12:01  Παρασκευή, 10  Μαϊου  2024 
elendetr

Η Κόλαση είναι Άδεια.

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 09:46
Διαβάστηκε 1084 φορές
Η Κόλαση είναι Άδεια. Pollock Richter Project, Number 12 is a painting by Jacob Giacobbe Mazone, which was uploaded on August 31st,2019.

Στην πρώτη πράξη του θεατρικού έργου Η Τρικυμία1 του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένας από τους ήρωες, ο Φερδινάνδος, όταν πλέον αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πλοίο που ναυαγεί, κραυγάζει: Η κόλαση είναι άδεια. Όλοι οι δαίμονες είναι εδώ.

Η απαρίθμηση των ποικίλων όψεων της δυστοπίας που συμβολικά ονομάζουμε δαίμονες θα αύξαινε αχρείαστα την ένταση της εσωτερικής πάλης ανάμεσα στην επιθυμία για εγκατάλειψη και στην ορμέμφυτη τάση για συνέχεια.

Και ας μη γελιόμαστε. Αυτό που για μερικούς περιγράφεται ως δυστοπία, για την πλειοψηφία της κοινωνίας αποτελεί αδιάφορη ή και ευπρόσδεκτη κανονικότητα. Η κοινωνία ήταν και παραμένει μια δολοφονική αρένα με εξάρσεις και υφέσεις στην κτηνωδία της.

Ζούμε την έξαρση της κτηνωδίας σε μια περιοχή σαν κι αυτήν που περιγράφει ο Τάκιτος2: Λεηλατούν, σφάζουν και κλέβουν κι αυτό το ονομάζουν ψευδώς αυτοκρατορία και δημιουργούν μια έρημο που την αποκαλούν ειρήνη.

Στην συνέχεια επισυνάπτεται μια video – περίληψη του έργου The Tempest.    

1. William Shakespeare, 1564 – 1616, The Tempest, 1.2.250–251: Hell is empty. And all the devils are here.

 Η ιλαροτραγωδία, που συνέχιζε την παράδοση της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής Νέας Κωμωδίας, συντέθηκε ανάμεσα στο 1610 – 1611 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 1611 στον βασιλιά Ιάκωβο Α΄ και στο ανακτοβούλιο στο Whitehall Palace. Θεωρείται ένα από τα τελευταία και πιο διάσημα έργα που έγραψε μόνος του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο συγγραφέας ταυτίζεται με τον Prospero, τον δούκα του Μιλάνου. Αυτός επιδίδονταν σε μυστικιστικές μελέτες, έχασε το θρόνο του από τον αδερφό του Αντόνιο, ο οποίος σφετερίστηκε την περιουσία του και την εξουσία του με τη βοήθεια του βασιλιά της Νάπολης Αλόνσο. Έτσι κατέληξε σε ένα ερημονήσι μαζί με τη μικρή του κόρη Μιράντα. Ο Φερδινάνδος ήταν ο γιός του Αλόνσο που στο τέλος παντρεύτηκε τη Μιράντα. Ο Πρόσπερο θα επιστρέψει ως Δούκας στο Μιλάνο, αφού πρώτα αποκηρύξει την υψηλή τέχνη της μαγείας και απελευθερώσει το αγαθοποιό πνεύμα Άριελ.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα προηγούμενα έργα του που σχετίζονται την εξουσία, όπου ο Σαίξπηρ προκρίνει την τιμωρία των σφετεριστών, στην Τρικυμία αντιμετωπίζει τις καταστάσεις ήπια και συγχωρητικά. Προτείνει αντί της τιμωρίας να δοθεί χρόνος στις αξίες της επιείκειας και της ανοχής να αναπτυχθούν και να επικρατήσουν στον κόσμο.

2. Cornelius Tacitus, De Vita Iulii Agricolae, 30.6: Auferre, trucidare, rapere, falsis nominibus imperium, atque, ubi solitudinem faciunt pacem appellant.  

#Dystopian #Tempest #Shakespeare #RomanImperium 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σιωπηλή & Αθέατη Αναγέννηση. Το Βέλος του Χρόνου. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis