10:25  Τρίτη, 16  Απριλίου  2024 
elendetr

Στο Δρόμο Μιας Ηρωικής Αποτυχίας.

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 13:37
Διαβάστηκε 558 φορές
Στο Δρόμο Μιας  Ηρωικής Αποτυχίας. Το ναυάγιο του πλοίου Endurance. Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic.

Men wanted for hazardous journey.
Small wages, bitter cold, long months of complete darkness, constant danger, safe return doubtful.
Honour and recognition in case of success*.

Η αγγελία είναι πραγματική.

Με την καταχώρηση αυτή στις εφημερίδες το 1914 ο εξερευνητής Ernest Shackleton ζητούσε να προσλάβει προσωπικό για την τρίτη και τελευταία εξερευνητική αποστολή του στην Ανταρκτική.

Επρόκειτο για το εγχείρημα Imperial Trans-Antarctic Expedition.

Στο μεταξύ ο αγώνας για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου είχε λήξει με νικητή τον Νορβηγό Roald Amundsen στα τέλη του 1911.

Οι Βρετανοί υπό τον Ernest Shackleton είχαν αποφασίσει πως οι προσπάθειές τους έπρεπε να επικεντρωθούν σ’ αυτό που ματαιόδοξα ονόμαζαν το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα στην Ανταρκτική. Η αποστολή θα διέσχιζε την παγωμένη ήπειρο, από θάλασσα σε θάλασσα, περνώντας από τον Νότιο Πόλο.

Το εγχείρημα με τον πομπώδη τίτλο που προαναφέρθηκε πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1914-1917 και παρά τις προετοιμασίες απέτυχε.

Το θρυλικό Endurance με καπετάνιο τον Frank Worsley παγιδεύτηκε το 1915 από τους πάγους στη θάλασσα Weddell, οι οποίοι το συνέθλιψαν. Ωστόσο ο Shackleton κατάφερε να απεγκλωβίσει το σύνολο των 27 μελών του πληρώματος και να τα οδηγήσει με τις διασωστικές λέμβους κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες σε μια απόσταση 1.300 km από το σημείο του ναυαγίου στον φαλαινοθηρικό σταθμό Grytviken στο νησί της Νότιας Γεωργίας στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Η επιτυχία της δάσωσης, που αρχικά δεν θεωρήθηκε και σπουδαίο κατόρθωμα, με την πάροδο του χρόνου προσέδωσε στον Shackleton μια ηρωική αύρα. Σήμερα θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Βρετανίας όλων των εποχών.

Το ναυάγιο του πλοίου Endurance ανακαλύφτηκε από την Falklands Maritime Heritage Trust στις 9 Μαρτίου 2022 σε βάθος 3.008 μέτρων.

Προβάλλοντας τους συμβολισμούς αυτής της ιστορίας στο σήμερα, βλέπω ότι υπάρχουν ομοιότητες με την εποχή μας. Τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Και μια και αναφέρομαι κυρίως στις δυτικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους, που σε ιδεολογικό επίπεδο είχαν πιστέψει αφελώς και υπεροπτικά ότι η ιστορία είχε τελειώσει (Francis Fukuyama, 1992), δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω τη διαχρονικά επίκαιρη και αισιόδοξη διαπίστωση του Winston Churchill: Defeat is never fatal. Victory is never final. It's Courage that counts. (Η ήττα δεν ποτέ είναι μοιραία. Η νίκη δεν είναι ποτέ οριστική. Εκείνο που μετράει είναι το κουράγιο.)

(*Ζητούνται άνδρες για επικίνδυνo ταξίδι.
Μικροί μισθοί, τσουχτερό κρύο, μακριοί μήνες με απόλυτο σκοτάδι, συνεχής κίνδυνος, ασφαλής επιστροφή αμφίβολη.
Τιμή και αναγνώριση σε περίπτωση επιτυχίας.)

Κύρια Πηγή: The Economist, March 12th 2022, p. 65.

#victory #Courage #failure #Endurance #Shackleton

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Χάσμα. Η Φυσικότητα της Βίας. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis