07:54  Παρασκευή, 18  Οκτωβρίου  2024 
elendetr

Η Χρυσή και Άγια Έλξη.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 01:56
Διαβάστηκε 417 φορές
Η Χρυσή και Άγια Έλξη. Justitia, Raffaello Sanzio da Urbino, 1508.

Καθένας διαθέτει απόψεις για το μέλλον με το γενικό όνομα ελπίδες. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για τη λύπη τις ονομάζουμε φόβο, ενώ για το αντίθετο τις λέμε θάρρος. Πάνω απ' όλα όμως υπάρχει η κρίση, η οποία καθορίζει τη σχετική αξία της απόλαυσης και της θλίψης. Η κρίση αυτή, όταν βασίζεται στην κοινή απόφαση της πόλης, ονομάζεται νόμος.

Ας φανταστούμε ότι καθένας μας είναι κατασκεύασμα των θεών, που το έφτιαξαν είτε για τη διασκέδασή τους είτε για κάποιο άλλο σοβαρό λόγο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι έχουμε μέσα μας πάθη που μας σφίγγουν σαν νεύρα ή σαν συνδετικά νήματα.

Από το άλλο μέρος, ως αντίθετα μεταξύ τους, μας τραβάνε το καθένα προς το μέρος τους και μας ωθούν να κάνουμε πράξεις ενάντιες μεταξύ τους. Έτσι πηγαινοερχόμαστε πάνω στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αρετή και στην κακία. Η λογική λέει ότι πρέπει να υπακούμε πάντα σε μια απ' αυτές τις έλξεις και να μην αφήνουμε να μας παρασύρουν οι άλλες.

Αυτή είναι χρυσή και άγια έλξη που ονομάσαμε κρίση και αποτελεί νόμο της πόλης.

Σαν χρυσή, όμως, είναι μαλακή, ενώ οι άλλες – οι σιδερένιες – είναι σκληρές και άκαμπτες. Πρέπει επομένως να συνεργαζόμαστε πάντα με τη δύναμη που ασκεί ο νόμος γιατί, επειδή η κρίση είναι σωστή, ευγενική και χωρίς βία, χρειάζεται βοηθούς, έτσι ώστε ο χρυσός μέσα μας να επιβληθεί στα υπόλοιπα υλικά.

Αν προσφέρουμε τη βοήθειά μας, ο μύθος της αρετής, που μας θεωρεί κατασκευάσματα των θεών, θα αποδειχτεί σωστός.

Έτσι, η έννοια των όρων «ανώτερος ή κατώτερος από τον εαυτό μας*» θα αποκτήσει σαφήνεια και θα εννοηθούν καλύτερα τα καθήκοντα τόσο της πόλης όσο και του ατόμου. Το άτομο θα αντιληφθεί την αλήθεια για τις έλξεις που υπάρχουν μέσα του και η πόλη θα θεσπίσει με νόμο τις ιδέες που πήρε από τους θεούς ή από κάποιον άνθρωπο με σωστή κρίση, για να τις χρησιμοποιήσει στις εσωτερικές της σχέσεις αλλά και στις συναλλαγές της με τις άλλες πόλεις.  

* Πιο πριν, στο 633 e, ο Πλάτωνας επεξηγεί τους όρους ανώτερους και κατώτερους: Όταν λέμε ότι κάποιος είναι κατώτερος από τον εαυτό του, πιστεύω ότι όλοι εννοούμε κάποιον που υποκύπτει στις απολαύσεις και όχι στον μόχθο.    

Πλάτων, Νόμοι, 644 d - 645 b.

#Philosophy #Platonism #Culture #Law #WritingCommunity 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis