17:31  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ο Δρόμος του Πολεμιστή

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 09:33
Διαβάστηκε 3903 φορές
Ο Δρόμος του Πολεμιστή Μαχητής Maasai της Κένυα.

ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις1.

Απόστολος Παύλος.

Υπάρχουν τρία είδη κακές συνήθειες που παρα-χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε μπρος σ’ ασυνήθιστες καταστάσεις της ζωής.

Πρώτη, να παραβλέπεις ότι γίνεται ή έγινε και να νιώθεις σαν να μην έγινε τίποτε. Αυτός είναι ο δρόμος του φανατικού.

Δεύτερη, να δεχόμαστε καθετί όπως μας παρουσιάζεται και να νιώθουμε ότι ξέρουμε τι συμβαίνει. Αυτός είναι ο δρόμος του πιστού.

Τρίτη, να βασανιζόμαστε από ένα γεγονός είτε γιατί δε μπορούμε να το παραβλέψουμε, είτε γιατί δε μπορούμε να το δεχτούμε ολόψυχα. Αυτός είναι ο δρόμος του τρελού.

Κι ο δικός σου δρόμος;

Υπάρχει ένας τέταρτος, ο σωστός, ο δρόμος του πολεμιστή. Ο πολεμιστής ενεργεί σα να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτε, γιατί δεν πιστεύει σε τίποτε, κι ωστόσο δέχεται καθετί όπως του παρουσιάζεται. Ποτέ δε νιώθει ότι γνωρίζει, μήτε σα να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτε. Ενεργεί σα να ελέγχει τον εαυτό του, ακόμη κι αν τρέμει στα πόδια του. Μ’ αυτό τον τρόπο αν ενεργείς σκορπάς τις βασανιστικές σκέψεις. Οι πολεμιστές δεν κερδίζουν νίκες χτυπώντας το κεφάλι τους στον τοίχο, αλλά ξεπερνώντας τους τοίχους. Οι πολεμιστές υπερπηδούν τους τοίχους, δεν τους καταστρέφουν.

Η αυτοπεποίθηση του πολεμιστή δεν είναι η αυτοπεποίθηση του μέσου ανθρώπου. Ο μέσος άνθρωπος επιζητά τη βεβαιότητα στα μάτια του θεατή κι αυτό τ’ ονομάζει αυτοπεποίθηση. Ο πολεμιστής επιδιώκει να ’ναι άψογος στα μάτια του κι αυτό το ονομάζει ταπεινότητα. Ο μέσος άνθρωπος κρεμιέται απο τους γύρω του, ενώ ο πολεμιστής κρέμεται μόνο από τον εαυτό του. Μπορεί να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Επιδιώκεις την αυτοπεποίθηση του μέσου ανθρώπου, ενώ θα ’πρεπε να επιδιώκεις την ταπεινότητα του πολεμιστή. Η διαφορά αυτών των δύο είναι σημαντική. Η αυτοπεποίθηση σημαίνει να γνωρίζεις κάτι σαν σίγουρο· η ταπεινότητα σημαίνει να ’σαι άψογος στα έργα και τα αισθήματά του2.         

Παραπομπές:

1 Προς Εφεσίους, 6, 12: γιατί δεν παλεύουμε με σάρκα και αίμα, αλλά με τις αρχές και τις εξουσίες, τους κοσμοκράτορες του σκοτεινού αυτού κόσμου και με τα πονηρά πνεύματα στους ουρανούς.      

2 Αποσπάσματα από το βιβλίο του Carlos Castañeda, Ιστορίες Δύναμης, Σελ 63 & 17.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis