22:00  Πέμπτη, 18  Απριλίου  2024 
elendetr

(American)Snipe(r)

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 22:57
Διαβάστηκε 1778 φορές

Τώρα έγινα ο Θάνατος. Ο Καταστροφέας των Κόσμων.

Μπαγκαβάτ-Γκίτα, Ιερό Ινδουιστικό Έπος

Το αγγλικό ρήμα snipe σημαίνει δύο πράγματα: το χτύπημα υπό κάλυψη και απόσταση ή τη δυσάρεστη και ανεπιθύμητη κριτική. Στο κείμενο που ακολουθεί θα υποστηρίξω την πρώτη έννοια χρησιμοποιώντας τη δεύτερη.Με αφορμή την υπόθεση του τελευταίου κινηματογραφικού έργου (American Sniper) του ακμαίου 84-χρόνου Clint Eastwood, παραθέτω κάποιους τρόπους αντιμετώπισης της βίας στην ασύμμετρη εκδοχή της.

Στην εν λόγω ταινία εξαίρεται η δράση του Αμερικανού Ελεύθερου Σκοπευτή Chris Kyle στο Ιράκ την περίοδο 2003-2009. Ο πρωταγωνιστής, τον οποίο υποδύεται ο Bradley Cooper,φέρεται να εξολόθρευσε 160 στόχους1, πριν αποσυρθεί τραυματισμένος ψυχικά και χαθεί πρόωρα, το 2013 σε ηλικία 40 ετών, από κάποιον βαρύτερα πληγωμένο συμπολεμιστή του. Η ταινία που ξεπέρασε ήδη τα 400 εκ δολάρια σε εισπράξεις, παρά την απήχησή της, απέσπασε και αρνητικές κρητικές από προοδευτικές φυσιογνωμίες του Hollywood, όπως ο Michael Moore (Fahrenheit 9/11) και ο Seth Rogen (The Interview). Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες εστίασαν στο ότι η εκ του ασφαλούς εξόντωση δεν ενδείκνυται για την ηρωοποίηση ύπουλων δειλών2, κατά τη γνώμη τους, εκτελεστών. Ο Clint Eastwood απάντησε λακωνικά χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους κριτικές ως ηλιθιότητες. Συμφωνώ με τον σκηνοθέτη. Η ζωή και ειδικά μια από τις πιο αθλιότερες πτυχές της, όπως ο πόλεμος, δεν προσομοιάζει στους διαγωνισμούς Savoir Vivre. Η παραπλάνηση στο πεδίο είναι κανόνας επιβίωσης και προϋπόθεση επιτυχίας. Οι άρτια σκηνογραφημένοι σφαγιασμοί αιχμαλώτων και από ανήλικους επιβεβαιώνουν την ανάγκη εφαρμογής ανορθόδοξων μεθόδων αντιμετώπισης. Εννοείται ότι δεν έχω αυταπάτες, ως προς το ότι οι πολιτισμένοι ειρηνιστές των άνετων σαλονιών και των ευήλιων παραθύρων είναι αδιαπέραστοι από παρόμοιες πρωτόγονες κοινοτυπίες. Οι άλλοι μπορούν να μετέρχονται όποιας μορφής βία θέλουν και σε βάρος οποιουδήποτε επιλέξουν. Εμείς οφείλουμε να κρατάμε και ένα επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι τα υψηλά πολιτισμικά επιτεύγματα της πάντα επίκαιρης Γαλλικής Επανάστασης θεμελιώθηκαν πάνω σε 283 χιλ πτώματα.Κάπου εδώ θα περάσω στην αξιοθρήνητη ελληνική πραγματικότητα, θέτοντας ένα ερώτημα: Ποιος ύποπτος καθωσπρεπισμός εμποδίζει την ασύμμετρη αντίδραση στην ασύμμετρη δράση; Γιατί η αγέλη των θρασύδειλων bully boys θα πρέπει να απολαύσει, χαιρέκακα μάλιστα, τα προνόμια του νομικού πολιτισμού3 μας, την ώρα που το απρόκλητο θύμα τους, σκυλευμένο από τα αδέσποτα, θα σαπίζει αναπάντεχα στον υγρό και σκοτεινό τάφο;Σταματάω εδώ από σεβασμό στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που σ’ αυτόν αφιερώνεται το άρθρο. Που πέταξε στην αιώνια ελευθερία αφήνοντας τα περιτρίμματα να κρύβονται στα φουστάνια των προστατών τους, μακριά από τη σιωπή των νεκροζώντανων της περιττής παρέας του. Πριν κλείσω μια παρέκβαση. e saΗ Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στις χώρες, όπου επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών. Μια από τις μορφές είναι ο δημόσιος αποκεφαλισμός. Σε ειδεχθείς περιπτώσεις η ποινή μπορεί να εκτελεστεί από του συγγενείς του θύματος. Σύμφωνα με τον Δήμιο της Τζέντα στις περιπτώσεις αυτές το θέαμα είναι ιδιαιτέρως αποκρουστικό, ακόμη και γι’ αυτόν τον ίδιο, αν και αρκετοί ζητωκραυγάζουν.Αλλά αυτοί σίγουρα δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με μας, οπότε και είναι χαμηλού επιπέδου. Ένας που μοιραζόταν τις δικές μας αξίες, ο Αλέκος Παναγούλης, είχε προφητεύσει στη Δίκη των Συνταγματαρχών ότι η ατιμωρησία θα προκαλέσει την αυτοδικία. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε η 17 Νοέμβρη.

1.Μ’ αυτές τις επιδόσεις ο Chris Kyle βρίσκεται μακράν χαμηλότερα στην κατάταξη των δέκα αποτελεσματικότερων ομότεχνων του του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο 10ος είχε πάνω από 400 στόχους. Ο 1ος κοντά στους 1.000

2.Οι χαρακτηρισμένοι ως ύπουλοι δειλοί, Ελεύθεροι Σκοπευτές, δρουν συνήθως μόνοι βαθιά μέσα στις γραμμές του εχθρού και το πρώτο σοβαρό λάθος τους το πληρώνουν με τη ζωή τους. Κατά κανόνα εκτελούνται επιτόπου.

3.Είμαστε ευρωπαϊκά η 2η χώρα σε αριθμό δικηγόρων, η 4η σε αριθμό δικαστών και η προτελευταία στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis