Χαοτικά Συστήματα

Χαοτικά Συστήματα

Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Carina Nebula) RA 10h 45m 8s | -59° 52′ 4″

Σύμφωνα με τον ορισμό του Αμερικανού μαθηματικού Edward Lorenz και εμπνευστή της σχετικής θεωρίας, ως Χάος ορίζεται η κατάσταση όπου το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον.

Η Θεωρία του Χάους, πέρα από τα μαθηματικά και τη φυσική, ισχύει και στις κοινωνικές επιστήμες. Οι γεωγραφικές, βιολογικές και οικονομικές δυνάμεις δημιουργούν περιορισμούς, οι οποίοι ωστόσο αφήνουν αρκετό χώρο για το αναπάντεχο. Το πλήθος των δυνάμεων που ενεργούν και των αλληλεπιδράσεων τους είναι τόσο σύνθετες, που ελάχιστες διακυμάνσεις οδηγούν σε αποτελέσματα με τεράστιες αποκλίσεις. Μ’ άλλα λόγια οι εξελίξεις δεν είναι πάντα και αναγκαστικά αιτιοκρατικές και κυρίως δεν συμβαίνουν στα όρια των παραδοχών και της αντιληπτικής ικανότητάς μας.

 

Τα χαοτικά συστήματα κατατάσσονται σε δύο επίπεδα. Τα χαοτικά συστήματα του πρώτου επιπέδου δεν αντιδρούν στις προβλέψεις. Τέτοιο σύστημα είναι ο καιρός και το κλίμα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις προγνώσεις μας, δε μπορούμε όμως να επηρεάσουμε τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Η πολιτική και τα κοινωνικά φαινόμενα κατατάσσονται στα χαοτικά συστήματα δεύτερου επιπέδου. Πρόκειται δηλαδή για συστήματα που αντιδρούν στις προβλέψεις. Αν προβλεφθεί μια τιμή στο πετρέλαιο, η αγορά θα σπεύσει να την επιβεβαιώσει. Αν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σαφή υπεροχή υπέρ της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της για να αποτρέψει το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποτυγχάνουν συχνά οι εκλογικές προβλέψεις.

Οι κοινωνικές εκρήξεις δεν προκαλούνται από μια μόνο αιτία, γι’ αυτό και είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Τότε τη θέση του χαοτικού συστήματος στις αναλύσεις και στις εκτιμήσεις των φαινομένων από τους κοινωνιολόγους και ψυχολόγους την παίρνει ο υπερκαθορισμός.

Read 841 times
Rate this item
(0 votes)
Last modified on Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018 07:23

Leave a commentAnti-spam: complete the task

Πνευματικά Δικαιώματα

   Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα. Ως πράξη αντίστασης.     

  

Facebook Like

Επικοινωνία