11:53  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Ελληνο-Τουρκική Hassliebe

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 19:22
Διαβάστηκε 874 φορές
Ελληνο-Τουρκική Hassliebe Ελευθέριος Βενιζέλος και İsmet İnönü. Lausanne, Ελβετία, 1923.

Βγείτε στο πεδίο ή διαπραγματευτείτε.

Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ιουλίου 2020.

Güvenme dostuna, saman doldurur postuna.

Türk Atasözü

 

Ελευθέριος Βενιζέλος: Τώρα δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε, λύσαμε όλα τα προβλήματά μας, απειλούμαστε και οι δύο από τον ίδιο κίνδυνο, πρέπει να εξαλείψουμε ακόμη και τα σύνορά μας.

Ισμέτ Ινονού: Και εγώ θα το ήθελα αλλά ξέρετε, ότι αυτή τη στιγμή, αν εσείς και εγώ αποφασίσουμε κάτι τέτοιο εδώ στη Λωζάννη, εμένα θα με κρεμάσουν στην πλατεία της Αγκύρας και εσάς στην πλατεία Συντάγματος.

Εκμυστήρευση του τότε Προέδρου της Τουρκίας İsmet İnönü στον διπλωμάτη Αθανάσιο Αγνίδη, εκπρόσωπο την εποχή εκείνη της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 21 Νοεμβρίου 1938. Ο Α. Αγνίδης συνόδευε την ελληνική αποστολή υπό τον Ιωάννη Μεταξά στην κηδεία του Mustafa Kemal Atatürk. Η συνομιλία Ελευθέριου Βενιζέλου - Ισμέτ Ινονού είχε πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923.

Ο ίδιος κίνδυνος, από τον οποίο απειλούνταν οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν το σύνολο των περίπου 300 εκατομμυρίων Σλάβων, που πίεζαν για έξοδο στις θερμές θάλασσες από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου (1672 – 1725). Στο Σπ. Β. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος, τόμος 2ος 1922-1924, σελ. 334. 

 Η γερμανική έκφραση Hassliebe, που συντίθεται από τις λέξεις μίσος (Hass) και αγάπη (Liebe), περιγράφει πλήρως και ακριβώς την πολιτική και συναισθηματική σχέση Τουρκίας – Ελλάδας.

Η παροιμία του θυμόσοφου τουρκικού λαού, που απευθύνεται στους θερμοκέφαλους των δύο πλευρών, σημαίνει: Μην εμπιστεύεσαι το φίλο σου. Θα σου πάρει το scalp.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Κατάντια. Διπλωματική Ανωτερότητα »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis