03:55  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Το Νεφέλωμα των Κρυπτονομισμάτων.

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 17:42
Διαβάστηκε 856 φορές
Το Νεφέλωμα των Κρυπτονομισμάτων. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Περιγράφοντας στις 3 Αυγούστου 2021 στο Aspen Security Forum τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies) και των σταθερών κρυπτονομισμάτων (stablecoins) ο Gary Gensler, επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC) τις χαρακτήρισε λέγοντας: rife with fraud, scams and abuse (γεμάτες από απάτες, κοροϊδία και καταχρήσεις). Συνόψισε αποκαλώντας την αγορά των κρυπτονομισμάτων Wild West (Άγρια Δύση). Άλλοι πολιτικοί παρομοίασαν τα κρυπτονομίσματα με αυτό που στην αμερικανική οικονομία του 19ου αιώνα ονομάζονταν free banking. Την περίοδο εκείνη κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ ιδιωτικά νομίσματα αβέβαιης κάλυψης και αξίας.

Στην αξιολόγησή του το περιοδικό The Economist (August 7th-13th 2021, p. 12), που εκτιμάει ότι είναι και η πλησιέστερη στη σύγχρονη πραγματικότητα, συγκρίνει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων με τα αμοιβαία κεφάλαια των χρηματαγορών που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Τα fund, όπως επικράτησε να λέγονται διεθνώς, είχαν συσταθεί για να παρακάμψουν τους κανόνες που περιόριζαν τα επιτόκια με βάση τα οποία οι τράπεζες πλήρωναν τόκους στους καταθέτες τους. Με την υπόσχεση ότι θα κρατούσαν σταθερή την αξία των μεριδίων τους σε σχέση με το δολάριο, κατέρρευσαν το 2008, προκαλώντας την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι αμερικανοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να παρέμβουν για να εμποδίσουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις και να περισώσουν τις καταθέσεις και την αγορά ομολόγων από τις οποίες εξαρτάται η πραγματική οικονομία. Μια κατάρρευση στην αγορά των stablecoins θα μπορούσε να έχει παρόμοιες συνέπειες.

Οι ανησυχίες των υπευθύνων, αν είναι πραγματικές, είναι εύλογες, αλλά και όψιμες. Η διακύμανση της τιμής του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος θυμίζει το τρενάκι του τρόμου. Τον Απρίλιο είχε φτάσει τα $ 64.000, τον Μάιο είχε πέσει στα $ 30.000, στις αρχές Αυγούστου διαμορφώνονταν γύρω στα $ 40.000. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει γιγαντωθεί. Μόλις ένα χρόνο πριν κυκλοφορούσαν 6.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Στις αρχές Αυγούστου του 2021 κυκλοφορούσαν 11.145. Η συνολική τους αξία πέρυσι ανέρχονταν στα $ 330 δισεκατομμύρια. Σήμερα εκτινάχτηκε στα $ 1,6 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή σχεδόν στο μέγεθος του Α.Ε.Π. του Καναδά. Οι λογαριασμοί που διακρατούν και συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια και είναι τριπλάσιοι σε σχέση με το 2018. Σήμερα το 63% των συναλλαγών διενεργείται πλέον από οργανισμούς. Και δεν είναι μόνο η αξία των ίδιων των μεγεθών που προκαλεί ίλιγγο. Η έξαλλη ανάπτυξή τους αποδίδεται και στο γεγονός ότι τα ψηφιακά νομίσματα προσφέρουν ένα παραδείσιο καταφύγιο για το ξέπλυμα κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.chainalysis

Η έκταση του ακάλυπτου μέρους των κρυπτονομισμάτων αποκαλύπτεται στην αγορά των σταθερών κρυπτονομισμάτων (stablecoins), τα οποία είναι συνδεδεμένα με συμβατικά νομίσματα. Το μεγαλύτερο ανάμεσα σ’ αυτά είναι το Tether. Το συγκεκριμένο stablecoin εξέδωσε τον Μάρτιο μάρκες (tokens) αξίας $ 62 δισεκατομμυρίων μετατρέψιμες 1:1 σε δολάρια. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η Tether μόνο το 5% από αυτές ήταν καλυμμένο με μετρητά και κρατικά ομόλογα. Η εταιρία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι μετά την αναπροσαρμογή της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και την επικαιροποίηση των λογαριασμών της που θα ακολουθούσε θα εξασφαλίζονταν το σύνολο των tokens που είχαν εκδοθεί. Και με αυτό το 5% το Tether είναι το πιο εξασφαλισμένο από τα σταθερά κρυπτονομίσματα. Με τα δεδομένα αυτά η Χρηματοοικονομική Μόχλευση*, δηλαδή η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια για την Tether, διαμορφώνονταν στα 383:1. Ακόμη και με μια πτώση της τάξης του 0,26% θα καθιστούσε αδύνατη τη μετατροπή των tokens που εξέδωσε σε δολάρια. Στην αξιολόγησή του ο οίκος JPMorgan Chase εκτιμάει το μέγεθος της Tether ως σχεδόν εφάμιλλο των επενδυτικών κεφαλαίων Vanguard και BlackRock.

Τα υπόλοιπα σταθερά κρυπτονομίσματα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένα. Η καταιγιστική ανάπτυξη των stablecoins από τα $ 14 δισεκατομμύρια πέρυσι τον Αύγουστο στα $ 100 δισεκατομμύρια σήμερα επιτρέπει διάφορες ερμηνείες.

Όταν η σοβιετική ηγεσία ανέθεσε στον Nikolai Kondratiev**, 1892-1938, να προσδιορίσει µε επιστημονικό τρόπο τη χρονολογία θανάτου του καπιταλισμού, εκείνος απάντησε ευθαρσώς: Σύντροφε Στάλιν, ο καπιταλισμός θα περνάει κρίσεις αλλά µέσα από αυτές θα ανανεώνεται και δεν θα πεθάνει ποτέ!

*Ως Χρηματοοικονομική Μόχλευση ορίζεται ως η χρησιμοποίηση δανειακών κεφαλαίων με σκοπό την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Μια επιχείρηση ή οργανισμός κάνει χρήση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης όταν επιδιώκει τη χρηματοδότησή της μέσω ξένων κεφαλαίων έναντι ιδίων κεφαλαίων.

** Ρώσος οικονομολόγος, από τους σημαντικότερους της περιόδου του Μεσοπολέμου. Η βασική του θεωρία έδειχνε ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες διανύουν μεγάλες ανοδικές περιόδους που ακολουθούνται από αντίστοιχες συρρίκνωσης, οι δε οικονομικοί τους κύκλοι διαρκούν από σαράντα πέντε έως εξήντα χρόνια. Ο Νικολάι Κοντράτιεφ αναγνώρισε τέσσερεις διακριτές φάσεις, οι οποίες ακολουθούν η µία την άλλη και τις περιέγραψε ως εξής: α) περίοδος πληθωριστικής αύξησης, β) περίοδος στασιμοπληθωρισμού, γ) περίοδος αντιπληθωριστικής αύξησης, και δ) μεγάλη ύφεση.

Ο Νικολάι Κοντράτιεφ προτίμησε τη σκληρή ιστορική αλήθεια από τα όμορφα ιδεολογικά ψέματα. Ως υποστηρικτής της νέας σοβιετικής οικονομικής πολιτικής του Λένιν (NEP), το 1928 απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση του Institute of Conjuncture της Μόσχας. Το 1930 κατηγορήθηκε ως "kulak-professor" και το 1932 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών στο γκούλαγκ Suzdal. Το 1938 στη διάρκεια των Μεγάλων Εκκαθαρίσεων εκτελέστηκε. Αποκαταστάθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ το 1987.  

#cryptocurrency #crypto  #κρυπτονομίσματα #Bitcoin

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis