00:47  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Sifan Hassan: Η Ακατάβλητη

Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 12:02
Διαβάστηκε 564 φορές
Sifan Hassan: Η Ακατάβλητη Sifan Hassan, Tokyo, August 2.

Μαθήμα ζωής από τον στίβο. Η 28-χρονη Ολλανδή δρομέας Σιφάν Χασάν έκανε μια από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στον τελευταίο από τους τέσσερις γύρους του αγώνα των 1.500 μέτρων η Χασάν συγκρούστηκε με μια άλλη δρομέα και έπεσε. Δεν εγκατέλειψε όμως. Και όχι μόνο μπήκε στην κούρσα αλλά κατόρθωσε και να τερματίσει πρώτη.

Πόση συστηματική δουλειά για πόσα χρόνια πρέπει να χρειάστηκαν για να αποκτηθούν αυτά τα αποθέματα της ψυχικής δύναμης και της σωματικής αντοχής για να αποκαλυφτούν σε μια κρίσιμη στιγμή και να δικαιώσουν τη θρασύτατη* αυτή υπερπροσπάθεια. Οι ανυποψίαστες ανταγωνίστριές της συνέχισαν να τρέχουν με τον ρυθμό των 1.500 μέτρων. Η ὠκύπους** Sifan Hassan επέμενε πεισματικά και τις ξεπέρασε τρέχοντας με ρυθμό 400.  

Η κεντρική ιδέα του μαθήματος της ζωής από το περιστατικό συνοψίζεται στην προτροπή ότι κανείς δεν πρέπει ή δεν θα έπρεπε να τα παρατάει πριν ο κριτής χτυπήσει το καμπανάκι. Και δεν εννοώ τον ελλανοδίκη. Κανείς δεν ξέρει τα όρια και τις δυνατότητές του, αν δεν τις δοκιμάσει πρώτα.

Ας υποκλιθούμε στην επιτυχία της με ένα στίχο του Πίνδαρου που μοιάζει τόσο παράταιρος στην εποχή μας όσο και το κατόρθωμα της Sifan Hassan: Εκείνος όμως που νίκησε, από τη μεγάλη του ευτυχία πετά με τα φτερά της ελπίδας, μεριμνώντας για πράγματα μεγαλύτερα απ' τον πλούτο***. 

(*Η κυριολεκτική σημασία της λέξης θράσος δηλώνει το έντονο και αδάμαστο θάρρος, κυρίως στη διεκδίκηση μιας νόμιμης απαίτησης. ** ὠκύπους: γοργοπόδαρη. Με το επίθετο αυτό χαρακτηρίζονταν ο Αχιλλέας. *** Πυθιόνικοι, VIII 79-98, 450 π.Χ.)

#OlympicGames#Sifan#Hassan 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καταποντισμός Η Νυκτωδία των Λύκων »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis