαν όλοι τους το Vanity Fair και το Harper's Bazaar (αναλόγως φύλου, αν και μερικοί τα διάβαζαν και τα δύο), καθώς και το Smart Set και πετούσαν αποσπάσματα από την Ντόροθι Πάρκερ, και όσοι είχανε πάει μόνο στο Σικάγο γλείφανε εκείνους που είχανε πάει στη Νέα Υόρκη, και όσοι είχανε πάει μονάχα στη Νέα Υόρκη γλείφανε όσους είχανε πάει στο Παρίσι.

Όπως είπα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν συγκεκριμένα κάτι αρνητικό, μερικοί μάλιστα ήταν πολύ συμπαθητικοί και ενδιαφέροντες. Το μόνο κακό που τους έβρισκα, το παραδέχομαι τώρα καθώς κάνω τις αναδρομές μου, είναι πως ήταν φίλοι της Λόις. Αρχικά κράτησα κάποιες αποστάσεις, μετά κρατούσα μια στάση που Λόις χαρακτήρισε ξιπασμένη.

Robert Penn Warren, Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά, Πόλις 2021,Σελ. 387-388.

*Μετά τη χτεσινή, 5.5.2021, τεκμηριωμένη πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden να υποστηρίξει την πρόταση για την αποδέσμευση της παρασκευής των εμβολίων κατά covid 19 από τους περιοσμούς που θέτουν οι νόμοι για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ορισμένα ελληνικά μέσα αποτόλμησαν προσβλητικά, θρασύτατα και προκλητικά να υποστηρίξουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιγράφει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Έτσι μια υπενθύμιση των απόψεων του κ. Κυρ. Μητσοτάκη επί του θέματος είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Θα έλεγα και κάτι περί Αιδούς (Ντροπή) και Αργείων (Ελλήνων), είναι όμως αποδεδειγμένο ότι το συγκεκριμένο "πολιτικό" προσωπικό και οι ακόλουθοί του αδιαφορούν παγερά για τέτοιες "αναχρονιστικές" έννοιες όπως η κοινωνική ευθύνη. Επίσης, σε ανταπόδοση των ωφελειών και προνομίων που απολαμβάνουν, θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την εμπορική εκμετάλλευση των φαρμάκων από τους προστάτες τους, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η ανάπτυξη των εμβολίων χρηματοδοτήθηκε είτε εξ ολοκλήρου (Ρωσία, Κίνα, Κούβα) είτε στο μεγαλύτερο μέρος της (Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία) από τους κρατικούς προϋπολογισμούς**. Δηλαδή από τους φορολογουμένους. Απολαύστε λοιπόν την σαρκαστική και ειρωνική ελληνική εκδοχή των μεσαιωνικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που δεσπόζουν στη χώρα, οι οποίες - ας μην το ξεχνάμε αυτό - επιβλήθηκαν ελεύθερα κι αβίαστα από την πλειοψηφία των συνελλήνων  - "φίλων της Λόις", με γνωστό το ποιόν των πρωταγωνιστών. (** Όποιοι ενδιαφέρονται για περισσότερα ας αναζητήσουν την ανάρτηση του BBC: Covid: US backs waiver on vaccine patents to boost supply)

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ironbark Ο Γιατρός του Χωριού »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis