20:49  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Εαρινή Ισημερία

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 14:03
Διαβάστηκε 807 φορές
Εαρινή Ισημερία Ostara - The Spring Equinox. A time of rebirth.

Εκτός την πανδημική κρίση, την πληκτική καθημερινότητα και τις αναπάντεχες εκπλήξεις1 υπάρχει και η κανονικότητα της μαγικής αρμονίας των ουράνιων φαινομένων.

Με την κυπριακή Αφροδίτη, την αιγυπτιακή Χάθορ, τη θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών ή τη σκανδιναβική θεά Οστάρα οι άνθρωποι γιορτάζουν την Εαρινή Ισημερία και μαζί της τις σίγουρες υποσχέσεις της Άνοιξης. Την οργιαστική αναγέννηση της πανδαισίας των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τη μουσική συμφωνία των αυθεντικών ήχων της πραγματικής ζωής. Των απροσποίητων αισθημάτων που ξυπνούν στους ανθρώπους, που όλοι τους γεννιούνται τυφλοί και λίγοι απ’ αυτούς μαθαίνουν κάποτε να βλέπουν. (Ben Okri, Ο Αδηφάγος Δρόμος, Γνώση 1992, Σελ. 13)

Αλλά το ότι λίγοι μαθαίνουν κάποτε να βλέπουν δεν είναι οπωσδήποτε κακό. Στον κόσμο υπάρχουν πολλές μάταιες ελπίδες. Περισσότερες απ’ ότι χρειάζονται. Και εκείνοι που μπορούν να ξεχωρίσουν τα απατηλά όνειρα είναι ακόμη λιγότεροι.  

Ελπίζω η παρέκβασή μου να μην έχει ακυρώσει τη διάθεση της παρακολούθησης του σύντομου video στο τέλος της ανάρτησης με τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, που οι συμβολισμοί και τα νοήματά τους είναι ένας ολόκληρος άλλος κόσμος.

Παραπομπή:

1. Σύμφωνα με τον world happiness index 2021, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο countryeconomy η Ελλάδα ανέβηκε δεκατέσσερις θέσεις στη συγκεκριμένη κατάταξη. Από 82η το 2019 με σκορ 5.287 στις 140 χώρες που αξιολογούνται, κατατάσσεται σήμερα 68η με σκορ 5.723. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι η Ελλάδα από 102η με 4.857 βαθμούς το 2015, που ήταν και η χειρότερη κατάταξή της, είχε καταλάβει την 79η με 5.358 το 2018, αναβαθμισμένη στον συγκεκριμένο δείκτη κατά 23 θέσεις. Ήδη το 2019, όπως προαναφέρθηκε, είχε υποχωρήσει στην 82η θέση συγκεντρώνοντας 5.287 βαθμούς.

Όπως ορθότατα επισημαίνει ο σπουδαίος Woody Allen: Η ζωή είναι υπερβολικά ειρωνική για να την καταλάβεις. (Woody Allen. Σχετικά με το Τίποτα. Ψυχογιός 2020. Σελ.279)

Και ναι ξέρω. Γνωρίζω το μόνιμο και ανούσιο ανάθεμα: Ο ανεκδιήγητος λαός που βρίσκει περισσότερο νόημα στα καλοψημένα παϊδάκια στη διάρκεια ενός περιπάτου στο δάσος, απ’ ότι στις ατέρμονες ιδεολογικές φλυαρίες, στην "εκστατική" θρησκευτική ενατένιση, στις λυρικές αυταπάτες της υψηλής τέχνης ή στην παραμυθητική ψυχανάλυση των διαψευσμένων καριεριστών. Οι ανώριμοι άνθρωποι που τολμούν να μην ακολουθούν την κενόδοξη προτροπή του δοκησίσοφου* Καζαντζάκη: Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω.

(*δοκησίσοφος -η -ο : Αυτός που νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα και που κομπάζει γι΄ αυτό. Λόγιος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται μειωτικά.)

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis