06:20  Σάββατο, 27  Ιουλίου  2024 
elendetr

Αγωνιστές & Κριτές.

Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 13:33
Διαβάστηκε 574 φορές

Είπε ακόμη ότι απορεί, πως γίνεται και στην Ελλάδα* αγωνίζονται όσοι έχουν γνώσεις και κρίνουν όσοι δεν έχουν1.

(*Στην προκειμένη περίπτωση η λέξη Ελλάδα  - και κατ' επέκταση οι Έλληνες - χρησιμοποιείται καταχρηστικά.)

Παραπομπή:

1. θαυμάζειν δὲ ἔφη πῶς παρὰ τοῖς Ἕλλησιν ἀγωνίζονται μὲν οἱ τεχνῖται, κρίνουσι δὲ οἱ μὴ τεχνῖται.

Η μετάφραση προέρχεται από τη Φιλολογική Ομάδα των Εκδόσεων Κάκτος.

Διογένης Λαέρτιος, Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων. Βιβλίο Α΄, Ανάχαρσις, 103. Η περίοδος της ακμής του Διογένη Λαέρτιου τοποθετείται στο πρώτο μισό του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Ο Ανάχαρσις ήταν Σκύθης ηγεμόνας και σοφός του 6ου αιώνα π.Χ., γιος του Γνούρου, θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού, καθώς είχε  επηρεαστεί από τη μητέρα του, που ήταν ελληνικής καταγωγής.

Το 589 π.Χ. επισκέφτηκε την Αθήνα, την περίοδο που νομοθετούσε ο  Σόλων, με τον οποίο συνδέθηκε με φιλία. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του επιχείρησε να εισαγάγει τον ελληνικό πολιτισμό. Δολοφονήθηκε από τον αδερφό του με την αιτιολογία ότι ο Ανάχαρσις ήθελε να εισάγει στη Σκυθία τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Δεν έχει διασωθεί κανένα συγγραφικό έργο του Ανάχαρση. Υπήρξε ο πρώτος μέτοικος που έλαβε τα δικαιώματα Αθηναίου πολίτη.

Όταν κάποτε ένας, ονόματι Άττικος, τον ειρωνεύτηκε για την Σκυθική καταγωγή του, ο Ανάχαρσις του είπε: Ἐμοὶ μὲν ἡ πατρὶς ὄνειδος, σὺ δὲ τῇ πατρίδι." (Εμένα με ντροπιάζει η πατρίδα μου, εσύ ντροπιάζεις τη σου.)

Στο διάλογό του Πρωταγόρας* (432 - 433 π.Χ.) ο Πλάτωνας συμπεριέλαβε τον Ανάχαρση στον κατάλογο των Επτά Σοφών ως φορέα του ιδανικού μιας αδιάφθορης και αρχετυπικής αντίληψης για τη ζωή. (*Πλάτων, Πρωταγόρας, 343 a)

Ο Ανάχαρσης είχε πάρει τη θέση του Περίανδρου του Κορίνθιου, ο οποίος είχε αφαιρεθεί εξαιτίας της καταδικαστικής κρίσης του Πλάτωνα για τους τυράννους.  

#Eurovision #Eurovision2024 #MarinaSatti #Σαττι #eurovisiongr

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περί Ανεπιτήδευτης Ομορφιάς. Η Χρυσή και Άγια Έλξη. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis