23:43  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Προφητικός και Θρυλικός Αποχαιρετισμός.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 04:21
Διαβάστηκε 698 φορές
Προφητικός και Θρυλικός Αποχαιρετισμός. A page from Eisenhower's Farewell Address.

Στην τελευταία πρόταση της σελίδας που εικονίζεται στην επικεφαλίδα και προέρχεται από τον αποχαιρετιστήριο λόγο στις 17 Ιανουαρίου 1961, ο τότε απερχόμενος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Dwight D. Eisenhower τόνιζε: We should take nothing for granted. (Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο). Η δραματική αυτή προειδοποίηση δεν εισακούστηκε. Οι δυνάμεις του πανίσχυρου Στρατιωτικού-Βιομηχανικού Συμπλέγματος, του διαβόητου military-industrial complex, επιβλήθηκαν.

Οι συνέπειες για τον υόπλοιπο κόσμο είναι γνωστές. Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με χαιρέκακη προσμονή: Angst & Schadenfreude. Οι γερμανικές αυτές λέξεις (νευρικότητα & χαιρεκακία) χρησιμοποιούνται ευρέως αυτήν την εποχή. Τα αποτελέσματα των επιπτώσεων στις ΗΠΑ αποκαλύπτονται τώρα: Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο διχασμός δεν είναι πια ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα. Είναι πραγματικός. Βασιλεύει στους δρόμους, η σκιά του πέφτει στις γειτονιές, τα πλοκάμια του απλώνονται μέχρι μέσα στα σπίτια και στα κυβερνητικά κτίρια. Πίσω από τα αραιά και βιασμένα χαμόγελα, τα απλανή και απορημένα μάτια, η αμφιβολία και ο φόβος είναι τα κυρίαρχα αισθήματα. Κάπως έτσι ή και με μελανότερα χρώματα περιγράφουν οι ίδοι οι Αμερικανοί τις πολιτικές συνθήκες που βιώνουν: Angst & Schadenfreude.

Και πρέπει κάποιος να είναι ιστορικά αφελής αν πιστεύει ότι όλο αυτό είναι δημιούργημα του Donald Trump, που κι αυτός είναι γερμανικής καταγωγής. Στα 55 χρόνια που προηγήθηκαν της θητείας του Προέδρου που αποχωρεί σήμερα όλοι είχαν συμμετοχή στην εξέλιξη. Οι σχεδόν όλοι. Αν ισχύει και μάλλον ισχύει η άποψη ότι John F. Kennedy - ο πρώτος ιρλανδικής καταγωγής καθολικός Πρόεδρος - ο Joe Biden είναι ο δεύτερος - είχε αποπειραθεί να περιορίσει την επιρροή του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος και γι αυτό δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Το κύκνειο άσμα του επίσης γερμανικής καταγωγής Προέδρου Dwight D. Eisenhower, που ως Αρχιστράτηγος είχε διαφωνήσει με τη στρατιωτικά περιττή χρήση των ατομικών όπλων από τον τότε Πρόεδρο Harry S. Truman στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα μιας συγκινησιακά φορτισμένης περίστασης.

Αξιοπρόσεκτος ο συμβολισμός από τη συγκέντρωση πολλών γερμανικών στοιχείων. Αν στην ιστορία δεν υπάρχουν συμπτώσεις, τότε μπορεί και στην πολιτική να ισχύει εκείνο που είχε πει ο Gary Lineker για το ποδόσφαιρο και τους Γερμανούς και μάλιστα στην αναβαθμισμένη εκδοχή του 2018: Football is a simple game, 22 men chase the ball for 82 minutes and the Germans get a player sent off so 21 men chase the ball for 13 minutes and at the end the Germans somehow fucking win.(Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. 22 άντρες κυνηγούν την μπάλα για 82 λεπτά, οι Γερμανοί χάνουν έναν παίκτη, οπότε 21 άντρες κυνηγούν την μπάλα για 13 λεπτά και στο τέλος οι Γερμανοί κάπως κερδίζουν.) Εντάξει, κάποτε χάνουν, αλλά κι αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό.

Η θρυλική farewell address του Προέδρου Dwight D. Eisenhower, που είχε και τότε καταπλήξει με τις περιγραφές των απειλών από την αυξανόμενη δύναμη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, προετοιμάζονταν σχεδόν δύο χρόνια. Στο σύντομο video που επιγράφεται Inside the Vaults, και αξιοποιεί αυθεντικό υλικό αποκαλύπτεται ότι ο Dwight D. Eisenhower συμμετείχε ενεργά και καθοριστικά στη δημιουργία της αποχαιρετιστήριας ομιλίας, η οποία επρόκειτο να καταγραφεί ως μια από τις πιο διάσημες στην αμερικανική ιστορία. Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν από την οικογένεια του τελικού συντάκτη της ομιλίας, Malcolm Moos, και δωρήθηκαν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο Dwight D. Eisenhower.

Στo video παρεμβαίνουν και συζητούν ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Eisenhower, Karl Weissenbach, και ο ιστορικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Εθνικών Αρχείων, Michael Beschloss για την πραγματικά βασυσήμαντη αυτή ομιλία.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis